Ιδιοκτήτες café: «SOS, έχουμε χάσει το 50% του τζίρου μας»

Ηράκλειο
Ιδιοκτήτες café: «SOS, έχουμε χάσει το 50% του τζίρου μας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κραυγή αγωνίας από τους καταστηματάρχες επισιτισμού και διασκέδασης νομού Ηρακλείου

Για μείωση του τζίρου που αγγίζει ποσοστά της τάξης του 50% κάνουν λόγο καταστηματάρχες επισιτισμού και διασκέδασης του νομού Ηρακλείου. Οι καταστηματάρχες εκπέμπουν SOS για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις τους. Η ευρεία και καθολική χρήση μάσκας, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των ατόμων ανά τραπέζι, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα δυσφορίας για τις επιχειρήσεις. Η ρευστότητα των επιχειρήσεων εξαρτάται από την κατανάλωση των αγαθών που προσφέρει το συγκεκριμένο μαγαζί.

Η υγειονομική κρίση κατέδειξε την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας. Η δημόσια υγεία τάχθηκε υπεράνω όλων και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εφάρμοσε μέτρα περιοριστικά, με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του ιού σε πολυσύχναστα μαγαζιά. Μια κατηγορία τέτοιων μαγαζιών είναι και τα μαγαζιά εστίασης.

Τα συγκεκριμένα μαγαζιά βιώνουν μια άνευ όρων οικονομική κρίση. Τόσο οι επιχειρηματίες του επισιτισμού και της διασκέδασης, όσο και οι εργαζόμενοι βιώνουν τον οικονομικό παλμό της κρίσης.

Η Μαρία Αντωνακάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού & Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου, μίλησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” για την οικονομική στενότητα στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις, κάνοντας λόγο για μείωση του τζίρου έως και 50%.

«Ο τζίρος έχει πέσει κάτω από το 50%. Μετά την επιβολή των μέτρων και κατ’ επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, ο κόσμος έχει επηρεαστεί και πλέον αποφεύγει να κυκλοφορεί στους δρόμους. Η δουλειά έχει πέσει. Το πρόβλημα έγκειται περισσότερο στο κέντρο. Πολλοί συμπολίτες μας δεν αντέχουν να φοράνε μάσκα. Ο κόσμος θέλει να παραμένει στα μαγαζιά και οι άνθρωποι που δουλεύουν σε “σπαστά” ωράρια κατεβαίνουν στο κέντρο για έναν καφέ ή να φάνε και τώρα με τη χρήση των μέτρων δεν το κάνουν», ανέφερε η Μαρία Αντωνακάκη.

Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων

Για «στρατηγική στοχοποίηση και αφαίμαξη των δυνάμεων του κλάδου της εστίασης» κάνει λόγο το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης, το οποίο και αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας της εστίασης για το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η εστίαση «είναι το θύμα που πληρώνει τα σπασμένα, με τις ευλογίες και του ανύπαρκτου, ουσιαστικά, συνδικαλισμού ανωτέρων και ανωτάτων βαθμίδων, που, λειτουργώντας ως “υπάλληλοι” του κράτους, “κωφεύουν” μέσα από διπλωματικές σχέσεις και ζημιογόνους συμβιβασμούς».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης γίνεται λόγος για τις ΚΥΑ που... «άλλαξαν τη ζωή μας αλλά και τα φώτα μας, γι' αυτό αποφασίζουμε να αναλάβουμε δράση».

Μεταξύ των αιτημάτων του κλάδου είναι η απαλλαγή των επιχειρήσεων για το έτος 2020 από δημοτικά τέλη, δημοτικό φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.ά. Όπως επίσης ελευθερία για τον χώρο των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων πέραν των γραμμών που όριζαν οι Δήμοι μέχρι σήμερα, η μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου, η μείωση του ΦΠΑ σε 6% σε φαγητό και καφέ, η κατάργηση προκαταβολής φόρου στο 100%, αλλά και η θέσπιση ειδικού ταμείου “ανεργίας-αποζημίωσης” για τους επαγγελματίες που θα βάλουν οριστικό “λουκέτο” στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά και για εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους.

Επιφυλάσσονται δε για γενικό επαναλαμβανόμενο lockdown του κλάδου εφόσον χρειαστεί.

