«Κάντε σταφίδα τώρα»

Κρήτη
«Κάντε σταφίδα τώρα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευνοϊκό το περιβάλλον των τιμών, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη χρήση της σουλτανίνας

«Μετά της Παναγίας, πρώτα ο Θεός», έλεγαν πάντοτε οι σταφιδοπαραγωγοί του νομού Ηρακλείου, όταν ερωτούνταν «πότε θα τρυγήσετε για σταφίδα», κάτι που ισχύει και φέτος, αλλά με ποσότητες πια ελάχιστες, που ωστόσο θα κοπούν σε ένα καθεστώς που μάλλον κρίνεται ως ευνοϊκό για τη σταφιδοποίηση των σουλτανί σταφυλιών σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρήση τους.

«Κάντε σταφίδα», ήταν και το μήνυμα του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Σταύρου Γαβαλά, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, επικαλούμενος από τη μια τις δυσκολίες της επιτραπέζιας χρήσης σουλτανίνας και από την άλλη τις τιμές παραγωγού που ανακοίνωσε η ΚΣΟΣ και οι οποίες προφανώς και δίνουν μια διέξοδο στους αμπελουργούς να επιστρέψουν όσο γίνεται περισσότερο στους πατροπαράδοτους οψιγιάδες!

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα η ΚΣΟΣ, αφού εκτίμησε όλες τις παραμέτρους της αγοράς, ανακοίνωσε πως καλεί και παροτρύνει για μια ακόμα χρονιά τους αμπελουργούς να σταφιδοποιήσουν και αναγγέλλει τις παρακάτω τιμές αγοράς σταφίδας σουλτανίνας εσοδείας 2020:

- Τύπος Νο1 1,80 ευρώ/κιλό,

- Τύπος Νο2 1,60 ευρώ/κιλό,

- Τύπος Νο4 1,40 ευρώ/κιλό,

- Τύπος Νο5 1,00 ευρώ/κιλό.

«Οι παραπάνω τιμές είναι το μέγιστο που μπορεί να δοθεί στην παρούσα συγκυρία - με τον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό - ώστε να προωθηθεί το προϊόν στην αγορά, με βασική προϋπόθεση η παραλαβή της σταφίδας σουλτανίνας εσοδείας 2020 να έχει ολοκληρωθεί έως τέλη Σεπτεμβρίου 2020.

Η πληρωμή του προϊόντος θα γίνεται με την καταβολή του 50% του ποσού της τιμολογημένης αξίας του προϊόντος, αμέσως μετά την έκδοση του τιμολογίου, και η εκκαθάριση της υπόλοιπης αξίας μετά από τρεις μήνες από την τιμολόγηση», κατέληγε η ανακοίνωση.

Η χρονιά “θέλει” σταφίδα 

Στο μεταξύ, η εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” είχε φιλοξενήσει και ανάλογες δεσμεύσεις της ΚΣΟΣ και των ιδιωτών από τα μέσα Ιουλίου φέτος.

Από τότε γράφαμε ότι φέτος αναμένεται να οδηγηθούν στη σταφιδοποίηση πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σταφυλιών στην Κρήτη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά των τελευταίων χρόνων, λόγω πολλών ιδιαίτερων συνθηκών και προβλημάτων που σχετίζονται με την οικονομική κρίση. Μια κρίση που οφείλεται στον κορωνοϊό στην Ευρώπη και στην κακή εικόνα της ευρωπαϊκής αγοράς στο επιτραπέζιο σταφύλι.

Πράγματι, τις τελευταίες μέρες, οι τιμές του επιτραπέζιου σταφυλιού πάνε από το κακό στο χειρότερο, αφού δεν ξεπερνούν τα πλαίσια των 50 έως το πολύ 90 λεπτών το κιλό. Μάλιστα, τα ποιοτικά σταφύλια λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν από την άνοιξη και μετά είναι ελάχιστα και ως το τέλος του Αυγούστου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εξαγωγική δραστηριότητα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να γίνουν σταφίδες και σταφύλια που προορίζονταν για επιτραπέζια χρήση, ενώ απαγορεύεται να οδηγηθούν στα οινοποιεία σουλτανί σταφύλια. Στα καζάνια, δε, επιτρέπεται να οδηγηθούν μόνο τα στέμφυλα οποιασδήποτε ποικιλίας σταφυλιού, μετά την οινοποίηση, εκτός και αν επιτευχθούν καθεστώτα διαφορετικά, χωρίς όμως τον κίνδυνο των κοινοτικών προστίμων. 

Μάλιστα, ξεκαθαρίζαμε ότι, ανεξάρτητα από τις ποσότητες της κρητικής σουλτανίνας, δε θα μπορέσει η Ελλάδα ούτε φέτος να αποφύγει την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους κατανάλωσης σταφίδας από την Τουρκία, αφού η εσωτερική κατανάλωση δεν πέφτει κάτω από τους τέσσερις με πέντε χιλιάδες τόνους, όταν εμείς δεν παράγουμε κατά μέσο όρο πάνω από χίλιους με δύο χιλιάδες τόνους το πολύ, εδώ και αρκετά χρόνια στην Κρήτη, με μικρές ποσότητες να παράγονται και στην Κόρινθο. Εκτός κι αν αποφασίσουν οι Κρητικοί φέτος να παράγουν τους τέσσερις με πέντε χιλιάδες τόνους, κάτι όμως εξαιρετικά απίθανο, αφού η νοοτροπία των παραγωγών δε θεωρείται εύκολο να αλλάξει τόσο γρήγορα και τόσο ραγδαία.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε από τότε στην εφημερίδα μας ο σταφιδεξαγωγέας Γιάννης Περδικογιάννης, «η κύρια αγορά από την οποία φέρνουμε σταφίδα για να καλύψουμε τις ανάγκες μας είναι αυτή της Τουρκίας. Εγώ θα έλεγα ότι, μετά την ιστορία της Αγιάς Σοφιάς, καλό θα είναι να επανεξετάσουμε κι εμείς τη στάση μας στο θέμα της σταφίδας. Εδώ οι Ρώσοι άρχισαν να το κάνουν. Η Ρωσική Εκκλησία λέει “μποϊκοτάρετε τα τουρκικά προϊόντα”. Οπότε κι εμείς καλό θα είναι να σταματήσουμε τις εισαγωγές της τουρκικής σταφίδας, αλλά και πάλι, επειδή δε βλέπω εφικτό να παράγουμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε, από κάπου αλλού θα πρέπει να φέρνουμε σταφίδες. Και η δική μας παραγωγή, εκτός του ότι δε φτάνει, πρέπει να είναι και στις κατάλληλες ποιότητες. Διότι πέρυσι που πήραμε και δεύτερες σταφίδες, ακόμα τις έχουμε απούλητες στις αποθήκες μας».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα (Κρήτη και Κόρινθος) δεν παράγει πάνω από 2.000 τόνους σουλτανίνας, όταν η εσωτερική αγορά καταναλώνει σουλτανίνα σε μια ποσότητα 5-6 χιλιάδων τόνων. Και για να καλύψει αυτή τη διαφορά, γίνονται εισαγωγές κυρίως από την Τουρκία. Άρα, περιθώρια για μια καλή τύχη της ελληνικής σταφίδας στην εσωτερική (μόνο) αγορά υπάρχουν και είναι πολλά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News