Ηράκλειο

Βενιζέλειο: Τέλος οι εφημερίες στην Ουρολογική - Ξέμεινε από προσωπικό

«Φέρτε μας γιατρούς», αναφέρει η Διεύθυνση της Κλινικής, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον εισαγγελέα Ηρακλείου

Αφού γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό υπερέβησαν πολλές φορές μέχρι σήμερα τον ίδιο τους τον εαυτό στην υπηρεσία των πολιτών που απευθύνονται στην Ουρολογική Κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο λόγω της υποστελέχωσης, με τη Διεύθυνση της Κλινικής να αποφασίζει αναγκαστικά ότι σταματάει τις εφημερίες, ενημερώνοντας όμως και τον εισαγγελέα Ηρακλείου, καθώς τίθεται ζήτημα Δημόσιας Υγείας.


Ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκος Χόνδρος αποκάλυψε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ότι, μέχρι να αναλάβει τις ευθύνες της η ΔΥΠΕ διορίζοντας γιατρούς, οι εφημερίες σταματούν! Αναλυτικότερα, ο Νίκος Χόνδρος - ως διευθυντής μίας κλινικής που μέχρι σήμερα ξεχωρίζει για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες της και την ανθρώπινη αντιμετώπιση των ασθενών - ξεκαθαρίζει στη “Νέα Κρήτη” τα εξής: «Έχουμε βγάλει ένα πρόγραμμα εφημερίας που σήμερα (σ.σ. χθες) λήγει. Έχει κοινοποιηθεί στη Διοίκηση εδώ και καιρό, όπως είχε γίνει και τον προηγούμενο μήνα. Η ίδια η Διοίκηση είχε ζητήσει ενίσχυση από τη ΔΥΠΕ προκειμένου να έρθουν γιατροί. Δεν έχει γίνει τίποτα. Και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και τα έγγραφα, από αύριο (σ.σ. σήμερα) και τις υπόλοιπες μέρες του μήνα δε θα υπάρχει εφημεύων. Επειδή δε μας δίνουν καμιά λύση, προχώρησα εγώ σε κάποιες προτάσεις στη Διοίκηση. Και περιμένω. Γι’ αυτή την κατάσταση ενημερώθηκε και η Εισαγγελία, γιατί είναι θέμα Δημόσιας Υγείας. Και περιμένουμε τις αποφάσεις της Διοίκησης. Εγώ, πάντως, πρότεινα και ζήτησα να ενημερωθεί ο κόσμος ότι γι’ αυτές τις τελευταίες εφημερίες του μήνα που απομένουν δεν εφημερεύει το Βενιζέλειο για ουρολογικά περιστατικά, τουλάχιστον από τις 3 το απόγευμα μέχρι το πρωί. Και θα πρέπει οι ασθενείς να απευθύνονται αλλού. Και θα πρέπει να δώσει μια απάντηση η ΔΥΠΕ για το πού θα πάνε αυτοί οι ασθενείς. Θα πάνε στα Χανιά; Θα πάνε στον Άγιο Νικόλαο ή θα πάνε στο ΠΑΓΝΗ;».


