Το απόλυτο... μπάχαλο με τα προνήπια στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
Το απόλυτο... μπάχαλο με τα προνήπια στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετ’ εμποδίων η νέα σχολική χρονιά στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

“Νωρίς” θυμήθηκε ο Δήμος Ηρακλείου ότι δεν έχει... έτοιμες τις αίθουσες που απαιτούνται, και έτσι στο “και πέντε” της έναρξης της σχολικής χρονιάς ο Βασίλης Λαμπρινός ζητάει με επιστολή του από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως την... εξαίρεση του δήμου Ηρακλείου από τη... δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

Η επιστολή αυτή έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών των δασκάλων και των νηπιαγωγών, αφού πάγιο αίτημα του κλάδου ήταν να εγγράφονται τα παιδιά της προσχολικής εκπαίδευσης στα δημόσια νηπιαγωγεία αντί για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, όπου τα πήγαιναν οι γονείς τους μέχρι σήμερα!

Αναλυτικότερα, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στο κείμενο που απέστειλε περιγράφει στη Νίκη Κεραμέως την επικρατούσα κατάσταση. Και υποστηρίζει ότι ο Δήμος ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις που ανέλαβε για την εύρεση 10 αιθουσών.

«Η σύμβαση για την τοποθέτηση των οικίσκων υπεγράφη με τον ανάδοχο στη 1/9/2020, η παράδοση αναμένεται στα μέσα Οκτώβρη, ωστόσο μέχρι τότε έχουν εξασφαλιστεί 11 πλήρως εξοπλισμένες και λειτουργικές αίθουσες Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών. Έτσι θα είναι εφικτή η στέγαση περίπου 250 παιδιών», με βάση την επιστολή του Βασίλη Λαμπρινού προς τη Νίκη Κεραμέως.

Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχει και η καθυστέρηση της εταιρείας “Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.” για την τοποθέτηση των υπόλοιπων 22 αιθουσών. Επίσης, ένα άλλο μεγάλο θέμα που υπάρχει είναι ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου έχει βρει αίθουσες σε Δημοτικά Σχολεία της πόλης. Όμως, μόνο τις αίθουσες, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως καρεκλάκια και θρανία. Και ούτε και τουαλέτες που χρησιμοποιούν τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες, καθώς είναι αυτονόητο το γεγονός πως δεν μπορούν αυτά τα παιδιά να εξυπηρετηθούν στις... οθωμανικές τουαλέτες των δημοτικών σχολείων.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Νέα Κρήτη”, ήδη γίνονται παραγγελίες στις “Κτήριακές Υποδομές Α.Ε.”, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στον εξοπλισμό που χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα νηπιαγωγείο. Αλλά ακόμα και σε αυτές τις αίθουσες, εάν υπήρχε ο εξοπλισμός, προκύπτουν και άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα. Κι αυτό διότι, για να δοθεί για φέτος αυτή η προσωρινή λύση, θα πρέπει να μεταφερθούν τα παιδιά από μια περιοχή σε μία γειτονική, όσο γίνεται, περιοχή, κάτι όμως που μπορεί να μην είναι πάντοτε εφικτό.

«Απαράδεκτες καταστάσεις»

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ηρακλείου “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος” Γιώργος Μακράκης κάνει λόγο για απαράδεκτες καταστάσεις.

«Είναι απαράδεκτο την τελευταία στιγμή, λίγο πριν το πρώτο κουδούνι, να δηλώνει την πρόθεση ο Δήμος να ζητήσει την αναστολή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Είχαμε επισημάνει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τη δημοτική Αρχή, με τους φορείς της δημόσιας Εκπαίδευσης, όπως τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και την Περιφερειακή Εκπαίδευση Κρήτης, και σύμφωνα και με τις επιστολές που είχαμε στείλει στο υπουργείο Παιδείας, ότι θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί και να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε το υπουργείο Παιδείας και ο Δήμος Ηρακλείου να αναλάβουν πολύ γρήγορα την ευθύνη, προκειμένου να ενημερωθούν οι γονείς σε τυχόν πρόθεση αναστολής της δίχρονης προσχολική εκπαίδευσης»...

Αντίδραση Γιαλιτάκη

Χθες, εξάλλου, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Κουράκη (“Ηράκλειο 3.7.5”) και πρώην αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκος Γιαλιτάκης έστειλε την εξής καταγγελία για το θέμα: «Παρά τις μέχρι πρότινος δημόσιες διαβεβαιώσεις της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου, μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου, για ομαλή υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής το φετινό σχολικό έτος, πληροφορηθήκαμε ότι ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ζητά τελικά από την υπουργό Παιδείας την εξαίρεση του δήμου Ηρακλείου από το εν λόγω πρόγραμμα. Η απόφαση ένταξης του δήμου Ηρακλείου στη δίχρονη προσχολική αγωγή είναι γνωστή εδώ και τρία χρόνια στη δημοτική Αρχή Ηρακλείου.

Ως εκ τούτου, η μη υλοποίησή της αναδεικνύει για άλλη μια φορά και σε ένα ακόμα θέμα την πολιτική αδράνεια, τη διοικητική ανεπάρκεια, αλλά και την έλλειψη διεκδικητικότητας της δημοτικής Αρχής του Ηρακλείου.

Εκατοντάδες γονείς και μικροί μαθητές, λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους, βρίσκονται σε απόγνωση και καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν».

Η νέα ΚΥΑ για το άνοιγμα των σχολείων

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης η νέα ΚΥΑ που ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, αλλά και όλων των εκπαιδευτικών δομών.

