Ανησυχία από την Λαϊκή Συσπείρωση Γόρτυνας για την καθαριότητα στα σχολεία

Ηράκλειο
Ανησυχία από την Λαϊκή Συσπείρωση Γόρτυνας για την καθαριότητα στα σχολεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναφέρουν σε ανακοίνωση τους

Αναφορικά με τον αριθμό των 21 καθαριστριών που προβλέπεται να προσληφθούν, για ένα σχολικό έτος, στα σχολεία του δήμου Γόρτυνας, η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Γόρτυνας, προχώρησε σε ανακοίνωση μέσα από την οποία επισημαίνει ότι είναι «πολύ λιγότερες από τις ανάγκες των σχολείων σε κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον εν μέσω πανδημίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Πρόκληση για τις λαϊκές οικογένειες στο δήμο Γόρτυνας αποτελεί η πρόσφατη πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που καθορίζει τον αριθμό των καθαριστριών που θα προσληφθούν με σύμβαση ΙΔΟΧ για ένα σχολικό έτος στα σχολεία του δήμου. Συγκεκριμένα προβλέπονται 21 καθαρίστριες, δηλαδή πολύ λιγότερες από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων του δήμου σε κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον εν μέσω πανδημίας!

Μάλιστα, οι 18 από αυτές θα είναι μερικής απασχόλησης (4ΩΡΟ), με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την καθαριότητα των χώρων και την ασφάλεια της εκπαιδευτικής και ευρύτερης κοινότητας και τα εργασιακά δικαιώματα και την αμοιβή των καθαριστριών!

Από τη μια η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζει μια εξωραϊσμένη κατάσταση, διαφημίζοντας «προσλήψεις», με τη μετατροπή των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών, από έργου, σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου πλήρους ή μερικής απασχόληση.  Συνεχίζει δηλαδή, στα χνάρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς ομηρίας τους, αντί να τις μονιμοποιήσει με πλήρες ωράριο για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας των σχολείων.

Από την άλλη η δημοτική αρχή Γόρτυνας αφήνει σοβαρά εκτεθειμένα τα σχολεία και την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας και μάλιστα μέσα σε συνθήκες πανδημίας.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Τι ζήτησε από την κυβέρνηση η δημοτική αρχή παραπάνω από τις λειψές θέσεις που είχαν τα σχολεία όλα αυτά τα χρόνια και πώς προέκυψε η έγκριση για τον απαράδεκτο αριθμό των 18 μειωμένου ωραρίου; Και όλα αυτά όταν η δημοτική αρχή γνωρίζει πως την περασμένη χρονιά δεν έβγαινε η δουλειά γι αυτό έγινε και η επέκταση της εργασίας των καθαριστριών λόγω κορωνοϊού όπως και η μεταφορά των εργαζόμενων από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας στη δευτεροβάθμια.

Όμως, το κακό δε σταματάει εκεί. Η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν τακτοποίησε –όπως υπόσχονταν και πρόσφατα στα δημοτικά συμβούλια και με βαρύγδουπες ανακοινώσεις προεκλογικά- το ζήτημα της οφειλής σε χρήμα των ΜΑΠ και του γάλακτος για όλα τα περασμένα χρόνια μέχρι και το 2018-2019, αλλά δεν τα έδωσε σε είδος ούτε για το σχ. έτος 2019 -2020, αντιμετωπίζοντας τα ως «κόστος».

Είναι ντροπή να χαρακτηρίζει η υπεύθυνη των σχολικών επιτροπών μετά από ένα χρόνο «δρομολογημένη διαδικασία» την απόδοση του γάλακτος για τις απολυμένες πλέον σχολικές καθαρίστριες, που έπρεπε να δίνεται φρέσκο όλη την προηγούμενη χρονιά! Είναι ντροπή να καθορίζει αυθαίρετα σχολεία για την τοποθέτηση καθαριστριών πλήρους απασχόλησης (και δεν αναφερόμαστε σε μικρές σχολικές μονάδες) προκρίνοντας (;) τη μετακίνηση καθαριστριών και μεγεθύνοντας την ανασφάλεια στις καθαρίστριες.

Επιβεβαιώνεται ότι όπως το κράτος έχει συνέχεια, έτσι έχει συνέχεια και η άσκηση της διοίκησης του δήμου από την εκάστοτε δημοτική αρχή που συνεχίζει το αντεργατικό έργο της προηγούμενης.

Κυβέρνηση και δημοτική αρχή είναι συνυπεύθυνες για αυτή την πολιτική της εγκληματικής ανευθυνότητας, που ταυτόχρονα, βέβαια, δείχνει ξεκάθαρα και τις προτεραιότητές τους, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες των πολλών.

Με αυτό το προσωπικό και αυτές τις εργασιακές σχέσεις δε μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη ακόμα και οι οδηγίες του υπουργείου παιδείας για την καθαριότητα των σχολείων, ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να είναι ασφαλείς! Μαζί -κυβέρνηση και δημοτική αρχή- συνεχίζουν την εργασιακή ομηρία των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων και προσπαθούν να κλείσουν την πόρτα της οριστικής επίλυσης του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τη σταθερή και μόνιμη δουλειά του απαιτούμενου αριθμού εργαζόμενων με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων, με κριτήριο την υγιεινή και ασφάλεια εργαζόμενων, μαθητών, εκπαιδευτικών.

Καλούμε τις λαϊκές οικογένειες, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τις καθαρίστριες, τους μαθητές στο δήμο Γόρτυνας να οργανώσουν την αγωνιστική τους διεκδίκηση για:

  • Μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας πλήρους ωραρίου για όλα τα σχολεία.
  • Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες ώστε να μην υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό κενό με το πρώτο κουδούνι.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του κράτους.
  • Μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν με ευθύνη του κράτους σε όλα τα σχολεία, για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (μάσκες, αντισηπτικά, καθαριστικά, θερμόμετρα κ.ά.)
  • Προσλήψεις σχολιάτρων. Ενίσχυση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας στον δήμο μας και διασύνδεση τους με τα σχολεία.
  • Νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα.
  • Πρόγραμμα σχολικής στέγης για ασφαλή σχολεία με επάρκεια σε χώρους εκπαίδευσης και αναψυχής μαθητών».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News