Τα αιτήματα:

  1. Απαλλαγή των επιχειρήσεων για το έτος 2020 από δημοτικά τέλη, δημοτικό φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.ά. Όπως επίσης ελευθερία για τον χώρο των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων πέραν των γραμμών που όριζαν οι Δήμοι μέχρι σήμερα, ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις χωρίς να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους, προσέχοντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη διέλευση αμαξιδίων ΑμεΑ, καροτσιών, όπως και απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας πέραν τις 24:00.
  2. Μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου. Δε γίνεται να υποχρεούμαστε να χρησιμοποιούμε το 50% των τετραγωνικών που ενοικιάζουμε και να πληρώνουμε το 100% αυτού, και αντίστοιχα φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων εστίασης στο ίδιο ποσοστό %, έτσι θα είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον πόλεμο και όχι κάποιοι μόνοι μας.
  3. Μείωση του ΦΠΑ σε 6% σε φαγητό και καφέ, κάτι που βασίζεται άλλωστε σε προεκλογικές εξαγγελίες της παρούσας κυβέρνησης. Παράλληλα, οι φορολογικοί συντελεστές το 2020-2021 για το φορολογικό έτος 2019 να είναι σε όλες τις επιχειρήσεις 10%, χωρίς προκαταβολή επόμενου έτους.
  4. Επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους (ασφαλιστικές εισφορές, τηλεοπτικά και μουσικά δικαιώματα, ΔΕΚΟ, NOVA, COSMOTE TV κ.λπ.). Επίσης, όλες οι οφειλές σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν πιστοποιηθεί, να έχουν δυνατότητας αποπληρωμής σε 12 δόσεις, με έναρξη από 1/1/2021.
  5. Να μπουν στις υποχρεώσεις προς αναστολή όλες οι ΔΕΚΟ που είναι σύμφωνες σε χρονοδιαγράμματα με την παραπάνω ρύθμιση.
  6. Αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους ΟΤΑ για τους επόμενους επτά (7) μήνες, χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων.
  7. Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης. Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 5% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 10.000 €.
  8. Οι τράπεζες να δανειοδοτήσουν τις επιταγές με 12μηνη άτοκη αποπληρωμή και να ενισχύεται ο εκδότης μετά από σχετικό έλεγχο αδυναμία αποπληρωμής με κριτήριο α) πότε την έκδωσε και σίγουρα να λήγει από το διάστημα 28/2 έως και 2 μήνες μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων ή σαν έκτακτη λύση θα είναι ότι, σε περίπτωση σφραγίσματος επιταγών, να μην καταχωρίζονται στον “Τειρεσία”, αλλά αυτομάτως να μπαίνουν σε 12 μήνες αποπληρωμή, με αρχή από 1/1/2021 (μια διαδικασία μεταξύ των επιχειρηματιών) με νομοθετική ισχύ.
  9. Ένταξη του κλάδου της εστίασης σε προγράμματα ΕΣΠΑ.
  10. Ένταξη του κλάδου της εστίασης στον ΕΟΤ.
  11. Κατάργηση προκαταβολής φόρου στο 100%.
  12. Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (ΚΥΑ) για την παραχώρηση αιγιαλού και δραστική μείωση των μισθωμάτων κατά 50% τουλάχιστον, με ειδικότερες ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στην υγειονομική κρίση.
  13. Ειδικά μέτρα στήριξης για τις εποχικά λειτουργούσες επιχειρήσεις (π.χ. επιδότηση ενοικίου).
  14. Καταβολή έκτακτου επιδόματος 800 € (αν και το ποσό είναι ελάχιστο) ανά κατάστημα και όχι ανά ΑΦΜ, μιας και πλήττονται συνεπείς επιχειρηματίες που επέλεξαν να έχουν τον ίδιο ΑΦΜ σε διαφορετικές δραστηριότητες.
  15. Αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος της χρονιάς.
  16. Μείωση 50% στα τραπεζικά έξοδα συναλλαγών.
  17. Θέσπιση ειδικού ταμείου “ανεργίας-αποζημίωσης” για τους επαγγελματίες που θα βάλουν οριστικό “λουκέτο” στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά και για εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους.
  18. Σε περίπτωση που ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ενταχθεί σε καραντίνα λόγω κρούσματος κορωνοϊού, να ισχύουν αυτόματα τα ευεργετικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

«Δεν υπάρχει λόγος να αφήσουμε τόσα άτομα χωρίς δουλειά»

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” απευθύνθηκε στην κ. Αντωνακάκη για το εάν στον νομό Ηρακλείου θα υπάρξει αυτό το προσωρινό lockdown στα μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης, η οποία απάντησε: «Εμείς δεν ακολουθούμε την πολιτική του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Δε συμφωνούμε με αυτήν την κίνηση. Δε θέλουμε να κλείσουμε τα μαγαζιά μας για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει λόγος να αφήσουμε τόσα άτομα χωρίς δουλειά και ούτε θέλουμε να υποστούμε τον αντίκτυπο των οικονομικών συνεπειών. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να βρει τρόπους ώστε να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο οικονομικό κλίμα και δεν ανήκει στην πολιτική μας το κλείσιμο των μαγαζιών. Είναι προαιρετικό το κλείσιμο λειτουργίας του μαγαζιού. Στο Ηράκλειο, όμως, είμαστε ενωμένοι και ό,τι κάνουμε το κάνουμε από κοινού».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News