Για τη σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης, ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκος Χόνδρος σημειώνει: «Είχαμε έναν και μοναδικό ειδικευόμενο που τελείωσε και σταμάτησε ήδη. Χθες (σ.σ. την Κυριακή) ήταν η τελευταία του μέρα. Είχαμε δύο γενικούς γιατρούς. Από αυτούς, ο ένας διορίστηκε και έφυγε. Έχουμε μία κενή θέση που εδώ και πολύ καιρό δεν την προκηρύσσει η ΔΥΠΕ. Και αντίθετα προκήρυξε στο ΠΑΓΝΗ δύο και πήρε και επικουρικό. Η συνολική εικόνα είναι ότι εδώ υπάρχουν ο διευθυντής και τέσσερις ουρολόγοι. Στο ΠΑΓΝΗ είναι πολύ περισσότεροι. Και αυτοί οι γιατροί ήδη στη μέχρι τώρα λειτουργία ξεπερνάνε κάθε νομιμότητα σε ό,τι αφορά τις εφημερίες που υποχρεούνται να κάνουν. Κάνουν δηλαδή παραπάνω από τα προβλεπόμενα. Υπερκαλύπτουν τις ώρες εργασίας. Και δε μιλάμε καθόλου για ρεπό, αφού ποτέ δεν τα παίρνουμε. Και βεβαίως αρνούνται να εφημερεύσουν παραπάνω από τις δυνάμεις τους, γιατί θα είναι και επικίνδυνο»!
Ο κ. Χόνδρος τονίζει κατηγορηματικά επίσης ότι «ο διευθυντής, εγώ δηλαδή, εφημερεύει και βρίσκεται στη διάθεση των γιατρών και της κλινικής τριάντα μέρες τον μήνα. Και το λέω αυτό γιατί υπάρχει ένας αντιπερισπασμός (και τον λέω και κακοήθη) ότι “ο διευθυντής δεν κάνει εφημερίες”, λες και ο διευθυντής θα έλυνε το πρόβλημα των εφημεριών. Η απάντηση λοιπόν είναι ότι ο διευθυντής κάνει εφημερία 30 μέρες τον μήνα και είναι στη διάθεση όλων των γιατρών. Είναι “εδώ” σε κάθε πρόβλημα για το οποίο θα χρειαστεί η παρέμβασή του»...

Υπάρχει όγκος δουλειάς

Μάλιστα, κατά κοινή ομολογία, στην Ουρολογική Κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου είναι συνεχής και μεγάλος ο όγκος της δουλειάς, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη προσέλευση ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια λόγω ουρολογικών προβλημάτων.
«Εμείς ό,τι μπορούμε κάνουμε. Καλύπτουμε τις ανάγκες των ανθρώπων. Το πρόβλημα είναι όμως η ελλιπής στελέχωση. Μέχρι τώρα απλά “μπαλώνονταν” κάποιες τρύπες, με ειδικευόμενο, γενικό γιατρό κ.λπ. Αλλά από τώρα και μετά δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε», λέει ο Νίκος Χόνδρος.

«Οι γιατροί δεν επαρκούν να καλύψουν τις εφημερίες»

Μέχρι σήμερα, όμως, ποιες απαντήσεις έχουν λάβει από την πλευρά της ΔΥΠΕ;
«Μια θέση ουρολόγου επιμελητού Β', που τη δικαιούμαστε, δεν την έχουν προκηρύξει. Ουσιαστικά την έκοψαν γιατί υπήρχε στην προηγούμενη προκήρυξη που είχε γίνει πέρυσι και σταμάτησε λόγω των εκλογών. Η ΔΥΠΕ λέει ότι την έκοψε για να τη δώσει στο Ρέθυμνο, για θέση διευθυντού Ρεθύμνου, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι την έδωσε στο ΠΑΓΝΗ. Και έδωσε δύο θέσεις στο ΠΑΓΝΗ»...


Ο Νίκος Χόνδρος στο σημείο αυτό επικαλείται την επίσημη γνωμοδότηση της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, εδώ και δύο μήνες, που αναφέρει ότι «οι γιατροί της Ουρολογικής Κλινικής δεν επαρκούν για να καλύψουν τις εφημερίες. Δεν το λέω εγώ. Το λέει η Ιατρική Υπηρεσία. Και επισήμως ζητάει να έρθει ένας γιατρός εδώ. Και εκ των ειδικευομένων να υπάρξει μια βοήθεια, γιατί στο ΠΑΓΝΗ είναι 3-4 ειδικευόμενοι γιατροί, ενώ εδώ, πλέον, κανείς. Η μόνη απάντηση που υπάρχει είναι ότι θα σταλεί από τον Σεπτέμβριο ένας γιατρός εδώ. Εννοούν απόσπαση. Αλλά δε μας εξασφαλίζουν ούτε καν την προϋπόθεση να είναι μάχιμος και με γνώσεις για τις εφημερίες»...

