«Χρυσό» deal 2 εκατομμυρίων για την ΕΑΣΗ

Ηράκλειο
«Χρυσό» deal 2 εκατομμυρίων για την ΕΑΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

120.000 ευρώ θα μπαίνουν κάθε χρόνο στα ταμεία της Ένωσης μετά τη νέα συμφωνία με τον Όμιλο Αλμπαντάκη για την τυποποίηση του ελαιολάδου

Ένα νέο κεφάλαιο για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου ανοίγει στο εξής η συμφωνία της παρούσας διοίκησης με τον Όμιλο Αλμπαντάκη στον τομέα του τυποποιημένου ελαιολάδου, αλλάζοντας την προηγούμενη συμφωνία, ενώ η ολοκλήρωση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Κρητικού Ελαιολάδου το αργότερο ως τις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να φέρει άνεμο ελπίδας και αισιοδοξίας για τον παρεμβατικό ρόλο των οργανώσεων, προς όφελος του παραγωγού και του προϊόντος.

Λίγο πριν αρχίσει η νέα ελαιοκομική περίοδος, η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Σταύρου Γαβαλά, λειτούργησε χθες σαν "σπορά αισιοδοξίας", με στόχο οι συνεταιριστικές οργανώσεις από τη μια και οι ελαιοπαραγωγοί από την άλλη να "θερίσουν" από φέτος τους "καρπούς" μιας καλύτερης τύχης για το άλλοτε χρυσοφόρο μας προϊόν.

Συγκεκριμένα, η σημερινή διοίκηση της ΕΑΣΗ, αντί να ακυρώσει την προηγούμενη συμφωνία που είχε υπογράψει με τον Όμιλο Αλμπαντάκη η προηγούμενη διοίκηση, προτίμησε καλύτερα, λαμβάνοντας τη σχετική απόφαση κατά συντριπτική πλειοψηφία, να τη βελτιώσει καθοριστικά προς όφελος της οργάνωσης και κατά συνέπεια και των ίδιων των ελαιοπαραγωγών, σύμφωνα με τον συνεταιριστή.

«Με τον Όμιλο Αλμπαντάκη έχουμε υπογράψει μια καλή συμφωνία. Η οργάνωση με αυτή τη συμφωνία θα "ξαναμπεί" στο ελαιόλαδο», είπε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς, αναφέροντας πως την ίδια ώρα ετοιμάζεται να πάρει σάρκα και οστά και ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης του Κρητικού Ελαιολάδου.

Για τη νέα συμφωνία που υπέγραψε η διοίκηση Γαβαλά με τον Όμιλο Αλμπαντάκη, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ είπε πως τα βασικά της στοιχεία είναι: Η οργάνωση από φέτος θα εισπράττει ετησίως 120.000 ευρώ σαν εγγυημένο ετήσιο μίσθωμα. Σε βάθος χρόνου έως τη λήξη της ισχύος της συμφωνίας (δηλαδή μετά από πέντε χρόνια), στα ταμεία της ΕΑΣΗ θα έχουν συνολικά εισρεύσει γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ, που με βάση την προηγούμενη συμφωνία δε θα έμπαιναν. Επιστρέφεται στη δικαιοδοσία της οργάνωσης ένας δεξαμενικός χώρος 1.200 τόνων, για να μπορεί και η ΕΑΣΗ να αποθηκεύει ελαιόλαδο στη ΒΙΠΕΗ και να το τυποποιεί στα μηχανήματα της μονάδας. Η τυποποίηση θα γίνεται για λογαριασμό του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Κρητικού Ελαιολάδου, αν όλα πάνε καλά και πάρει τελικά σάρκα και οστά αυτός, ή σε διαφορετική περίπτωση θα γίνεται για λογαριασμό της ΕΑΣΗ.

