Ηράκλειο

Αγωνιούν οι επιχειρηματίες του Ηρακλείου - Πεσμένη η κίνηση στα καταλύματα

Από 10% έως 50% οι πληρότητες, σε τουριστικές περιοχές του νομού

Μεγάλο, είναι το πλήγμα και στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, με τις πληρότητες να κυμαίνονται από 10% έως 50%, ανάλογα με το κατάλυμα, και στις τουριστικές περιοχές στον νομό Ηρακλείου.

Οι πληρότητες αυξάνονται τον μήνα Σεπτέμβριο και στα τουριστικά καταλύματα, με τους επιχειρηματίες την ίδια ώρα να ζητούν οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση και φορολογικές ελαφρύνσεις.

«Οι πληρότητες είναι χαμηλές. Ανεβαίνουν βέβαια σταθερά κάθε μέρα και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα ανέβουν περισσότερο», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Νομού Ηρακλείου “Η Φιλοξενία”, Γιώργος Χριστοδουλάκης, επισημαίνοντας πως έως αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα κορωνοϊού σε κατάλυμα ούτε σε διαμερίσματα ούτε σε βίλες, όπου τηρούνται όλα τα μέτρα.

Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες του κλάδου, που όπως λένε πλήττονται ανεπανόρθωτα από την όλη κατάσταση, ζητούν από την κυβέρνηση οικονομική στήριξη και φορολογικές ελαφρύνσεις. «Θα πρέπει να εισακουστούν τα αιτήματά μας, που μεταξύ άλλων είναι η απαλλαγή μας από τον δυσβάσταχτο ΕΝΦΙΑ και τη βαριά φορολογία, και για τον λόγο αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και να μας βοηθήσει», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Στη Βουλή

Τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Κρήτης, για στήριξη του κλάδου τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, κατέθεσαν στη Βουλή με κοινή αναφορά οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης.

Στην επιστολή τους προς τους βουλευτές, οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για οικονομική καταστροφή τη φετινή τουριστική περίοδο και ζητούν τη λήψη μέτρων στήριξης, καθώς όχι μόνο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, αλλά αντιμετωπίζουν και σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, όπως λένε.

«Η χρηματοδότηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου μας καθίσταται επιβεβλημένη, όπως επιβεβλημένη και χωρίς χρονοτριβές πρέπει να είναι και οι φορολογικές ελαφρύνσεις που θα παρέχουν τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αντεπεξέλθουν στον δύσκολο χειμώνα που έπεται», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή τους οι επιχειρηματίες.

Οι κυριότερες προτάσεις της Ομοσπονδίας είναι: α) Καθολική απαλλαγή από την προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις του κλάδου για το έτος 2020, β) αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων, γ) χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω του Προγράμματος του Ταμείου Επιχειρηματικότητας - ΤΕΠΙΧ ΙΙ ή ΙΙΙ - και δανείων κίνησης, δ) κρατική χρηματοδότηση, ε) απαλλαγή των επιχειρήσεων από την καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το έτος 2020, στ) προσωρινή παύση όλων των πλειστηριασμών για τις επιχειρήσεις του κλάδου, και ζ) κάλυψη του μισθολογικού κόστους που αφορά τους εργοδότες, με ταυτόχρονη διατήρηση της εισφοράς υπέρ των εργαζομένων μέχρι την 31η/12/2020, προκειμένου να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να λάβει υπόψη του την έκτακτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και να ικανοποιήσει τις προτάσεις των επιχειρηματιών.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια