«Χαριστική» βολή για τα αμπέλια οι βροχές - «Τεράστια η ζημιά για την οικονομία του νησιού & τους παραγωγούς»

Κρήτη
«Χαριστική» βολή για τα αμπέλια οι βροχές - «Τεράστια η ζημιά για την οικονομία του νησιού & τους παραγωγούς»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το στραβό κλήμα... για τους αμπελουργούς της Κρήτης «ισοπέδωσε» η κυριακάτικη μπόρα

Ήτανε που ήτανε στραβό το κλήμα... ήρθαν και οι βροχές να δώσουν τη χαριστική βολή σε μεγάλες εκτάσεις με καλλιεργούμενες ποικιλίες επιτραπέζιου σταφυλιού, αλλά και με σταφιδάμπελα και οινοποιήσιμα σταφύλια στον νομό Ηρακλείου, ενώ χθες κλιμάκιο του ΕΛΓΑ Κρήτης προχώρησε σε μια πρώτη αυτοψία και καταγραφή ζημιών.

«Ήρθε η ώρα να στηριχτεί ο ίδιος ο παραγωγός που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση», τόνισε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Ο ίδιος με στελέχη της διοίκησης της ΟΑΕΚ θα επισκεφτεί αυτές τις μέρες τις πληγείσες περιοχές, που εντοπίζονται κυρίως στο Μονοφάτσι, όπου οι βροχοπτώσεις ήταν την περασμένη Κυριακή έντονες και πολλές!

«Εδώ στον νομό Ηρακλείου έβρεξε σε περιοχές όπου είχαμε επιτραπέζια σταφύλια, σταφιδάμπελα αλλά και οινοποιήσιμες ποικιλίες. Σε περιοχές όπως γύρω από το Ασήμι, γύρω από την Πλακιώτισσα, στη Λιγόρτυνο, στον Χάρακα, στον Πύργο και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ νερό έπεσε και στην Αγία Βαρβάρα. Έβρεξε την Κυριακή, συγκεκριμένα, από 20 έως και 30 χιλιοστά σε αυτές τις περιοχές. Και δε χρειάζεται να αναλύσει κανείς τους λόγους για τους οποίους οι ζημιές στα σταφύλια είναι δεδομένες», τονίζει με αγανάκτηση προς την εφημερίδα μας ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Διότι, όταν το σταφύλι βρίσκεται στη φάση που ξεκινά να αποκτήσει ζάχαρα και δεχτεί νερό από βροχή, δημιουργείται το “στεφανάκι” γύρω από τη ρώγα και η ρώγα αποκολλείται μερικώς. Οπότε τα εξαγώγιμα σταφύλια παύουν να είναι πλέον εξαγώγιμα και υπάρχει πρόβλημα σοβαρό και στα οινοποιήσιμα και στα σταφιδάμπελα», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης χθες επικοινώνησε με τον διευθυντή του Καταστήματος Κρήτης του ΕΛΓΑ Νίκο Δασκαλάκη, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι από τις πρωινές ώρες έστειλε επόπτη που πήγε στις περιοχές αυτές για να έχει μια πρώτη εικόνα και εκτίμηση για τις προκληθείσες ζημιές. Ενώ το σύστημα του ΕΛΓΑ “ενημερώθηκε” και τις επόμενες ημέρες θα “ανοίξει” για να αρχίσουν οι παραγωγοί να δηλώνουν τις ζημιές.

Λίγα τα σταφύλια

«Εγώ, πέρα από τις ζημιές, έχω να καταθέσω ότι τα επιτραπέζια σταφύλια είναι φέτος πάρα πολύ λίγα. Κι ενώ περιμέναμε μία σοβαρή ποσότητα, τελικά δε θα φτάσουμε στον νομό Ηρακλείου ούτε τους 4.000 τόνους. Η ζημιά είναι τεράστια για την οικονομία του νησιού και για τους ίδιους τους παραγωγούς, αφού τα χρήματα που θα πάρουν από την πώληση των σταφυλιών τους δε φτάνουν να καλύψουν ούτε το κόστος των φυτοφαρμάκων», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη.

«Αυτές οι ζημιές οφείλονται στις καιρικές συνθήκες που ξεκίνησαν από τον Μάιο μήνα, που είχαμε τους καύσωνες. Ενώ υπήρχαν και διαδοχικές ζημιές από διάφορες άλλες περιπτώσεις, οι οποίες δεν ήταν μες στα ζημιογόνα αίτια που καλύπτει ο ΕΛΓΑ», αναφέρει στην εφημερίδα μας ο συνδικαλιστής.