Το χημείο του υπερσύγχρονου Τυποποιητηρίου Ελαιολάδου στη ΒΙΠΕΗ θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο στον αγώνα του φορέα για την εξάλειψη των φαινομένων νοθείας, που το τελευταίο διάστημα έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Κυρίαρχο αυτής της συμφωνίας είναι ότι τα σήματα της ΕΑΣΗ και ειδικότερα το σήμα "Κνωσός" επιστρέφουν στην κυριότητα της οργάνωσης...

«Το "Κνωσός" θα βγαίνει πλέον και πάλι από εμάς, ή από τον φορέα εάν πάνε όλα καλά και τελεσφορήσει αυτή η προσπάθεια», είπε ο Σταύρος Γαβαλάς.

Έκτακτη γενική συνέλευση

Σε μια προσπάθεια απόλυτης διαφάνειας στη συνεταιριστική οικογένεια, η διοίκηση της ΕΑΣΗ προκήρυξε έκτακτη γενική συνέλευση για τις 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα Κυριακή, όπου και θα τεθεί προς ψήφιση αυτή η συμφωνία, ώστε να επικυρωθεί και από τους μετόχους.

«Η γενική συνέλευση είναι το κορυφαίο όργανο, που πρέπει να έχει λόγο σε τέτοιου είδους σημαντικές συμφωνίες», είπε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ.

Ο φορέας θα "δώσει" τιμές παραγωγού

«Στο τέλος του Αυγούστου θα ανακοινωθεί ένα πρόσωπο έκπληξη που θα παίξει επιτελικό ρόλο στον φορέα ελαιολάδου», είπε χθες ο κ. Γαβαλάς, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Στην ερώτηση για τη νέα ελαιοκομική περίοδο και τη δυνατότητα παρέμβασης στην κρητική αγορά, ο συνεταιριστής δήλωσε αισιόδοξος, λέγοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο φορέας και όχι μεμονωμένα η ΕΑΣΗ θα "δώσει" τιμές παραγωγού, καλώντας τους ελαιοπαραγωγούς να εμπιστευτούν έναντι αυτών των τιμών, τις Ενώσεις-μέλη του φορέα και να πουλήσουν σε αυτές τη φετινή σοδειά τους. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο φορέας με αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξει να πλειοδοτήσει τις τιμές παραγωγού, για να "τραβήξει" προς τα πάνω και τις τιμές που θα καθορίσουν οι ιδιώτες, όπως γινόταν σε παλαιότερες περιόδους, τότε που όλοι οι ιδιώτες περίμεναν την ΕΑΣΗ να βγάλει τιμές και μέχρι τότε κρατούσαν κλειστά τα χαρτιά τους.

«Δεν μπορούμε από τώρα να κάνουμε μια πρόβλεψη για τις τιμές», ξεκαθάρισε ο Σταύρος Γαβαλάς και πρόσθεσε πως την περασμένη Τετάρτη η Ομάδα Εργασίας του φορέα συνεδρίασε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣΗ.

«Παρουσιάσαμε με τους νομικούς συμβούλους που συνεργαζόμαστε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, μέσα από το οποίο φάνηκε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή πλέον για το ελαιόλαδο της Κρήτης. Η δημιουργία του φορέα είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει. Και αν βγούμε φέτος να ανακοινώσουμε τιμές, θα βγει ο φορέας να το κάνει και όχι εμείς ως Ένωση Ηρακλείου. Όλες οι συνεταιριστικές οργανώσεις που μετέχουν στον φορέα. Ενιαία πλέον. Από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία»...

Στο σημείο αυτό, ο Σταύρος Γαβαλάς δηλώνει ότι όλος ο ελαιοπαραγωγικός κόσμος πιέζει πλέον τους συνεταιριστές για την ολοκλήρωση του φορέα.

«Ο στόχος μας είναι μέχρι τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου να έχει πάρει "σάρκα και οστά" και να έχει βγει και να ανακοινώσει τιμές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο συνεταιριστής.

