Ηράκλειο

Καταδικάζουν την αιματηρή συμπλοκή

Για ρατσιστικές ομάδες που επιτίθενται σε ανυποψίαστους μετανάστες στη Μεσαρά κάνει λόγο το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου

Τη λύπη του εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου για τα θλιβερά επεισόδια στο Τυμπάκι.

Όπως τονίζουν αρχικά τα μέλη του Συνδικάτου, «με αποτροπιασμό παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες όσα συνέβησαν στο Τυμπάκι την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Αυγούστου μεταξύ ντόπιων με ρατσιστικές πεποιθήσεις και Πακιστανών εργατών, και όσα συνεχίζουν να εξελίσσονται.

Γεγονότα όπως το μαχαίρωμα Πακιστανού εργάτη, οι ενέδρες σε συσκευαστήριο και σε σπίτια, και οι μάχες σώμα με σώμα, με αποτέλεσμα επικίνδυνους τραυματισμούς, είναι καταδικαστέα και δεν έχουν θέση στον τόπο μας».

Στη συνέχεια τα μέλη του Συνδικάτου υπογραμμίζουν ότι «τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών δεν έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία... Κάθε άλλο! Σχεδόν από την αρχή του καλοκαιριού ρατσιστικές ομάδες επιδόθηκαν σε σειρά επιθέσεων εναντίων ανυποψίαστων μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, ακόμα και μέσα στα σπίτια τους.

Στις αρχές Ιουλίου είχαμε καταγγείλει ως Συνδικάτο επίσημα στο Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών αυτή την κατάσταση και είχαμε εκφράσει τον φόβο για τις διαστάσεις που θα μπορούσαν να πάρουν οι τραμπουκισμοί απέναντι σε μετανάστες που ζουν στην περιοχή.

Είναι φανερό πως οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν χτυπήσει βαριά τον πρωτογενή τομέα, που σε ένα βαθμό διαθέτει την παραγωγή του στα ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν φέτος. Αυτή η κατάσταση πλήττει κυρίως εμάς, τους εργαζόμενους στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών, που δουλεύουμε στα εργοστάσια, στα χωράφια σαν εργάτες γης και στα συσκευαστήρια. Πλήττει εξίσου τους μικρομεσαίους αγρότες που είδαν τον κόπο τους να πηγαίνει χαμένος, καθώς οι τιμές των προϊόντων τους έπεσαν κατακόρυφα. Με κατάληξη ειδικά η πλειοψηφία των μεταναστών εργατών στην περιοχή να απασχολείται περιστασιακά, με χαμηλά μεροκάματα, με αποτέλεσμα να χειροτερέψουν οι έτσι και αλλιώς άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους: να κυκλοφορούν πεινασμένοι οι περισσότεροι και να ζουν σε παραπήγματα, ή πολλοί μαζί σε μικρά σπίτια, επικίνδυνα για την υγεία τους και συνολικά για τη δημόσια υγεία στην περιοχή. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση ανέχονται τη σύγχρονη δουλεμπορία, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα της περιοχής για φτηνά εργατικά χέρια με την έμπρακτη αμφισβήτηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Οι μετανάστες εργάτες, οι περισσότεροι χωρίς χαρτιά λόγω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ε.Ε., γίνονται έρμαια στα συμφέροντα αυτά για ένα κομμάτι ψωμί.

Βέβαια από την κρίση δε βγήκαν όλοι χαμένοι φέτος! Οι μεγάλοι επιχειρηματίες του κλάδου μας και οι μεγαλοεξαγωγείς βρήκαν την ευκαιρία να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους για να ρίξουν τις απαιτήσεις τους και ταυτόχρονα να πάρουν σε εξευτελιστικές τιμές τα αγροτικά προϊόντα για να βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος. Όλα αυτά με τις πλάτες της κυβέρνησης που φρόντισε να δώσει τα πάντα στη μεγαλοεργοδοσία, ενώ άφησε τη μεγάλη μάζα του ελληνικού λαού στη μοίρα της, έρμαιο του κορωνοϊού και της οικονομικής κρίσης.

Για το Συνδικάτο μας ο μικρός επιχειρηματίας που τσακίζεται από την κρίση, ο μικρομεσαίος αγρότης και ο εργαζόμενος στα συσκευαστήρια και στα θερμοκήπια, είτε Έλληνας είτε ξένος, έχουν τον ίδιο αντίπαλο: τους μεγάλους επιχειρηματίες, τους τραπεζίτες και τις κυβερνήσεις τους. Αυτό τον αντίπαλο υπηρετούν οι φασιστικές αντιλήψεις, η μισαλλοδοξία και ο διαχωρισμός των εργατών με βάση το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία και τη γλώσσα. Δεν είναι πατριώτης όποιος λέει “να φύγουν οι ξένοι”, αλλά αυτός που θέλει Έλληνες και ξένοι εργάτες να παίρνουν αξιοπρεπείς μισθούς και να ζουν ανθρώπινα. Απαιτούμε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των κατάπτυστων επιθέσεων με μαχαίρι, πέτρες και λοστούς απέναντι σε εργάτες. Να σταματήσουν περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας απέναντι σε αθώους μετανάστες της περιοχής που καμία σχέση δεν είχαν με τα επεισόδια. Η μεροληψία που παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις από μερίδα των ΜΜΕ και από τις Αρχές το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να οξύνει κι άλλο τα πνεύματα και να πολώσει περεταίρω το ήδη τεταμένο κλίμα που υπάρχει στην περιοχή.

Το Συνδικάτο μας θα συμβάλει από τη μεριά του με όλες του τις δυνάμεις ώστε να επικρατήσει η λογική, να συνεχίσουν να ζουν ομαλά Έλληνες και ξένοι εργάτες στην περιοχή και να στοχεύσουν στον κοινό τους αντίπαλο, αυτόν που φέρνει φτώχια και δυστυχία, ξεριζωμό και εξαθλίωση. Να στοχεύσουν στην πολιτική που ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων, σε περίοδο ανάπτυξης και σε περίοδο κρίσης».

Τι προτείνουν

Τρόποι για την επίλυση τους προβλήματος

Για την επίλυση του προβλήματος τα μέλη του Συνδικάτου απατούν:

«α) Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και στην περιοχή της Μεσαράς κι έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς.

β) Απλοποίηση των διαδικασιών και κατάργηση των παραβόλων για έκδοση των νομιμοποιητικών εγγράφων των μεταναστών εργατών.

γ) Κανείς ανασφάλιστος. Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους. Ένταξη των εργατών στο ΙΚΑ-ΕΦΚΑ κι όχι στον ΟΓΑ και στο εργόσημο.

δ) Διακρατικές συμφωνίες για τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στη χώρα προέλευσής τους.

ε) Να υπογραφούν συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις στα μεροκάματα-ψίχουλα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους, Έλληνες και μετανάστες εργάτες. Κανείς εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

στ) Μέτρα προστασίας, συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

ζ) Εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή.

η) Ενίσχυση με προσωπικό και τακτικούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

θ) Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τους παραγωγούς και άμεσα μέτρα για την αναπλήρωση του εισοδήματός τους την περίοδο του κορωνοϊού».

Τέλος, τα μέλη του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου λένε «όχι στο μίσος των εθνικιστικών και των ρατσιστικών ομάδων».

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια