default-image

Λίστα με ονόματα ξενοδόχων παρέδωσαν οι εργαζόμενοι

Ηράκλειο
Λίστα με ονόματα ξενοδόχων παρέδωσαν οι εργαζόμενοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σωματείο Ξενοδοχϋπαλλήλων βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο

Την παρέμβαση του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, τόσο προς την κυβέρνηση για τα 534 ευρώ όσο και σε πάρα πολλούς ξενοδόχους που δε λένε να τηρήσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για τις επαναπροσλήψεις του προσωπικού στο πλαίσιο της υφιστάμενης πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης, ζήτησε χθες το προεδρείο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου. Μάλιστα, κατέθεσε στον κ. Αρναουτάκη συγκεκριμένη λίστα ξενοδόχων και έλαβε υποσχέσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια.

Χθες η εφημερίδα“Νέα Κρήτη” αποκάλυπτε τα στοιχεία του προέδρου του σωματείου Νίκου Κοκολάκη, ως προς τις πληρωμές των 534 ευρώ. Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο μέρος ξενοδοχοϋπαλλήλων, αντί για τα 534 ευρώ που περίμενε για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, βρήκε στους λογαριασμούς 11, 18 ή και... μηδέν ευρώ...

«Όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθήσαμε και πιέσαμε το υπουργείο Εργασίας ώστε οι εργαζόμενοι να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται. Και δυστυχώς, πέρασαν τον Δεκαπενταύγουστο χωρίς χρήματα, όπως είχε γίνει και το Πάσχα. Την περασμένη Παρασκευή, μετά από τις πιέσεις μας, άρχισαν οι πληρωμές, και δυστυχώς εκεί είδαμε περιπτώσεις που δεν τις βάζει το μυαλό μας. Δηλαδή, εργαζόμενους να παίρνουν για όλο τον μήνα 11 και 18 ευρώ, ενώ έπρεπε να πάρουν 534 ευρώ που είναι το επίδομα ειδικού σκοπού. Άλλοι δε βρήκαν τίποτα. Και μιλάμε για τις αναστολές Ιουνίου και Ιουλίου. Υπήρξαν λάθη από τον Ιούνιο. Κάποιοι δεν είχαν πάρει πάλι καθόλου χρήματα και τώρα περιμένοντας να πάρουν χρήματα είδαν στους λογαριασμούς τους να πιστώνονται αυτά τα ποσά των 11 και 18 ευρώ»...

Αυτά κατήγγειλε στην εφημερίδα μας ο συνδικαλιστής και τα επανέλαβε στον Σταύρο Αρναουτάκη χθες το μεσημέρι.

«Δεσμεύτηκε από την πλευρά του ο κ. Αρναουτάκης, ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μας βοηθήσει. Μας διαβεβαίωσε ότι θα επικοινωνήσει με το υπουργείο Εργασίας και θα προσπαθήσει και αυτός να διεκδικήσει να πληρωθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι τις διαφορές οφειλών που έχουν. Είπε συγκεκριμένα ότι είναι με το πλευρό των εργαζομένων και ξεκαθάρισε ότι οι ξενοδόχοι που είναι παραβάτες ως προς την εργασιακή νομοθεσία θα πρέπει να συνετιστούν, γιατί πρέπει να καταλάβουν ότι όλα τα οφείλουν στους εργαζόμενους εκεί που έχει φτάσει ο τουρισμός. Εμείς καταθέσαμε στον περιφερειάρχη μία λίστα με ονόματα ξενοδόχων που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία. Και καταγράψαμε στη λίστα αυτή, τα ονόματα των ξενοδόχων για τους οποίους έχουμε επίσημα στοιχεία από την Επιθεώρηση Εργασίας, και αυτά τα ονόματα που καταγράψαμε σε ελέγχους που διενεργήσαμε μαζί με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο Νίκος Κοκολάκης.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, «πιστεύουμε ότι ο περιφερειάρχης Κρήτης έχει τη δύναμη και τον τρόπο να ασκήσει και αυτός πιέσεις στους ξενοδόχους εκείνους που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα αυτών των πιέσεων. Και θα πρέπει να σας πω ότι οι καταγγελίες για τέτοιες παραβατικότητες ακόμα και για μπούλινγκ σε βάρος των εργαζομένων είναι καθημερινές»...

Στο μεταξύ, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων στο επόμενο διάστημα. «Θα εξετάσουμε τώρα τις επόμενες κινήσεις μας. Ίσως πάμε σε κινητοποιήσεις. Θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Τουρισμού και Επισιτισμού και εκεί θα δούμε πώς θα πάμε από ’δω και πέρα. Γιατί δεν είναι μόνο αυτά τα θέματα... Είναι και τα θέματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, όπου πολλοί ξενοδόχοι αμφισβητούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Πολλοί δυστυχώς προβαίνουν σε ασυδοσία σε βάρος των εργαζομένων... Και είδαμε και το προηγούμενο διάστημα ότι δουλεύουν με τέτοιους ρυθμούς εντατικοποίησης στους χώρους εργασίας, χωρίς ρεπό, ενώ υπάρχει η πληρότητα στα ξενοδοχεία που υπερβαίνει το 60%, χωρίς να έχουν γίνει οι ανάλογες προσλήψεις», όπως επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο Νίκος Κοκολάκης, τόσο με την ιδιότητα του προέδρου του σωματείου, όσο και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας.

«Έχει φτάσει πλέον ο κόμπος στο χτένι»

Τέλος, όπως γράφαμε και χθες, ο Νίκος Κοκολάκης ήταν ξεκάθαρος και ως προς την παραβατικότητα που αντιμετωπίζουν στην Κρήτη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ήδη οι προσφυγές που έχουν γίνει είναι ουσιαστικές.

«Εμείς προσφύγαμε ήδη στην Επιθεώρηση Εργασίας. Δημιουργήσαμε τριμερή συνάντηση κι εκεί η Επιθεώρηση Εργασίας ήταν κάθετη. Και είπε ότι πρέπει να αλλάξουν οι όροι ατομικών συμβάσεων στους συγκεκριμένους εργοδότες. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς, όταν ερωτήθηκαν γιατί δεν προχώρησαν σε επαναπροσλήψεις των εργαζομένων τους, βάσει της τελευταίας ερμηνευτικής εγκυκλίου, είχαν το θράσος να πουν ότι δεν κάνουν επαναπροσλήψεις για να μην έχουν υποχρέωση καταβολής επιδόματος αδείας και δώρου Χριστουγέννων. Έχει φτάσει πλέον ο κόμπος στο χτένι. Εμείς θα δράσουμε συνδικαλιστικά στο επόμενο διάστημα».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News