Και για να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής, ο ίδιος μας λέει ότι πέρυσι μπορεί και να ξεπεράσαμε τους 14.000 τόνους σταφυλιών, παρότι και πάλι υπήρχαν ζημιές, αφού το επιτραπέζιο σταφύλι είναι τόσο ευαίσθητο ώστε να βγαίνει με το παραμικρό πρόβλημα εκτός εξαγωγικής δραστηριότητας.

«Ζημιές λοιπόν είχαμε και από τον καύσωνα του Μαΐου, αλλά και από αέρα που τραυμάτισε τις ρώγες. Εάν τραυματιστούν οι ρώγες σε ένα επιτραπέζιο σταφύλι, αυτά παύουν να είναι εξαγώγιμα», επισημαίνει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Εξάλλου, τονίζει ότι δεν ευσταθούν οι επικρίσεις που ακούγονται κατά καιρούς για τους παραγωγούς «που θέλουν πάλι αποζημίωση», δεδομένου ότι «στο επιτραπέζιο σταφύλι η ασφαλιστική εισφορά που πληρώνει ένας παραγωγός προς τον ΕΛΓΑ είναι 100 ευρώ ανά στρέμμα και αυτό σημαίνει ότι πληρώνει πολλά χρήματα, και καλά κάνει, και έχει και τις ανάλογες απαιτήσεις του σε περίπτωση ζημιάς»...

Έκκληση στους παραγωγούς: «Προστατέψτε την ποιότητα όπου δεν έχει βρέξει»

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης απευθύνεται όμως και προς τους ίδιους τους παραγωγούς που έχουν καταφέρει φέτος να κρατήσουν τα σταφύλια τους σε μια καλή ποιότητα.

«Τα σταφύλια σας, που είναι σε καλή ποιότητα και είναι ακόμα “αγίνωτα”, καλά θα κάνετε να τα προστατεύσετε, γιατί τα σταφύλια είναι πάρα πολύ λίγα. Εκεί βέβαια που έβρεξε είναι εντελώς αδύνατο να κρατηθούν τα σταφύλια και να διασωθούν. Εκεί που έβρεξε, η ζημιά είναι δεδομένη και αναπόφευκτη»...

Στο σημείο αυτό ο ίδιος καλεί τους οινοποιούς, τόσο τους ιδιώτες όσο και τους συνεταιριστές, να στηρίξουν όσο γίνεται περισσότερο και καλύτερα τους παραγωγούς των οινοσταφύλων.

«Με την απόσταξη κρίσης θα οδηγηθούν σε οινόπνευμα για ιατρικούς σκοπούς πάνω από 35.000 τόνοι αποθεμάτων κρασιού και συνεπώς η ελληνική αγορά θα ανασάνει. Έτσι, αφού οι οινοποιοί θα βοηθηθούν σημαντικά μέσα από τη διαδικασία αυτή, επιβάλλεται και οι ίδιοι να μεταφέρουν και τα αντίστοιχα οφέλη και στους αμπελουργούς που έχουν κωδικούς οιναμπέλων. Να στηρίξουν λοιπόν με καλές τιμές τα οινάμπελα και ιδιαίτερα τα ποικιλιακά. Άλλωστε, χωρίς τους αμπελουργούς δε θα μπορούν να υπάρχουν ούτε οι ίδιοι»...

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης βάζει και θέμα διεκδίκησης άτοκης χρηματοδότησης από το ίδιο το κράτος προς όλες τις οινοποιητικές μονάδες μέσα από έναν κωδικό, που θα χρησιμοποιείται για να λαμβάνει τα χρήματά του άμεσα ο ίδιος ο παραγωγός.

«Από αυτόν τον κωδικό θα πληρώνεται άμεσα ο παραγωγός βάσει του τιμολογίου που θα καταθέτει και δε θα μπορεί κανείς άλλος να τραβήξει ούτε ένα ευρώ. Το ίδιο είχε γίνει και τη χρονιά του 2010».

Τέλος, για τα σταφιδάμπελα, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης τονίζει την ανάγκη σταφιδοποιήσεων σε αξιόλογες ποσότητες «με βάση και τις τιμές παραγωγού που φέτος έχουν ανακοινωθεί και που μπορεί να μην είναι αυτές που θα θέλαμε, αλλά σίγουρα είναι σχετικά ικανοποιητικές»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News