Ηράκλειο

Στο «μικροσκόπιο» οι υφάλμυρες πηγές

Σε διαβούλευση τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης για την αξιοποίηση του Αλμυρού Ηρακλείου, του Αλμυρού Αγίου Νικολάου και της Μαλούρας

Μια δέσμη 7 διαφορετικών προτάσεων αξιοποίησης των νερών του Αλμυρού ποταμού στο Ηράκλειο, oι μεγάλες δυνατότητες γεωτρητικής εκμετάλλευσης για τον Αλμυρό ποταμό στον Άγιο Νικόλαο, αλλά και η διατήρηση της υφιστάμενης αξιοποίησης των υδάτων στην πηγή της Μαλαύρας δεσπόζουν στην οικονομοτεχνική μελέτη για την αξιοποίηση των υφάλμυρων πηγών της Ανατολικής Κρήτης, που εκπονείται για λογαριασμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Με την υπό εκπόνηση μελέτη, μπαίνει για πρώτη φορά στο κάδρο με οργανωμένο τρόπο η ενιαία αξιοποίηση των τριών μεγάλων υφάλμυρων πηγών της Ανατολικής Κρήτης!

Η μελέτη θα “υποδείξει” τον καλύτερο - από πλευράς τεχνικής μεθόδου και κόστους - τρόπο για να αξιοποιηθούν τα νερά στον Αλμυρό Ηρακλείου, στον Αλμυρό Αγίου Νικολάου και στη Μαλαύρα.

Ουσιαστικά μέσω αυτής θα απαντηθεί επιτέλους το “αιώνιο” εδώ και πολλά χρόνια ερώτημα που πλανάται πάνω από το Ηράκλειο: Ποια λύση, μεταξύ ανύψωσης φράγματος, υδρομαστευτικής στοάς, μονάδας αφαλάτωσης και γεωτρήσεων, είναι τελικά η ενδεδειγμένη για να μπει στο παιχνίδι της υδροδότησης του Ηρακλείου (και όχι μόνο) ο Αλμυρός ποταμός;

Θυμίζουμε εξάλλου ότι, εν αναμονή προκήρυξης της οικονομοτεχνικής μελέτης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, είχαν μπει στον “πάγο” προ τετραετίας περίπου και οι νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο όμορων Δήμων Ηρακλείου-Μαλεβιζίου, με φόντο τη δημιουργία μιας μεγάλης διαδημοτικής μονάδας αφαλάτωσης στον Αλμυρό.

Η μελέτη δε βάζει μόνο του στο “μικροσκόπιο” τον Αλμυρό Ηρακλείου, αλλά σε ενιαία βάση με τις δύο άλλες μεγάλες υφάλμυρες πηγές της Ανατολικής Κρήτης, τον Αλμυρό στον Άγιο Νικόλαο και τη Μαλαύρα στο Καβούσι... Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ως τις 30 Νοεμβρίου το 2ο παραδοτέο τεύχος της μελέτης, ενώ τις τελικές λύσεις θα προκρίνει η διαδικασία της σχετικής αξιολόγησης από ειδικούς αξιολογητές-βαθμολογητές, σε συνάρτηση φυσικά με τα αποτελέσματα και τα όποια δεδομένα προκύψουν στο τραπέζι μέσω της δημόσιας διαβούλευσης.

Έως τις 30 Νοεμβρίου - Η ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης

Η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για την υλοποίηση της δράσης “Συγκριτική τεχνικοοικονομική αξιολόγηση για την αξιοποίηση των υφάλμυρων πηγών: Αλμυρός Ηρακλείου, Αλμυρός Αγίου Νικολάου και Μαλαύρας” γνωστοποιήθηκε μέσω ανακοίνωσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

«Η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης με τίτλο “Συγκριτική τεχνικοοικονομική αξιολόγηση για την αξιοποίηση των υφάλμυρων πηγών: Αλμυρός Ηρακλείου, Αλμυρός Αγίου Νικολάου και Μαλαύρα”, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Κρήτη 2014-2020”, προχωρά στην υλοποίησή της και αναρτά προς διαβούλευση το 2ο παραδοτέο τεύχος της. Στο συγκεκριμένο προς διαβούλευση παραδοτέο, παρατίθενται οι λύσεις αξιοποίησης κάθε υφάλμυρης πηγής και αναπτύσσεται μέθοδος βαθμολόγησης, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ιεράρχησή τους», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και σημειώνει: «Παράλληλα με τη διαδικασία διαβούλευσης, η οποία θα διαρκέσει έως 30/11/2020, θα πραγματοποιηθεί βαθμολόγηση των λύσεων από αξιολογητές-βαθμολογητές, οι οποίοι έχουν οριστεί από συναφείς με το αντικείμενο ή και την περιοχή φορείς. Η όλη διαδικασία είναι δυναμική και θα διαμορφώσει το τελικό παραδοτέο, το οποίο θα περιλαμβάνει την τελική πρόταση για την ιεράρχηση των έργων αξιοποίησης κάθε υφάλμυρης πηγής, όπως θα προκύψει μετά τη διαβούλευση».

«Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Κρήτης, http://www.apdkritis.gov.gr/el στην ενότητα “Ευρωπαϊκά Θέματα” και στον σύνδεσμο http://www.apdkritis.gov.gr/sites/default/files/eggrafa/2o_paradoteo_pros_diavoyleysi_yfalmyron_pigon_kritis_v2.pdf, όπου μπορείτε να ανατρέξετε στο τεύχος του 2ου παραδοτέου, καθώς και στο παράρτημά του, στο οποίο περιέχονται οι βασικές λύσεις που προκρίθηκαν. Μπορείτε να υποβάλετε τα σχόλια-παρατηρήσεις σας, συνοδευόμενα απαραίτητα από τα στοιχεία επικοινωνίας σας (ονοματεπώνυμο, φορέας, υπηρεσία κ.λπ.) στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: forum@apdkritis.gov.gr. Τα σχόλια-παρατηρήσεις θα αναρτώνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης», καταλήγει η ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια