Ηράκλειο

Βενιζέλειο: Λύση με «δανεικό» γιατρό στην Ουρολογική

Μεταφορά γιατρού από άλλο νοσοκομείο στο Βενιζέλειο ως την προκήρυξη μόνιμης θέσης - Τι απαντά η ΔΥΠΕ

Προσωρινή λύση μεταφοράς ουρολόγου από άλλο νοσοκομείο για να καλύψει τις ανάγκες της Ουρολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου από τον Σεπτέμβριο και μέχρι να προκηρυχθεί, επιτέλους, μόνιμη θέση γιατρού υπόσχεται για άλλη μια φορά η ΔΥΠΕ. Έτσι, μετά τη γνωστοποίηση των προθέσεων αυτών διά στόματος του διοικητή του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Κώστα Τερζάκη, οι γιατροί της Ουρολογικής Κλινικής δέχτηκαν χθες να καλύψουν τις εφημερίες που απομένουν για τον μήνα Αύγουστο, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δε θα υπαναχωρήσουν ξανά, έως ότου ικανοποιηθεί το αίτημά τους για επαναπροκήρυξη της μόνιμης θέσης ουρολόγου, αλλά και άλλων προσλήψεων για την ουσιαστική στήριξη της αξιόλογης κλινικής!


Όπως μας μετέφερε χθες ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τερζάκη, δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις να καλυφθούν οι εφημερίες μέχρι να μεταφερθεί γιατρός από τον Σεπτέμβριο, αλλά τονίστηκε για άλλη μια φορά πως πρόκειται για άλλο ένα “μπάλωμα”.


«Ο κ. Τερζάκης έχει μεταφέρει πολλές φορές προς τη ΔΥΠΕ αυτή την αναγκαιότητα. Επομένως, εμείς δε θα θέλαμε να δημιουργηθούν ζητήματα στην κλινική, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον κ. Τερζάκη, που ενδεχομένως να όριζε εκείνος ποιος γιατρός θα εφημερεύει. Και στην περίπτωση εκείνη, αν ο γιατρός δεν πήγαινε στη θέση του, μπορεί να είχαμε και τη στοχοποίησή του, αλλά να υπήρχε και προσφυγή της διοίκησης προς τον εισαγγελέα, που σε καμία περίπτωση δε θα μας άρεσε να συνέβαιναν τέτοιες καταστάσεις στην κλινική μας».
Ο κ. Χόνδρος, πάντως, περιμένει από την κ. Μπορμπουδάκη να επαναπροκηρύξει τη θέση του ουρολόγου που είχε προκηρυχθεί πριν από τις εκλογές και, επικαλούμενη τις εκλογές, την είχε ακυρώσει.

Η απάντηση της ΔΥΠΕ

Ωστόσο, χθες, η διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης απάντησε στο δημοσίευμά μας, εκφράζοντας «έκπληξη σχετικά με τις δηλώσεις του διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου».
Και παρακάτω αναφέρει: «Για τη σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης και την αποκατάσταση της αλήθειας, η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Λένα Μπορμπουδάκη, και ο υποδιοικητής Δημήτρης Αγαπίου, σε συνάντηση που είχαν τον προηγούμενο μήνα με τον διοικητή του νοσοκομείου εξέτασαν το θέμα και δεσμεύτηκαν για την ενίσχυση της κλινικής τον Σεπτέμβριο, με έναν ειδικευμένο και έμπειρο ουρολόγο και έναν γιατρό Γενικής Ιατρικής (για την εφημεριακή κάλυψη).


Στην ίδια συνάντηση, η διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης υπέδειξε τον τρόπο κατάρτισης εφημεριακών προγραμμάτων άλλων κλινικών των νοσοκομείων της Κρήτης, σύμφωνα με τα οποία και ο διευθυντής της κλινικής συμπεριλαμβάνεται και συμμετέχει ενεργά σε αυτό, ώστε να μην επιφορτίζονται με επιπλέον εφημερίες οι γιατροί της κλινικής.
Προκαλεί εντύπωση λοιπόν το γεγονός ότι ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου ΓΝΗ, αντί να επιλέξει, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα εφημέρευσης της κλινικής, την οποία διευθύνει και είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία της, προχώρησε σε δηλώσεις που δημιουργούν ερωτηματικά, εσφαλμένες εντυπώσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου και ανασφάλεια στους πολίτες ή επισκέπτες του τόπου μας».

Τι συμβαίνει;

Αλλά χθες ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών, μετά και το χθεσινό μας δημοσίευμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Στην Κλινική υπηρετούν στην παρούσα φάση ο διευθυντής, 2 επιμελητές Α και 2 επικουρικοί γιατροί, ενώ δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι ουρολόγοι (μετά την πρόσφατη αποχώρηση του τελευταίου), παρά μόνο μια ειδικευόμενη γενική ιατρός σε παράταση, που έχει μετακινηθεί στο τμήμα.
Με βάση τον οργανισμό του νοσοκομείου -που υστερεί σε σχέση με τις ανάγκες - υπάρχει 1 κενή θέση ουρολόγου, της οποίας η προκήρυξη έχει επανειλημμένα ζητηθεί από τον διευθυντή της κλινικής και έχει εγκριθεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο. Ενώ η προκήρυξη της θέσης εγκρίθηκε και από το υπουργείο Υγείας τον Μάιο του 2019 (μαζί με άλλες 903 θέσεις ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ πανελλαδικά), η διαδικασία “πάγωσε” για 9 μήνες, ενώ στη νέα προκήρυξη του Φλεβάρη δε συμπεριλαμβανόταν θέση επιμελητή ουρολόγου για το Βενιζέλειο»!

Θέμα... ασφαλούς εφημέρευσης!

Και στο σημείο αυτό, η ανακοίνωση αναφέρει πως «ενώ ο διευθυντής του τμήματος και η Ιατρική Υπηρεσία προειδοποιούσαν από τον Ιούνιο για το πρόβλημα ασφαλούς εφημέρευσης της κλινικής, η διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. δε φρόντισε να δώσει λύση στο πρόβλημα και ο διοικητής του Βενιζέλειου αρκέστηκε στο να ζητά απόσπαση επιμελητή και ειδικευόμενου από το ΠΑΓΝΗ. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα μείνει όλος ο νομός Ηρακλείου χωρίς εφημερεύοντα ουρολόγο για 4 μέρες τον Αύγουστο, ενώ οι νοσηλευόμενοι ασθενείς της Ουρολογικής θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη Κλινική του Χειρουργικού Τομέα και να παρακολουθούνται τα απογεύματα όλης της εβδομάδας από τους εφημερεύοντες της κλινικής αυτής (οι οποίοι δεν είναι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση ουρολογικών προβλημάτων).
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας λόγω της χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού. Λόγω των δεκάδων κενών θέσεων γιατρών στα νοσοκομεία του νησιού, η πλειοψηφία των γιατρών ξεπερνά το πλαφόν των εφημεριών σχεδόν κάθε μήνα, χωρίς να παίρνει τα περισσότερα από τα ρεπό που δικαιούται. Η συχνή υπέρβαση του ημερήσιου και του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και η παραβίαση του αναγκαίου χρόνου ανάπαυσης αυξάνουν τους κινδύνους για την υγεία τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών (λόγω της αύξησης της πιθανότητας ιατρικών λαθών εξαιτίας της κόπωσης).
Τα εξαντλητικά ωράρια, η δυσανάλογη ευθύνη που αναλαμβάνουν σε συνδυασμό με την ανεπαρκή εκπαίδευση λόγω της ανεπάρκειας επιμελητών, καθώς και η έλλειψη προοπτικής και ελπίδας για μία μόνιμη θέση σε δημόσια δομή υγείας της χώρας μετά το πέρας της ειδικότητας αποθαρρύνουν πολλούς ειδικευόμενους από το να εκπαιδευτούν σε νοσοκομεία (κυρίως της “περιφέρειας”), ενώ αναγκάζουν πολλούς να φύγουν στο εξωτερικό».

Πώς γίνονται “μπαλώματα”

Παρακάτω η παράταξη καταγγέλλει πως, «αντί για μόνιμες προσλήψεις, ένα μέρος των κενών “μπαλώνεται” προσωρινά με επικουρικούς ή με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία ή Κ.Υ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εντολή της διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ. για μετακίνηση αναισθησιολόγων από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου υπηρετούν πλέον μόνο 2 μόνιμοι αναισθησιολόγοι. Οι μετακινήσεις αυτές κλείνουν “τρύπες” για να ανοίξουν άλλες σε ήδη υποστελεχωμένα τμήματα, π.χ. του Βενιζελείου, όπου οι αναισθησιολόγοι είχαν επισημάνει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο το πρόβλημα, που έχει ως συνέπεια να αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία.
Όσον αφορά τους επικουρικούς, αυτοί αποτελούν την πλειοψηφία των νέων προσλήψεων εδώ και χρόνια. Καλύπτουν προσωρινά πάγιες διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό και ανακυκλώνονται συνεχώς, ζώντας σε διαρκή εργασιακή ανασφάλεια, με την πολύτιμη εμπειρία τους να μένει αναξιοποίητη σε περιόδους ανεργίας.
Ωστόσο, ούτε οι περίπου 400 προσλήψεις επικουρικών γιατρών (κατά την πανδημία) ούτε οι μετακινήσεις επαρκούν για να καλύψουν έστω προσωρινά τις περισσότερες από 6.000 κενές θέσεις γιατρών ΕΣΥ πανελλαδικά, ούτε καν αναπληρώνουν τις συνταξιοδοτήσεις. Λόγω της υποστελέχωσης αλλά και λόγω των ελλείψεων σε υποδομές, εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, οι δημόσιες μονάδες Υγείας αδυνατούν να ανταποκριθούν όχι μόνο στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας, αλλά και στις βασικές ανάγκες περίθαλψης»...

Κάλεσμα για συλλογικό αγώνα

«Ως ΔΗΠΑΚ καλούμε όλους τους γιατρούς να αγωνιστούμε συλλογικά - από κοινού με τους άλλους εργαζόμενους - για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης που θα καλύπτει καθολικά τις ανάγκες. Διεκδικούμε:
- Άμεση προκήρυξη της κενής μόνιμης θέσης ουρολόγου στο Βενιζέλειο και ολοκλήρωση της πρόσληψης με ταχύτατες διαδικασίες.
- Αναμόρφωση των οργανισμών των νοσοκομείων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την επαναφορά των οργανικών θέσεων που καταργήθηκαν το 2012 και λαμβάνοντας υπόψη τις κενές θέσεις ειδικευομένων.
- Στελέχωση όλων των δημόσιων δομών Υγείας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.
- Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
- Σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας (5ήμερο-6ωρο), με μία ενεργή εφημερία τη βδομάδα, ρεπό την επόμενη μέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια