Δεν πέρασε ο απολογισμός - Βολές για την πολιτική του Δήμου Ηρακλείου

Ηράκλειο
Δεν πέρασε ο απολογισμός - Βολές για την πολιτική του Δήμου Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Με πολιτικά... οδυνηρό για τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου τρόπο έκλεισε η ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό και ισολογισμό χρήσης του 2019... Μετά από μπαράζ “πυρών” από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ο απολογισμός του 2019 καταψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια εξέλιξη αν μη τι άλλο ηχηρή από πολιτικής αλλά και επικοινωνιακής πλευράς, αφού δεν είναι κάτι συνηθισμένο να μην περνά ο απολογισμός ενός Δήμου!

Πάντως, πέραν του πολιτικού-επικοινωνιακού αντίκτυπου, το γεγονός ότι δεν εγκρίθηκε από το κορυφαίο θεσμικό όργανο, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο, ο ισολογισμός, που σε άλλες εποχές θα τίναζε στον αέρα τη λειτουργία του Δήμου, δεν αναμένεται - ελέω ειδικών ρυθμίσεων και εγκυκλίων που έχει βγάλει η κυβέρνηση - να έχει ιδιαίτερο πρακτικό αντίκτυπο στη λειτουργία της δημοτικής Αρχής..

Ο απολογισμός-ισολογισμός του 2019 καταψηφίστηκε από 4 παρατάξεις, και συγκεκριμένα από τις παρατάξεις “Ηράκλειο 3.7.5”, με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη, “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες” με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό, “Συν+Πράξη Δημοτών” με επικεφαλής τον Πέτρο Ινιωτάκη, όπως επίσης και από την παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” με επικεφαλής τον Δημήτρη Βρύσαλη.

“Παρών” ψήφισε η παράταξη “ΣυνΕργασία για το Ηράκλειο”, με επικεφαλής τον Ευριπίδη Κουκιαδάκη, ενώ υπερψήφισαν, πέραν των συμβούλων της παράταξης Λαμπρινού, οι σύμβουλοι των συνεργαζόμενων με τη “Δύναμη Πολιτών” παρατάξεων με επικεφαλής τους Γιώργο Σισαμάκη, Ευαγγελία Σχοιναράκη και Μανόλη Βασιλάκη.

Ως γνωστόν η παράταξη της “Δύναμης Πολιτών” και οι συνεργαζόμενες παρατάξεις δε διαθέτουν πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και ως εκ τούτου ο απολογισμός δεν πέρασε...

Χθες είχαμε αναλυτικές ανακοινώσεις από τις παρατάξεις που εξηγούν το γιατί καταψήφισαν, παραθέτοντας το σκεπτικό της έντονης κριτικής για την οικονομική-αναπτυξιακή πολιτική που ακολουθεί η δημοτική Αρχή Ηρακλείου.

“Συν+Πράξη Δημοτών” Ηρακλείου

«Δυστυχώς επαληθευόμαστε στις προβλέψεις που κάναμε ένα χρόνο πριν, με το ξεκίνημα της νέας θητείας της δημοτικής Αρχής, συνειδητοποιώντας τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, με τις οποίες, δυστυχώς, η δημοτική Αρχή δε θέλει ή δεν μπορεί να αναμετρηθεί.

Έτσι, και ενώ βρισκόμαστε στη μέση μιας πρωτοφανούς κρίσης που πλήττει σχεδόν το σύνολο των συμπολιτών μας, ο Δήμος συνεχίζει να καμαρώνει για την αύξηση των τραπεζικών πλεονασμάτων και καταθέσεών του. Έτσι, αυτό που μας παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ουσιαστικά ήταν μια αποκαλυπτική εικόνα της σημερινής κατάστασης της πόλης μας:

* Έλλειψη οράματος και καινοτόμων προτάσεων,

* Μεγάλο ποσοστό ανεκτέλεστου τεχνικού έργου,

* Έλλειμμα πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των επαγγελματιών και των εργαζόμενων που πλήττονται με απίστευτη σφοδρότητα από την πανδημία, η οποία πλέον μετατρέπεται σε οικονομική ασφυξία.

Ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης και κυρίως ο απολογισμός δαπανών δεν απεικονίζουν μόνο την οικονομική λειτουργία του Δήμου. Δείχνουν και πώς εξυπηρετήθηκε ο δημότης. Δείχνουν πώς η οικονομική λειτουργία της περυσινής χρήσης συνέβαλε στο να λυθούν τα προβλήματα της πόλης και τέλος ποια είναι η σχέση που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς σε σχέση με το παραγόμενο δημοτικό έργο», επισημαίνει η παράταξη “Συν+Πράξη Δημοτών” Ηρακλείου και υπογραμμίζει ακόμα: «Μήπως, αν το πλεόνασμα του Δήμου ήταν μικρότερο, να είχε σταθεί καλύτερα στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται και να είχε επιστρατεύσει περισσότερους πόρους για την υποστήριξη και την ανακούφιση του δημότη;

Η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις για την παράταξή μας είναι “ναι” και για αυτό καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό.

Δε θα σταματήσουμε να απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση προς τη δημοτική Αρχή να αναλάβει γενναία την ευθύνη των λανθασμένων επιλογών της και να προχωρήσει άμεσα σε μια νέα πολιτική συμφωνία με όλες τις δυνάμεις και παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να δώσει τη δυνατότητα στον Δήμο να μετατραπεί σε παραγωγό έργου και στήριξης προς όλες και όλους τους συμπολίτες μας».

