Ηράκλειο

ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου για τα γεγονότα στο Τυμπάκι και τη Μεσσαρά

Τι αναφέρουν σε ανακοίνωση τους

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Τυμπάκι και στη Μεσσαρά, το τμήμα δικαιωμάτων – κινημάτων και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου, προχώρησε σε ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στο Τυμπάκι και στη Μεσαρά εκτυλίσσεται μια κατάσταση που προσβάλει βάναυσα κάθε έννοια ευνομούμενου και οργανωμένου κράτους. Ντόπιοι και μετανάστες πέφτουν θύματα της παντελούς έλλειψης κυβερνητικής πολιτικής οι οποία οδηγεί σε ακραία φαινόμενα όπως αυτά που παρακολουθούμε.

Όλα ανεξέλεγκτα, αφημένα επίτηδες στην τύχη τους: παράτυπη μετανάστευση, παράτυπη εργασία, παράτυπη «αμοιβή», εκμετάλλευση, τρομοκρατία, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, ανασφάλεια, άγνοια και φόβος για ντόπιους και ξένους, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Το κενό της απούσας πολιτείας στον τομέα της έγκαιρης οργάνωσης, της πρόληψης και της διασφάλισης της ασφάλειας για όλους, καθώς και τις μειωμένες αντιστάσεις μιας εξουθενωμένης και τρομοκρατημένης κοινωνίας, έρχονται να εκμεταλλευτούν ακραία στοιχεία, προπαγανδίζοντας την ιδεολογία του μίσους και της βίας.

Χρειάζεται επειγόντως σχέδιο ομαλής και οργανωμένης ένταξης στην ελληνική κοινωνία, με κανόνες και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Χρειάζεται στήριξη του κοινωνικού κράτους, των υγειονομικών υποδομών, των υποδομών εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και κατοικίας.

Η χώρα μας και ιδιαίτερα η Κρήτη, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και πολιτισμών δεν μπορεί να κάνει πόλεμο στην ίδια την ανοικτή φύση και το χαρακτήρα της, στην εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει τον πολιτισμό της και που αποτέλεσε το πλεονέκτημά της ανά τους αιώνες.

Επιβάλλεται όμως να απαιτήσει την οργάνωση από την πολιτεία με ανθρωπιστικό, κοινωνικά αποδεκτό και επιστημονικό τρόπο την ένταξη των ανθρώπων αυτών στο ενεργό οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Να υπάρξει φροντίδα για ισότιμες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και αμοιβής, ώστε να πάψουν διάφορα κυκλώματα «δουλεμπορίας» να εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Η συνέχιση αυτής της κατάστασής καλλιεργεί ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις.

Είναι η ώρα που όλοι πρέπει να πάρουν θέση, είναι ώρα δράσης. Κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις, τοπική αυτοδιοίκηση, εκκλησία, φορείς, οργανωμένες κοινωνικές συλλογικότητες, ενεργοί πολίτες.

«Όχι στη βία, στο ρατσισμό και στη ξενοφοβία».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια