Τοπικό lockdown στο Ηράκλειο: Φοράμε μάσκες σε Ι.Χ., δρόμους και καφετέριες; - Τι γίνεται με τους γάμους;

Ηράκλειο
Τοπικό lockdown στο Ηράκλειο: Φοράμε μάσκες σε Ι.Χ., δρόμους και καφετέριες; - Τι γίνεται με τους γάμους;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαντήσεις σε καθημερινά ερωτήματα, με αφορμή τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου

Σε μία νέα «εποχή» εισήχθη από τα ξημερώματα της Τρίτης 1 Σεπτεμβρίου το Ηράκλειο, αφού τέθηκαν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα της Κυβέρνησης για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Η σχετική απόφαση ελήφθη χτες, Δευτέρα, έπειτα από την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και θα ισχύει για τις επόμενες 2 εβδομάδες (μέχρι την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, με εντολή του ίδιου του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά:

  • Αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική γίνεται η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι, ούτως ή άλλως, σε ολόκληρη την Κρήτη βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί της επομένης.

Ενώ, η Περιφέρεια Κρήτης ανακοίνωσε την απαγόρευση της διενέργειας των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου γαι το χρονικό διάστημα που θα είναι σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα.

Απαντήσεις σε καθημερινά ερωτήματα

Βέβαια, από τα παραπάνω προκύπτουν ορισμένα… ερωτηματικά. Το neakriti.gr επικοινώνησε με πηγή από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και έλαβε απαντήσεις σε καθημερινά ερωτήματα που μας αφορούν όλους:

  • Από ποια ηλικία και έπειτα υποχρεούνται να φορούν μάσκα τα παιδιά;

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα παιδιά, από την ηλικία των 3 ετών και άνω.

  • Τι ισχύει με την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης; Οι πελάτες πρέπει να φορούν μάσκα;

Όχι. Στα καταστήματα εστίασης και στις καφετέριες, η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική. Όταν, δηλαδή, κάθεσαι σαν πελάτης σε κάποιο τραπέζι, δεν επιβάλλεται να φοράς προστατευτική μάσκα.

  • Τι συμβαίνει με τις κοινωνικές εκδηλώσεις; Ισχύει και σε αυτές τις περιπτώσεις ο περιορισμός των ατόμων;

Όχι, στις περιπτώσεις των γάμων, των βαπτίσεων και των κηδειών, μπορούν να παραβρίσκονται μέχρι 50 άτομα, ωστόσο, στα τραπέζια πρέπει να τηρείται ο προβλεπόμενος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι.

  • Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στο αυτοκίνητο (ακόμη κι αν ο οδηγός είναι ο μοναδικός επιβάτης);

Το αυτοκίνητο αποτελεί ιδιωτικό χώρο, επομένως, η χρήση της προστατευτικής μάσκας δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, εάν υπάρχουν περισσότεροι από ένας επιβαίνοντες στο ίδιο όχημα, μπορούν να φορούν μάσκα, προεραιτικά.

Στο ίδιο πλαίσιο, σε μία ιδιωτική συνάθροιση (μέχρι 9 άτομα) σε κάποιο ιδιωτικό χώρο (για παράδειγμα σε ένα σπίτι), η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι, επίσης, προεραιτική.

  • Τέλος, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στο δρόμο, ακόμη κι αν κάποιος αθλείται (για παράδειγμα κάνει τζόκινγκ);

Η χρήση της μάσκας στο δρόμο είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, δεν υπάρχει διευκρίνιση για τους αθλούμενους σε εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα, και σε άλλες περιοχές της χώρας που έχουν τεθεί σε ισχύ τα ίδια περιοριστικά μέτρα, δεν έχει τύχει να καταγραφεί σχετική παράβαση. Πάντως, αν κάποιος αθλείται κατά μόνας, σύμφωνα με τη λογική, δεν υποχρεούται να φοράει μάσκα.

(Φωτογραφία αρχείου: Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News