Στη βουλή το ζήτημα της τοποθέτησης αιθουσών για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Ηράκλειο
Στη βουλή το ζήτημα της τοποθέτησης αιθουσών για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου προς τους αρμόδιους υπουργούς

Αναφορικά με το ζήτημα των 250 παιδιών που θα μείνουν εκτός του προγράμματος δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στον Δήμο Ηρακλείου λόγω των αιθουσών, ερώτηση έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, προς τους Υπ. Παιδείας & Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών, με την συνυπογραφή των αρμόδιων Τομεαρχών, Παιδείας, Νίκου Φίλη και Υποδομών, Γιώργου Βαρεμένου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Παρότι βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς (14.09), ακόμα βρίσκονται στον «αέρα», χωρίς σχολικές αίθουσες, 250 παιδιά από τον Δήμο Ηρακλείου τα οποία θα έπρεπε να ενταχθούν στο πρόγραμμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Οι υποδομές του Δήμου Ηρακλείου μπορούν να φιλοξενήσουν 250 παιδιά από τα συνολικά 500 που έχουν κάνει αίτηση εγγραφής.

Ο Δήμος Ηρακλείου είχε από τον Οκτώβριο του 2019 στείλει στο Υπουργείο Παιδείας αίτημα για χρηματοδότηση υποδομών, αφού προηγουμένως είχε καταγράψει την ανάγκη για 32 σχολικές αίθουσες. Το Υπουργείο Παιδείας, μέσα από δηλώσεις της Υφυπουργού, κ. Ζαχαράκη, δεσμεύτηκε ότι θα τοποθετήσει 32 αίθουσες μέσω της ΚΤΥΠ. ΑΕ. (Κτιριακές Υποδομές Ανώνυμης Εταιρείας). Η ΚΤΥΠ έκανε διαγωνισμό μόνο για  τις 22 αίθουσες και στον Δήμο δόθηκε χρηματοδότηση για τις 10 επιπλέον αίθουσες, μόλις στις αρχές Ιουλίου. Ο Δήμος αυτή τη στιγμή, πέρα από την υποχρέωση του για τοποθέτηση δέκα οικίσκων, λόγω αδυναμίας και κωλυσιεργίας της ΚΤΥΠ, διαθέτει σήμερα  11 αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες από τον ΔΟΠΑΦΜΑΗ.

Παρόλο που το Υπουργείο Παιδείας έχει ενεργοποιήσει τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας προκειμένου να βρει αίθουσες από Δημοτικά Σχολεία, αυτές δε θα είναι κατάλληλες για τα τετράχρονα παιδιά, καθώς δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις κατάλληλες υποδομές.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές θέτουν τρία ερωτήματα στους συναρμόδιους Υπουργούς:

1) Σε τι ενέργειες έχουν σκοπό να προβούν προκειμένου να μην μείνει κανέναν παιδί εκτός της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης; 

2) Έχουν ζητήσει ενημέρωση για την πορεία των εργασιών της ΚΤΥΠ καθώς και τους λόγους κωλυσιεργίας των απαραίτητων διαδικασιών; Θα αποδοθούν ευθύνες;

3) Δεδομένων των συνθηκών και των δυσκολιών που παρουσιάστηκαν εκτενώς παραπάνω, σκοπεύετε να αναστείλετε την υποχρεωτικότητα της προσχολικής εκπαίδευσης για τον Δήμο Ηρακλείου, όπως κάνατε και για άλλους Δήμους της χώρας;»

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News