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το ελαιόλαδο "Κνωσός", λέγοντας πως στην αγορά του εξωτερικού έχει ένα μερίδιο γύρω στους χίλιους τόνους. «Είναι στα χέρια μας το "Κνωσός". Μακάρι τους χίλιους τόνους να τους κάνουμε 2.000, 3.000, 5.000 τόνους. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αλλάζουν τα πράγματα από τη μια μέρα στην άλλη. Ο κόσμος πρέπει να δείξει μια υπομονή κι εμείς να φανούμε συνεπείς απέναντι στον κόσμο», δήλωσε ο Σταύρος Γαβαλάς.

Για το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας, ο συνεταιριστής εκτίμησε ότι πάει πολύ καλύτερα από πέρυσι, ενώ πρόσθεσε ότι «εμείς διαθέσαμε 10 γεωπόνους στην Περιφέρεια Κρήτης με ένα αρκετά μεγάλο κόστος, για να προσπαθήσουμε κι εμείς να διαφυλάξουμε όσο μπορούμε την ποιότητα. Κάτι άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε. Ακούω ότι υπάρχουν υψηλοί πληθυσμοί. Αλλά πιστεύω ότι οι επεμβάσεις φέτος γίνονται καλύτερα».

Πάντως, ο συνεταιριστής χαρακτήρισε από την άλλη δύσκολο το εγχείρημα και πρόσθεσε ότι «ίσως να είναι το μοντέλο αυτό της δακοκτονίας ξεπερασμένο»...

«Κάντε σταφίδα, μην περιμένετε πολλά»...

Για την απόσταξη κρίσης, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ κάλεσε τους παραγωγούς οινοσταφύλων να μην περιμένουν θαύματα. «Έχουν σπάσει τα τηλέφωνα. Υπάρχει μεγάλη αγωνία. Δυστυχώς τα περισσότερα κρασιά που πάνε στην απόσταξη είναι ακόμα μες στις δεξαμενές στα περισσότερα αν όχι σε όλα τα οινοποιεία. Οι δεξαμενικοί χώροι δεν έχουν και πολλά περιθώρια. Η ΕΑΣΗ έχει μια μεγαλύτερη ευελιξία λόγω μεγέθους, αλλά δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος», λέγοντας πως ήδη οι οργανώσεις διεκδικούν είτε μία άτοκη χρηματοδότηση, είτε μία προκαταβολή στις οργανώσεις και τους ιδιώτες που μπήκαν στην απόσταξη.

«Εύχομαι και ελπίζω μέχρι τις επόμενες δέκα μέρες να έχουμε μία εξέλιξη θετική, για να μπορέσουμε κι εμείς να δώσουμε όσο καλύτερες τιμές μπορούμε, αλλά και να πληρώσουμε τους παραγωγούς άμεσα», είπε ο συνεταιριστής, προσθέτοντας ότι λόγω κορωνοϊού δε θα μπορέσει η Ένωση θα απορροφήσει ποσότητες τέτοιες που να τη φέρνουν και του χρόνου αντιμέτωπη με ανάλογα αποθέματα.

Κάλεσε πάντως τους αμπελουργούς φέτος να μην παραγνωρίσουν τις καλύτερες τιμές σταφίδας που ανακοίνωσε η ΚΣΟΣ και να σταφιδοποιήσουν όσο μεγαλύτερες ποσότητες μπορούν.

Τέλος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ενοικίαση από την ΚΣΟΣ σε ιδιώτη του χώρου του συσκευαστηρίου επιτραπέζιου σταφυλιού. Ο Σταύρος Γαβαλάς τόνισε ότι ουδέποτε η παρούσα διοίκηση ενημερώθηκε για την εξέλιξη αυτή από τους αντιπροσώπους της ΕΑΣΗ στην ΚΣΟΣ.

«Μπήκα τυχαία μέσα κάποια μέρα και το είδα. Καλύτερα να μην είχα μπει. Ο πρόεδρος της ΚΣΟΣ Γιώργος Ξυλούρης μού είπε ότι οι αντιπρόσωποί μας συμφώνησαν. Εκείνοι ουδέποτε ενημέρωσαν τη σημερινή διοίκηση», σημείωσε με νόημα ο Σταύρος Γαβαλάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News