Η “Λαϊκή Συσπείρωση”

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” καταψήφισε τον οικονομικό απολογισμό του Δήμου για το οικονομικό έτος 2019 στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Τα στοιχεία που αποτυπώνονται στον απολογισμό επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται στην ίδια ρότα που βρίσκονταν και οι απολογισμοί των προηγούμενων χρόνων. Συντηρούν, δηλαδή, μια κατάσταση με ελάχιστη ανταπόκριση στις ανάγκες του ηρακλειώτικου λαού, ενώ ανθεί η υπερφορολόγηση για τη λειτουργία του Δήμου.

Από τα έσοδα του Δήμου για το 2019, σημαντικό μέρος προέρχεται από την άμεση επιβάρυνση των δημοτών, ενώ μειώνονται τα έσοδα από την κρατική επιχορήγηση, που και αυτή βέβαια προέρχεται από τη φορολογία του λαού. Μιλάμε, λοιπόν, για μια διπλή φορολόγηση του λαού που τροφοδοτεί τον προϋπολογισμό του Δήμου. Από αυτά τι ανταποδίδει ο Δήμος στους δημότες; Αυξάνονται οι υπηρεσίες που εντάσσονται στον άμεσο ανταποδοτικό χαρακτήρα, με τον Δήμο να λειτουργεί μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που έχει καθορίσει το κεντρικό κράτος, δηλαδή ως Α.Ε., υλοποιώντας τις κεντρικές κατευθύνσεις που ευνοούν το κεφάλαιο και όχι τον λαό», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

«Λάθη, παλινωδίες και καθυστερήσεις»

«Ο οικονομικός απολογισμός αποτυπώνει το έργο και ακτινογραφεί τις δυσκολίες υλοποίησης και τις αστοχίες που υπήρξαν.

Με μια πρώτη ματιά στον ισολογισμό του Δήμου για το 2019, ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι παρουσιάζονται κέρδη 7,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που μπορεί να δημιουργεί από τη μια ευαρέσκεια και θετικές σκέψεις, από την άλλη όμως δημιουργεί έντονο προβληματισμό γιατί το ποσό αυτό δεν επέστρεψε στους δημότες στο πλαίσιο του ρόλου του Δήμου.

Μια προσεκτική ανάγνωση του απολογισμού οδηγεί στο σημαντικότερο πρόβλημα που είναι λογιστικό και αφορά το πραγματικό ποσό με βάση το οποίο μπορεί να σχεδιάσει το πρόγραμμα έργων. Το λογιστικό υπόλοιπο με το οποίο καταρτίζεται ο προϋπολογισμός είναι ποσό ύψους 230 εκατ. ευρώ, πλήρως πλασματικό, καθώς η δυνατότητα υλοποίησης αφορά ένα ποσό κοντά στα 120 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό έχει συνυπολογιστεί και το αποθεματικό που υπάρχει και μεταφέρεται από χρονιά σε χρονιά, και το 2019 ήταν περί τα 52 εκατ. ευρώ. Έτσι με τα δεδομένα που παρουσιάζονται φαίνεται ότι τελικά υλοποιείται περίπου το 30% των προϋπολογισθέντων δαπανών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, ενώ στο τεχνικό πρόγραμμα προβλέφθηκαν 491 δράσεις με συνολικό προϋπολογισμό 46 εκατ. ευρώ, δεν υλοποιήθηκαν οι 376. Δηλαδή για σχεδόν το 80% των έργων που είχαν προγραμματιστεί από τη δημοτική Αρχή δεν παρουσιάστηκε καμία δαπάνη. Έτσι από 46 εκατ. ευρώ του τεχνικού προγράμματος δαπανήθηκαν μόλις 13,5 εκατ. ευρώ. Ένα άλλο αξιομνημόνευτο στοιχείο του απολογισμού αφορά τις προγραμματικές συμβάσεις του Δήμου Ηρακλείου με διάφορους φορείς, που με βάση τα στοιχεία από τις 18 που είχαν προβλεφθεί μόλις μία παρουσιάζει δαπάνες. Αντίστοιχα, από τις 77 μελέτες που είχαν εγγραφεί στο τεχνικό πρόγραμμα να ανατεθούν, μόλις πέντε έχουν κάποια δαπάνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη των “Ενεργών Πολιτών” και σημειώνει: «Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει επίσης να αναφερθεί είναι ότι η αρχή του 2020 βρήκε στα ταμεία του Δήμου ποσό άνω των 54 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 1,5 εκατ. από το 2018. Η συσσώρευση πόρων, η οποία παρατηρείται συνεχώς τα 6 τελευταία χρόνια στον Δήμο Ηρακλείου, αν μη τι άλλο διαπιστώνει την αναποτελεσματικότητα στην εφαρμογή ενός πλάνου βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους δημότες.

Ο απολογισμός του 2019 αποτυπώνει και μέσα από τους αριθμούς μια εφαρμοζόμενη δημοτική πολιτική μακριά από τις πραγματικές ανάγκες δημοτών και της πόλης. Είναι καιρός πλέον να ακουστεί και η άλλη άποψη. Διαθέσιμες επιλογές υπάρχουν και δεν πρέπει να ακολουθούνται τυφλά οι κυβερνητικές κατευθύνσεις, που υποβαθμίζουν τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η δημοτική Αρχή πρέπει επιτέλους να αποδείξει ότι αφουγκράζεται την κοινωνία, αναγνωρίζοντας λάθη, παλινωδίες και καθυστερήσεις και με μια συγκροτημένη δημοκρατική πολιτική».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News