Νέος διαγωνισμός για την ανάπλαση του κέντρου του Ηρακλείου

Ηράκλειο
Νέος διαγωνισμός για την ανάπλαση του κέντρου του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάχνουν εργολάβο να… ολοκληρώσει τις εργασίες

Με ένα νέο ανοιχτό διαγωνισμό, που δημοπρατήθηκε ήδη με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 31η Αυγούστου, επιχειρεί τώρα ο Δήμος Ηρακλείου να σώσει την “παρτίδα” και να ολοκληρώσει την πολύπαθη, βαλτωμένη ανάπλαση στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, που έχει μείνει ως γνωστόν στη... μέση!

Η ανάπλαση στην “καρδιά” της πόλης, στους οδικούς άξονες Ίδης-Δικαιοσύνης - Καλοκαιρινού-1821-Έβανς κ.τ.λ., έχει υλοποιηθεί μονάχα σε ποσοστό 45%. Το έργο έχει “παγώσει” τελείως εδώ και ένα χρόνο, μετά την οριστική κήρυξη έκπτωσης του αρχικού αναδόχου.

Με βάση τον 4ο τακτοποιητικό Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών που εγκρίθηκε από τον Δήμο, στον έκπτωτο εργολάβο επιμερίστηκε, σύμφωνα με τις εργασίες που διαπιστώθηκε ότι εκτέλεσε, ένα τελικό ποσό 666.347 ευρώ, έναντι του ποσού των 1.587.864 ευρώ που προέβλεπε η αρχική εργολαβική σύμβαση βάσει της εργολαβικής έκπτωσης που προσέφερε ο εν λόγω εργολάβος στον διαγωνισμό.

Με τον τακτοποιητικό αυτό Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών, ο οποίος έγινε δεκτός από τον ανάδοχο, έκλεισε προ μηνών η υπόθεση της έκπτωσης του αρχικού εργολάβου από το έργο. Και ταυτόχρονα, σήμανε η αντίστροφη μέτρηση για τη διαδικασία της υποχρεωτικής διερεύνησης προθέσεων με τους επόμενους κατά σειρά (βάσει της εργολαβικής έκπτωσης που προσέφεραν) μειοδότες του δημόσιου διαγωνισμού που είχε προκηρύξει ο Δήμος Ηρακλείου.

Στη Λότζια απευθύνθηκαν, λοιπόν, μετά το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με τον έκπτωτο εργολάβο, στους επόμενους κατά σειρά μειοδότες του διαγωνισμού.

Δε διαπίστωσαν, ωστόσο, μέσα από τις συζητήσεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναλάβει κανείς να τελειώσει τη βαλτωμένη ανάπλαση. Και έτσι αποφάσισαν να πάνε στη λύση νέας δημοπράτησης.

Τώρα, λοιπόν, ο Δήμος προκήρυξε νέο διαγωνισμό, ύψους 2,1 εκατομμυρίων ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ), αναζητώντας μέσω της διαδικασίας των προσφορών τον νέο ανάδοχο που θα αναλάβει να συνεχίσει τις εργασίες και να τελειώσει την ανάπλαση, που έχει χαρακτηριστεί από τη δημοτική Αρχή ως εμβληματικό έργο για την πόλη.

Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενες τεχνικές εταιρείες καλούνται να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι τις 31 Αυγούστου. Οι όποιες προσφορές κατατεθούν θα ανοιχθούν, με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, στις 4 Σεπτεμβρίου.

Ο νέος ανάδοχος που θα προκύψει μέσα από τον δεύτερο αυτό διαγωνισμό θα κληθεί βάσει της σύμβασης που θα υπογραφεί να ολοκληρώσει το αντικείμενο των εργασιών μέσα σε 12 μήνες, τηρώντας μάλιστα τρεις διαδοχικές αποκλειστικές προθεσμίες όπως έχουν καθοριστεί από την αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων.

Η απόφαση προκήρυξης του νέου διαγωνισμού

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δήμου Ηρακλείου για την προκήρυξης του νέου διαγωνισμού, «το παρόν έργο αποτελεί συνέχεια του έργου “Διαμόρφωση οδών άξονα Δικαιοσύνης, Ίδης, λεωφόρου Καλοκαιρινού” και αφορά το υπόλοιπο της εργολαβίας που υλοποιήθηκε το διάστημα 2017-2019. Η περιοχή μελέτης έχει ως άξονα αναφοράς ορισμένους από τους σημαντικότερους (ιστορικά, μορφολογικά πολεοδομικά κ.ά.) δρόμους της παλιάς πόλης, όπως το υπόλοιπο τμήμα της λεωφόρου Δικαιοσύνης από τη συμβολή της με την Έβανς έως τη 1821 & Ίδης, τα τμήματα των οδών Έβανς (μικρή) από τη συμβολή της με την Αβέρωφ έως τη Δικαιοσύνης, την οδό Χατζ. Γιάνναρη, από τη συμβολή της με τη Σμύρνης έως την Έβανς, και τέλος τη 1821, από τη συμβολή της με Δικαιοσύνης & Ίδης έως την Κυρίλλου Λουκάρεως. Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του ως άνω έργου, θα εκπονηθούν εργασίες ανάπλασης (κατασκευή πεζοδρομίων - οδοφωτισμός - πράσινο) των οδών 1821 και Έβανς και στον “Σταυρό” στο σημείο συμβολής των οδών Ίδης-1821-25ης Αυγούστου - Δικαιοσύνης - Έβανς, εργασίες ανακατασκευής των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης της περιοχής, καθώς και υπολειπόμενες εργασίες από την προηγούμενη εργολαβία (αστικός εξοπλισμός) στις λεωφόρους Δικαιοσύνης και Ίδης.

Εκτιμώμενη συνολική αξία του έργου είναι 2.187.903 ευρώ χωρίς ΦΠΑ 24%, ενώ προθεσμία εκτέλεσής του ορίζονται οι 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή) σύμφωνα με το άρθρο 95 Ν. 4412/2016. 17.

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 31η Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα, και ως ώρα λήξης της υποβολής προσφορών ορίζεται στις 10 το πρωί της ίδιας ημέρας. Οι προσφορές υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ. Εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ηλεκτρονική υποβολή προσκομίζεται υποχρεωτικά από τον οικονομικό φορέα στην αναθέτουσα Αρχή, σε έντυπη μορφή και σε σφραγισμένο φάκελο, η πρωτότυπη εγγυητική επιστολή συμμετοχής.

Ως ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται 4η Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10 π.μ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News