Αίρονται όλοι οι περιορισμοί για εγγραφές στα ολοήμερα σχολεία από τη σχολική χρονιά που ξεκινάει. Αυτό προέκυψε από τις δηλώσεις χθεσινής άτυπης συζήτησης της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τους εκπαιδευτικούς συντάκτες.

Παράλληλα, η υπουργός επανέλαβε ότι κάθε μαθητής που θα φτάνει από τη Δευτέρα στο σχολείο του χωρίς μάσκα δε θα μπαίνει στην τάξη αλλά θα παίρνει απουσία. Με τη σχετική υπουργική απόφαση που εκδόθηκε, άλλωστε, καλύπτονται και όλοι οι εκπαιδευτικοί στην εφαρμογή του μέτρου στις περιπτώσεις νομικών ή άλλων “επιθέσεων” εναντίον τους.

Κατά τ’ αλλά και περί της βάσης του 10 για εισαγωγή στα ΑΕΙ θα ανακοινωθούν σχετικές αλλαγές όταν συνταχθεί ο νέος νόμος-πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια μέσα στο φθινόπωρο.

Για τα κυλικεία

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των κυλικείων, τονίζεται μεταξύ άλλων: «Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής (π.χ. καλό και συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών, ιδιαίτερα πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων, εφαρμογή απολύμανσης επιφανειών).

Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει επίσης να εφαρμόζει τα γενικά μέτρα προφύλαξης για πρόληψη της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νόσο COVID-19 (π.χ. αποχή από την εργασία σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων συμβατών με COVID-19, χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός).

Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών από το προσωπικό κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων) είναι υποχρεωτική.

Τα κυλικεία των σχολείων πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.

Οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον ενάμισι (1,5) μέτρου κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο (προτείνεται σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις)».

Απόλυτο χάος και με τις καθαρίστριες!

Την ίδια ώρα, “πυρ και μανία” δηλώνει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Μας ειδοποίησαν συγκεκριμένα ότι δεν προλαβαίνουν μέχρι τη Δευτέρα 14 του μήνα, που χτυπάει το πρώτο κουδούνι, να κάνουν τις προσλήψεις των καθαριστριών. Και να φροντίσει ο κάθε διευθυντής να πάρει τις καθαρίστριες που είχε πέρυσι στο σχολείο του για να έρθουν... εθελοντικά. Δηλαδή χωρίς να πληρωθούν. Να καθαρίζουν τα σχολεία από τη Δευτέρα, μέχρι να γίνει η πρόσληψη. Εδώ φαίνεται και η ετοιμότητα του ελληνικού κράτους, διότι από Δευτέρα είμαστε πειραματόζωα εμείς και τα παιδιά μας. Καταλαβαίνουμε, δηλαδή, τη σοβαρότητα όλων αυτών των μέτρων που λαμβάνουν για να ανοίξουν μέσω πανδημίας τα σχολεία από τη Δευτέρα».

Τι απαντάει ο αντιδήμαρχος Παιδείας

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε χθες με τον αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου, Νίκο Αγγελάκη, και κατέγραψε συνολικά τις απαντήσεις του στα ζητήματα αυτά.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιστολής Λαμπρινού, ο Νίκος Αγγελάκης είπε: «Το θέμα της καθυστέρησης για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης δεν οφείλεται στον Δήμο Ηρακλείου. Διότι η μόνη υποχρέωση που είχε ο Δήμος Ηρακλείου, και ικανοποιεί τώρα, είναι να τοποθετήσει 10 αίθουσες, όπου θα μπουν οι υπεράριθμοι μαθητές νηπιαγωγείων, οι οποίοι υπεράριθμοι προκύπτουν από την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Και όχι μόνο έχει ξεκινήσει το έργο και εγκαθιστά τις αίθουσες, αλλά έχει και Plan B. Δηλαδή, έχει βρει και 11 αίθουσες από τους παιδικούς σταθμούς για να φιλοξενηθούν τα παιδιά προσωρινά και να μπουν. Οι 22 αίθουσες όμως που έχει αναλάβει η εταιρεία “Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.” δεν έχουν καν ξεκινήσει. Αλλά αυτό αφορά το υπουργείο Παιδείας».

Ο Νίκος Αγγελάκης ανέφερε στο σημείο αυτό ότι, σε περίπτωση που δε δοθεί τελικά από το υπουργείο Παιδείας για φέτος αναστολή της υλοποίησης του προγράμματος στο Ηράκλειο, ο Δήμος Ηρακλείου θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες φιλοξενίας των παιδιών στα δημοτικά σχολεία, στις αίθουσες που ήδη είναι διαθέσιμες. Παράλληλα θα γίνει και η αναγκαία μετατροπή στις τουαλέτες.

«Αλλά τα έργα δε θα σταματήσουν, και ταυτόχρονα θα βρεθεί και όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός», όπως ξεκαθαρίζει.

Για τις καθαρίστριες, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου απαντά ότι λύση τελικά βρέθηκε και μέχρι αύριο Παρασκευή οι καθαρίστριες θα έχουν υπογράψει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και κανένα πρόβλημα δε θα υπάρξει.

«Στελέχη των σχολικών επιτροπών επικοινώνησαν με τους διευθυντές. Τους ενημέρωσαν ποιες είναι οι καθαρίστριές τους και από αύριο (σ.σ. σήμερα) αναλαμβάνουν εργασία. Μέχρι την Παρασκευή το αργότερο θα έχουν υπογράψει τις συμβάσεις τους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News