Βάζουν μπρος και για δεύτερο νέο μέγαρο

Ηράκλειο
Βάζουν μπρος και για δεύτερο νέο μέγαρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το νέο κτήριο που ξεκίνησε να φτιάχνεται στον Λάκκο, η Περιφέρεια ξεκινά τις διαδικασίες για νέα γραφεία και στο Σκαλάνι

Και δεύτερο νέο μέγαρο, μετά από αυτό που ξεκίνησε να κατασκευάζει στο κέντρο του Ηρακλείου, στη συνοικία του Λάκκου, σχεδιάζει η Περιφέρεια Κρήτης, ενεργοποιώντας μετά από πολλά χρόνια αδράνειας το σχέδιο του πρώην νομάρχη Ηρακλείου Δημήτρη Σαρρή για ανέγερση διοικητηρίου στο Σκαλάνι!

Ήδη δόθηκε σήμα εκκίνησης των διαδικασιών, με τη προ ημερών δημοσίευση της πρόθεσης δημοπράτησης μελέτης για την ανέγερση νέων γραφείων της Περιφέρειας στο Σκαλάνι.

Η προς δημοπράτηση μελέτη ουσιαστικά θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, αφού αντικείμενό της θα είναι να ωριμάσει τον φάκελο του έργου, ώστε το νέο διοικητήριο να δημοπρατηθεί και μάλιστα να δημοπρατηθεί σε δόσεις... Αυτό σημαίνει πρακτικά πως είμαστε στην αρχή του δρόμου και στα πρώτα στάδια υλοποίησης του σχεδίου που είχε εμπνευστεί ο πρώην νομάρχης Ηρακλείου.

Η δρομολόγηση ανέγερσης και ενός ακόμα διοικητηρίου, με νωπές ακόμα τις εικόνες από την προ διμήνου τελετή θεμελίωσης του νέου διοικητηρίου, ύψους 11,8 εκατ. ευρώ, που θα φτιαχτεί στον χώρο του πρώην Υγειονομικού, μοιάζει λίγο παράδοξη σε κάποιους. Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, στην Περιφέρεια Κρήτης δε θέλουν να αφήσουν αναξιοποίητη την έκταση στο Σκαλάνι, που είχε παραχωρηθεί το 2003 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην τότε Νομαρχία Ηρακλείου.

Και θέλουν να φτιάξουν ιδιόκτητα γραφεία κι εκεί, εκτός αστικού ιστού του Ηρακλείου δηλαδή, σε μια λογική, απ’ ό,τι φαίνεται με βάση τις όλες κινήσεις, όχι ενός μονάχα διοικητηρίου- “γίγας”, αλλά καταμερισμού των γραφείων και των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Η δημοσίευση ενόψει δημοπράτησης

Στη σχετική προ ημερών δημοσίευση πρόθεσης δημοπράτησης της μελέτης “Μελέτη νέου κτηρίου γραφείων της Περιφέρειας Κρήτης” στη θέση Σκαλάνι αναφέρεται: «Η Περιφέρεια Κρήτης προτίθεται να προκηρύξει διαγωνισμό με ανοικτή διαδικασία για την εκπόνηση της μελέτης “Μελέτη νέου κτηρίου γραφείων της Περιφέρειας Κρήτης” στη θέση Σκαλάνι, προϋπολογισμού 922.517,32 € (με ΦΠΑ).

Αντικείμενο της παρούσας μελέτης αποτελεί η σταδιακή ωρίμανση με σκοπό τη δημοπράτηση σε φάσεις του έργου ανέγερσης νέων κτηρίων γραφείων της Περιφέρειας Κρήτης στον οικισμό Σκαλάνι, νότια της ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου. Στην παρούσα φάση προβλέπεται ένα κτήριο 2.800 τ.μ.».

Όπως επισημαίνεται στην ίδια δημοσίευση ενόψει της δημοπράτησης της προπαρασκευαστικής μελέτης: «Για την εκπλήρωση του προαναφερόμενου στόχου απαιτείται σε αυτή τη φάση σχεδιασμού (αναφέρονται συνοπτικά):

- Εκπόνηση μελετών για την εξασφάλιση πρόσβασης στο ακίνητο.

- Εκπόνηση μελετών για την κατασκευή ενός κτηρίου 2.800 περίπου τ.μ. (+500 τ.μ. περίπου υπόγειους βοηθητικούς χώρους) με πρόβλεψη κατά τη χωροθέτησή του για μελλοντική επέκταση με άλλο ένα ή δύο κτήρια παρόμοιων χαρακτηριστικών. Επίσης, κατά τη χωροθέτηση θα ληφθεί υπόψη ότι στο ίδιο ακίνητο θα χωροθετηθεί και ένα κτήριο για τη στέγαση του Περιφερειακού Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΠΚΕΠΠ). Η μελέτη του ΠΚΕΠΠ δεν αποτελεί αντικείμενο του παρόντος έργου, με εξαίρεση την πρόταση χωροθέτησής του σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα σχεδιαζόμενα κτήρια.

- Έκδοση οικοδομικής άδειας.

- Σύνταξη μέρους των τευχών δημοπράτησης κυρίως για τις Η/Μ εργασίες».

Η τελετή θεμελίωση - Το νέο διοικητήριο στον Λάκκο

Θυμίζουμε ότι πριν από 2 μήνες, με τον καθιερωμένο αγιασμό από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο και την τελετή θεμελίωσης, κηρύχθηκε η επίσημη έναρξη των εργασιών ανέγερσης του νέου διοικητηρίου της Περιφέρειας Κρήτης στο κέντρο του Ηρακλείου, στη θέση του πρώην Υγειονομικού. Ενός έργου με προϋπολογισμό κοντά στα 12 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου η ιστορική συνοικία του Λάκκου θα αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο, βιοκλιματικό τετραώροφο μέγαρο για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και ένα δημόσιο “πνεύμονας πρασίνου” έκτασης σχεδόν 2 στρεμμάτων.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μία 2ετία από σήμερα, ενώ βάσει των δεσμεύσεων των αρμοδίων, θα σέβεται περιβαλλοντικά, αρχιτεκτονικά και αισθητικά τόσο το παρακείμενο μοναστήρι του Αγίου Ματθαίου, όσο και τα άλλα παλαιά κτίσματα της περιοχής.

Στο πλαίσιο της τελετής θεμελίωσης μάλιστα, ο περιφερειάρχης είχε προαναγγείλει τις εξελίξεις με την υπόθεση ανέγερσης νέων γραφείων στο Σκαλάνι. Είχε αναφέρει χαρακτηριστικά τότε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα κατασκευάσει ένα νέο κτηριακό συγκρότημα γραφείων στην περιοχή του Σκαλανίου στο Ηράκλειο, και πως η σχετική μελέτη θα δημοπρατηθεί το επόμενο δίμηνο.

Συνολικά, σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στα επόμενα χρόνια θα παραδοθούν προς χρήση ιδιόκτητα βιοκλιματικά κτήρια της Περιφέρειας Κρήτης 6.000 τ.μ., με διασφαλισμένους πόρους, που θα πληρούν τις προϋποθέσεις σύγχρονων γραφείων για τους εργαζόμενους, ενώ θα είναι αναβαθμισμένη και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News