Μεγάλες οι ζημιές στα σταφύλια της Κρήτης - Η χαριστική βολή σε χωριά της Μεσαράς

Ηράκλειο
Μεγάλες οι ζημιές στα σταφύλια της Κρήτης - Η χαριστική βολή σε χωριά της Μεσαράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετ’ εμποδίων οι εξαγωγές στα επιτραπέζια, λίγο πριν αρχίσει ο τρύγος των σταφιδάμπελων

Κάτω από κακές συνθήκες, λόγω ποιοτικής υποβάθμισης και αισθητής μείωσης της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι, έχουν τις τελευταίες μέρες ξεκινήσει οι πρώτες εξαγωγές του επιτραπέζιου σταφυλιού της Κρήτης, με τις τιμές να είναι γύρω στα περυσινά επίπεδα στην επιτραπέζια σουλτανίνα, αφού - σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη - δεν υπερβαίνουν τα 50 έως τα 90 λεπτά το κιλό βάσει ποιότητας.

Φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την ανθοφορία, ενώ ήρθαν και την περασμένη Κυριακή και οι βροχές να δώσουν τη χαριστική βολή σε χωριά της Κάτω Μεσαράς, και όχι μόνο!

«Υπάρχει σοβαρό θέμα με το επιτραπέζιο σταφύλι. Έχουμε μία μείωση στο ποιοτικό σταφύλι της τάξεως του 60-70% σε σχέση με πέρυσι. Έχουν γίνει τρεις επίσημες αναγγελίες σε ό,τι αφορά το επιτραπέζιο σταφύλι για το 2020. Καύσωνας, ανεμοθύελλα και βροχόπτωση. Ήδη το επιτραπέζιο σταφύλι έχει ξεκινήσει και εξάγεται εδώ και δέκα μέρες. Δυστυχώς, όμως, οι έμποροι μπαίνουν στα αμπέλια και παίρνουν μικρές ποσότητες, γιατί οι άλλες ποσότητες έχουν σοβαρά προβλήματα», μας είπε χαρακτηριστικά χθες ο Μύρων Χιλετζάκης.

Βέβαια, σύμφωνα με την εικόνα που ο ίδιος έχει, «υπάρχουν και οι εξαιρέσεις με καλούς αμπελώνες, για τους οποίους οι αμπελουργοί, προκειμένου να τους συντηρήσουν, δούλεψαν πάρα πολύ. Που έκαναν το λεγόμενο ξεσκαρτάρισμα. Και σε αυτά τα σταφύλια εκτιμούμε ότι οι τιμές θα ανέβουν».

«Η τιμή παραγωγού στο επιτραπέζιο σταφύλι αυτή τη στιγμή κυμαίνεται από 50 λεπτά το κιλό μέχρι και 90 λεπτά το κιλό», όπως λέει ο κ. Χιλετζάκης, που εκτιμά ότι, σε σχέση με πέρυσι και τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει.

Κορωνοϊός και επιτραπέζια σταφύλια

Στο μεταξύ, για τις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς, ο συνεταιριστής τονίζει πως «ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει σοβαρό θέμα σε ό,τι αφορά τα επιτραπέζια σταφύλια στην εσωτερική κατανάλωση. Οι ποσότητες που καταναλώνονταν στην εσωτερική κατανάλωση, δηλαδή ξενοδοχεία, εστίαση και λαϊκές, δεν καταναλώνονται πλέον. Περιμέναμε μία βεντέμα φέτος της τάξεως των 12.000 τόνων. Αλλά δυστυχώς, αυτές οι ποσότητες, ενώ έχουν παραχθεί, δε γίνεται να απορροφηθούν λόγω των ζημιών και από αυτούς θα πάμε μόλις στους 4.000 τόνους. Μιλάμε δηλαδή για μια τεράστια απόκλιση που έχει να κάνει με τις τρεις αναγγελίες του καύσωνα, της ανεμοθύελλας και της βροχόπτωσης. Μέχρι και προχθές έβρεξε σε αμπελοχώρια, όπως είναι ο Πύργος, το Ασήμι και άλλες περιοχές του νομού Ηρακλείου. Οπότε καταλαβαίνετε ότι οι ζημιές είναι μεγάλες».

Έτσι, ενώ αυτή την εποχή υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών, στην εσωτερική αγορά είναι μειωμένη η κατανάλωση λόγω της κατάστασης που επικρατεί από την κρίση του κορωνοϊού. Να υπενθυμίσουμε ότι, για τις ζημιές στα σταφύλια, σχετικό ρεπορτάζ της “Ν.Κ.” έχει ήδη κατατεθεί ως αναφορά στη Βουλή από τον βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. και γραμματέα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, που ζητάει από τους συναρμόδιους υπουργούς να λάβουν σοβαρά μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων και τη στήριξη του κλάδου των αμπελουργών της Κρήτης.

Στοιχεία των εξαγωγών

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι μέχρι στιγμής εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχονται σε 4.330 τόνους και είναι αυξημένες έναντι των περσινών, που δεν ξεπερνούσαν την περίοδο αυτή τους 3.944 τόνους.

Ωστόσο, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των εξαγωγών, οι καύσωνες του Μαΐου και στη συνέχεια οι υγρασίες έφεραν προβλήματα στην ανθοφορία στα σταφύλια, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη παραγωγή στη σουλτανίνα.

Προβλέπουν, εξάλλου, ότι φέτος στην Κρήτη η συγκομιδή της επιτραπέζιας σουλτανίνας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου και συνεπώς, πολύ νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, οπότε και η εξαγωγική δραστηριότητα έφτανε ακόμα και τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αποζημιώσεις: Ευτυχώς «μπήκε» ο ΕΛΓΑ

Από την άλλη, ευτυχώς, χθες ήρθαν για τους δικαιούχους παραγωγούς της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας τα χρήματα που αντιστοιχούν στο 35% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για την περυσινή χρονιά.

Με βάση τα στοιχεία που είχε χθες ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, «τα χρήματα ξεκίνησαν να πιστώνονται από τις 11 το πρωί στα βιβλιάρια των παραγωγών. Για την Κρήτη, τα χρήματα ανέρχονται περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, το 1.150.000 ευρώ είναι για τον νομό Ηρακλείου, 600.000 ευρώ για τα Χανιά και τα υπόλοιπα μοιράζονται στους άλλους δύο νομούς. Για όλη την ελληνική επικράτεια είναι 68 εκατομμύρια ευρώ. Είναι η εκκαθάριση ζημιών του έτους 2019 φυτικού και ζωικού κεφαλαίου. Βρισκόμαστε μερικές μέρες πριν από τον τρύγο στα σταφιδάμπελα και τα οινάμπελα, και αυτά τα χρήματα ως Κρήτη τα είχαμε ανάγκη».

Τέλος, υπενθύμισε ότι «πρόκειται για το 35% που ο ΕΛΓΑ το χρωστούσε από το 2019. Έβαλε το χέρι της στην τσέπη για πρώτη φορά η κυβέρνηση. Από το 2011 που είχε γίνει τροποποίηση κανονισμού δεν είχαν δοθεί ποτέ από τον κρατικό προϋπολογισμό χρήματα. Δόθηκαν, με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν από ένα μήνα 35 εκατομμύρια ευρώ και συμπληρώθηκαν τα 68 εκατομμύρια ευρώ, που τα χρειαζόταν ο οργανισμός για να μπορέσει να συγκεντρώσει τα χρήματα και να ολοκληρώσει τις πληρωμές»...

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News