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών:

Χωρίς εφημερεύοντα γιατρό θα μείνει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου η Ουρολογική Κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου λόγω υποστελέχωσης. Στην Κλινική υπηρετούν στην παρούσα φάση ο διευθυντής, 2 επιμελητές Α και 2 επικουρικοί γιατροί, ενώ δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι ουρολόγοι (μετά την πρόσφατη αποχώρηση του τελευταίου), παρά μόνο μια ειδικευόμενη γενική ιατρός σε παράταση, που έχει μετακινηθεί στο τμήμα.

Με βάση τον οργανισμό του νοσοκομείου -που υστερεί σε σχέση με τις ανάγκες-, υπάρχει 1 κενή θέση ουρολόγου, της οποίας η προκήρυξη έχει επανειλημμένα ζητηθεί από το διευθυντή της κλινικής και έχει εγκριθεί από το επιστημονικό συμβούλιο. Ενώ η προκήρυξη της θέσης εγκρίθηκε και από το Υπουργείο Υγείας το Μάιο του 2019 (μαζί με άλλες 903 θέσεις ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ πανελλαδικά), η διαδικασία πάγωσε για 9 μήνες, ενώ στη νέα προκήρυξη του Φλεβάρη δεν συμπεριλαμβανόταν θέση επιμελητή ουρολόγου για το Βενιζέλειο!

Ενώ ο Διευθυντής του τμήματος και η Ιατρική Υπηρεσία προειδοποιούσαν από τον Ιούνιο για το πρόβλημα ασφαλούς εφημέρευσης της Κλινικής, η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ δεν φρόντισε να δώσει λύσει στο πρόβλημα και ο Διοικητής του Βενιζελείου αρκέστηκε στο να ζητά απόσπαση επιμελητή και ειδικευόμενου από το ΠΑΓΝΗ. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα μείνει όλος ο νομός Ηρακλείου χωρίς εφημερεύοντα ουρολόγο για 4 μέρες τον Αύγουστο, ενώ οι νοσηλευόμενοι ασθενείς της Ουρολογικής θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη Κλινική του Χειρουργικού Τομέα και να παρακολουθούνται τα απογεύματα όλης της εβδομάδας από τους εφημερεύοντες της κλινικής αυτής (οι οποίοι δεν είναι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση ουρολογικών προβλημάτων).

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας λόγω της χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού. Λόγω των δεκάδων κενών θέσεων γιατρών στα νοσοκομεία του νησιού, η πλειοψηφία των γιατρών ξεπερνά το πλαφόν των εφημεριών σχεδόν κάθε μήνα, χωρίς να παίρνει τα περισσότερα από τα ρεπό που δικαιούται. Η συχνή υπέρβαση του ημερήσιου και του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και η παραβίαση του αναγκαίου χρόνου ανάπαυσης αυξάνουν τους κινδύνους για την υγεία τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών (λόγω της αύξησης της πιθανότητας ιατρικών λαθών εξαιτίας της κόπωσης).

Τα εξαντλητικά ωράρια, η δυσανάλογη ευθύνη που αναλαμβάνουν σε συνδυασμό με την ανεπαρκή εκπαίδευση λόγω της ανεπάρκειας επιμελητών καθώς και η έλλειψη προοπτικής και ελπίδας για μία μόνιμη θέση σε δημόσια δομή υγείας της χώρας μετά το πέρας της ειδικότητας αποθαρρύνουν πολλούς ειδικευόμενους από το να εκπαιδευτούν σε νοσοκομεία (κυρίως της «περιφέρειας»), ενώ αναγκάζουν πολλούς να φύγουν στο εξωτερικό.

