default-image

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία με πάνω από 200 κενά στο νομό Ηρακλείου

Ηράκλειο
Πρώτο κουδούνι στα σχολεία με πάνω από 200 κενά στο νομό Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μείζον ζήτημα από αρχές του μήνα όσον αφορά στην κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών

Πάνω από 200 θέσεις δεν έχουν καλυφθεί στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον νομό Ηρακλείου, σύμφωνα με δηλώσεις εκπαιδευτικών παραγόντων. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα κενά υπολογίζονται κοντά στα 100, ενώ στην πρωτοβάθμια είναι περισσότερα. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος” Γιώργος Μακράκης, τα κενά των δασκάλων βασικής εκπαίδευσης και νηπιαγωγών είναι άνω των 100.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ανακοινώθηκαν τα κενά στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με δεδομένο πως πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση διορισμών των αναπληρωτών. Πράγματι, προχθές Τρίτη αργά το απόγευμα βγήκαν τα αποτελέσματα για τις προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων και εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης).

Ενδεικτικά οι προσλήψεις όπως πραγματοποιήθηκαν στη Γενική Εκπαίδευση στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου είναι οι εξής: δάσκαλοι 255, νηπιαγωγοί 230, Θεατρικής Αγωγής 22, Πληροφορικής 19, Μουσικής 25, Φυσικής Αγωγής 28, Καλλιτεχνικών 43, Γερμανικής Φιλολογίας 10, Αγγλικής Φιλολογίας 34 και Γαλλικής Φιλολογίας 6. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία την Τρίτη 1 και την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, έπειτα από τις τοποθετήσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Ο Γιώργος Μακράκης υποστήριξε πως τα κενά άγγιζαν τα 1.200 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οι διορισμοί, όπως τις πραγματοποίησε το υπουργείο Παιδείας, αγγίζουν το 70% των προσλήψεων των αναπληρωτών. Ωστόσο, ο αριθμός αναμένεται να είναι μεγαλύτερος εάν αναλογιστεί κανείς πως ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας όπου οι εργαζόμενοι-εκπαιδευτικοί αιτούνται άδειες ειδικού σκοπού (γεννήσεων). Αυτό σημαίνει πως η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα αντιμετωπίσει ένα μείζον ζήτημα από αρχές του μήνα όσον αφορά στην κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών.

«Στους δασκάλους βασικής κατηγορίας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είχε δηλώσει 319 κενά. Ήρθαν 255 και έχουν μείνει 64 κενά. Στους νηπιαγωγούς είχαμε δηλώσει 254 κενά. Ήρθαν 213, ενώ 41 θέσεις δεν καλύφθηκαν. Αυτή είναι η εικόνα σε γενικές γραμμές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η πρώτη φάση των προσλήψεων, όπως πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, δεν κάλυψε όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες που έχει ο νομός Ηρακλείου. Όπως έχουμε επισημάνει, τα κενά ήταν πάνω από 1.200. Καλύφθηκε 70% των αναγκών. Περιμένουμε τη δεύτερη φάση πρόσληψης αναπληρωτών.

Τα σχολεία, είτε ανοίξουν 7 είτε 14 του Σεπτέμβρη, θα έρθουν αντιμέτωπα μ’ ένα βασικό ζήτημα. Θα υπάρξουν άδειες των ευπαθών ομάδων και θα υπάρξουν έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες. Επομένως, οι προσλήψεις θα είναι αρκετά μεγάλες το επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν καλύφθηκαν τα κενά σε καμία κατηγορία, είτε αφορά την Παράλληλη Στήριξη είτε τη Βασική Εκπαίδευση. Αρχές Σεπτεμβρίου υπάρχουν έκτακτες ανάγκες συναδέλφων που θα έχουμε μια νέα καταγραφή των εκπαιδευτικών αναγκών όποτε χτυπήσει το κουδούνι», ανέφερε ο κ. Μακράκης.

Πού είναι ωστόσο πιο έντονο το πρόβλημα, στην πόλη του Ηρακλείου ή στην ύπαιθρος; «Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό τα σχολεία αδειάζουν. Η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών συναδέλφων είναι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Τα σχολεία της επαρχίας είναι άδεια. Σίγουρα θα καλυφθεί ένα μέρος από τις προσλήψεις που έγιναν. Από εκεί και πέρα, θα υπάρξουν κενά και στην επαρχία και στην αστική ζώνη σε ορισμένες ειδικότητες. Σίγουρα δε θα καλυφθούν όλα τα κενά σε καμία κατηγορία, είτε αφορά είτε νηπιαγωγούς είτε εκπαιδευτικούς ειδικότητας. Δυστυχώς, σε αυτή τη φάση δεν είχαμε καμία πρόσληψη ειδικότητας σε ειδικά σχολεία. Σε αυτές τις κατηγορίες υπήρχαν προσλήψεις αυτών των κατηγοριών», απαντάει ο κ. Μακράκης.

Εκατό κενά, ωστόσο, υπάρχουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης στη “Νέα Κρήτη”.

Όπως είπε, «υπήρξε μια μεγάλη φάση πρόσληψης αναπληρωτών. Οι φωνές αγωνίας εισακούστηκαν, ώστε η πλειοψηφία των προσλήψεων να πραγματοποιηθεί στην πρώτη φάση. Και αυτό είναι ευνοϊκό, καθώς η πρόληψη τόσων αναπληρωτών μάς κάνει να αισιοδοξούμε πως θα έχουμε μια κατανομή των συναδέλφων. Σκοπός είναι να έχουμε τα λιγότερα δυνατά προβλήματα με το άνοιγμα των σχολείων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News