Αντί για μόνιμες προσλήψεις, ένα μέρος των κενών μπαλώνεται προσωρινά με επικουρικούς ή με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία ή ΚΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εντολή της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ για μετακίνηση αναισθησιολόγων από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου υπηρετούν πλεόν μόνο 2 μόνιμοι αναισθησιολόγοι. Οι μετακινήσεις αυτές κλείνουν «τρύπες» για να ανοίξουν άλλες σε ήδη υποστελεχωμένα τμήματα, πχ. του Βενιζελείου, όπου οι αναισθησιολόγοι είχαν επισημάνει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο το πρόβλημα, που έχει ως συνέπεια να αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία.

Όσον αφορά τους επικουρικούς, αυτοί αποτελούν την πλειοψηφία των νέων προσλήψεων εδώ και χρόνια. Καλύπτουν προσωρινά πάγιες διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό και ανακυκλώνονται συνεχώς, ζώντας σε διαρκή εργασιακή ανασφάλεια, με την πολύτιμη εμπειρία τους να μένει αναξιοποίητη σε περιόδους ανεργίας.

Ωστόσο, ούτε οι περίπου 400 προσλήψεις επικουρικών γιατρών (κατά την πανδημία) ούτε οι μετακινήσεις επαρκούν για να καλύψουν έστω προσωρινά τις περισσότερες από 6000 κενές θέσεις γιατρών ΕΣΥ πανελλαδικά, ούτε καν αναπληρώνουν τις συνταξιοδοτήσεις. Λόγω της υποστελέχωσης αλλά και λόγω των ελλείψεων σε υποδομές, εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, οι δημόσιες μονάδες υγείας αδυνατούν να ανταποκριθούν όχι μόνο στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας αλλά και στις βασικές ανάγκες περίθαλψης.

Οι ελλείψεις γιατρών ΕΣΥ, η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς, η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και οι μετακινήσεις προσωπικού είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης της υγείας που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία ήταν κατά 131 εκ. ευρώ μειωμένος και οι μόνιμοι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας κατά 1.898 λιγότεροι το πρώτο εξάμηνο του 2020 (σε σχέση με το αντίστοιχο περσυνό). Το κράτος περιορίζεται σταδιακά στην κάλυψη στοιχειωδών μόνο αναγκών και τα νοσοκομεία μετατρέπονται προοδευτικά σε αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες, που καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος από τα έξοδα λειτουργίας τους -συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας του φθηνού ευέλικτου προσωπικού τους- από τα έσοδα που έχουν από τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών.

Την πολιτική αυτή υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα και οι δυνάμεις που τα στηρίζουν, γι΄ αυτό καλλιεργούν τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων, της ηττοπάθειας και της αδράνειας, ώστε ανενόχλητα -χωρίς αντιδράσεις- να εφαρμόζεται η κοινή -παρά κάποιες επιμέρους διαφορές τους- στρατηγική που απαξιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας, ανοίγοντας το δρόμο για την επέκταση των συμπράξεών του με τον ιδιωτικό τομέα.

Ως ΔΗΠΑΚ καλούμε όλους τους γιατρούς να αγωνιστούμε συλλογικά -από κοινού με τους άλλους εργαζόμενους- για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης που θα καλύπτει καθολικά τις ανάγκες. Διεκδικούμε:

  • Άμεση προκήρυξη της κενής μόνιμης θέσης ουρολόγου στο Βενιζέλειο και ολοκλήρωση της πρόσληψης με ταχύτατες διαδικασίες
  • Αναμόρφωση των οργανισμών των νοσοκομείων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την επαναφορά των οργανικών θέσεων που καταργήθηκαν το 2012 και λαμβάνοντας υπόψιν τις κενές θέσεις ειδικευομένων.
  • Στελέχωση όλων των δημόσιων δομών υγείας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό
  • Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας

Σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας (5ήμερο-6ωρο), με μία ενεργή εφημερία τη βδομάδα, ρεπό την επόμενη μέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερί

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια