Ηράκλειο

Αεροδρόμιο Καστελίου: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις με φόντο τον αποκλεισμό του Δήμου

«Να μπει ο Δήμος στην εταιρεία του αεροδρομίου»

Αντιδράσεων συνέχεια για τη μη εκπροσώπηση του Δήμου Μινώα Πεδιάδος στο Δ.Σ. της εταιρείας που θα έχει τη διαχείριση στο Καστέλι

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε πολιτικό-αυτοδιοικητικό επίπεδο με φόντο τον αποκλεισμό του Δήμου Μινώα Πεδιάδος από τη διοίκηση της εταιρείας που θα διαχειρίζεται το νέο διεθνές αεροδρομίου Ηρακλείου Κρήτης στο Καστέλι.

Η αρνητική εξέλιξη με τη μη εκπροσώπηση τελικά του Δήμου Μινώα Πεδιάδος στο Δ.Σ. της εταιρείας έχει προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων και παρεμβάσεων... Όχι άδικα, αφού είναι σημαντικό να ακούγεται απευθείας η “φωνή” του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και κατ' επέκταση της τοπικής κοινωνίας στη λήψη των αποφάσεων, στους χειρισμούς, στον σχεδιασμό και στη διαχείριση του μεγάλου αυτού έργου.

Η συμμετοχή του Δήμου σε αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο ήταν μια δέσμευση του τότε υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, η οποία είχε ειπωθεί δημόσια κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης στο Καστέλι στις 21/2/2019.

Όπως προέκυψε ωστόσο στην πορεία των πραγμάτων δεν πήρε “σάρκα και οστά” η εκπροσώπηση του Δήμου, με τον δήμαρχο Μανόλη Φραγκάκη να θέτει διάβημα διαμαρτυρίας προχθές, μέσω επιστολής του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Ανακοίνωση Ζ. Καλογεράκη

Για την αρνητική τροπή της υπόθεσης είχαμε παρέμβαση διαμαρτυρίας από τον πρώην δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρία Καλογεράκη, ο οποίος έσπευσε να εκφράσει την έκπληξη και απογοήτευσή του, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για μια προσβλητική... εξέλιξη για τον Δήμο και τη τοπική κοινωνία.

«Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο εθνικής εμβέλειας και σημασίας αφήνει έντονο αποτύπωμα στην περιοχή που κατασκευάζεται. Με αυτό το σκεπτικό κατά τα προηγούμενα χρόνια, στη φάση του σχεδιασμού αρχικά και της υλοποίησης στη συνέχεια, ως δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, μέχρι το 2019, διεκδίκησα την εκπροσώπηση του Δήμου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Διαχείρισης και Κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, ενώ συμμετείχα στην επιτροπή δημοπράτησης του έργου ως εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης.

Σήμερα και αρκετούς μήνες ύστερα από την έναρξη των εργασιών κατασκευής με έκπληξη και αγανάκτηση ενημερωνόμαστε ότι στο παραπάνω 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο δε συμμετέχει ο δήμαρχος ή ορισμένος εκπρόσωπος του Δήμου. Η εξέλιξη αυτή είναι εντελώς προσβλητική τόσο απέναντι στον Δήμο και τη θεσμική του εκπροσώπηση, όσο και απέναντι στην τοπική κοινωνία.

Η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου δημιουργεί καθημερινώς ζητήματα, τα οποία επιβάλλουν - τουλάχιστον - την άμεση ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, διά των εκπροσώπων της, και στη συνέχεια τη συμμετοχή του Δήμου στα κέντρα λήψης των αποφάσεων», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Ζαχαρίας Καλογεράκης και επισημαίνει ακόμα:

«Το αρμόδιο υπουργείο οφείλει άμεσα να επανακαθορίσει τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής στον δήμαρχο ή ορισμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο εκπρόσωπό του.

Η περιοχή μας τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει, αυτό είναι δεδομένο. Το μεγάλο ζητούμενο για όλους μας παραμένει η διαμόρφωση των ευνοϊκότερων συνθηκών, η διασφάλιση της βιώσιμης αναπτυξιακής της πορείας. Για τον λόγο αυτό η εκπροσώπηση του Δήμου στα όργανα διοίκησης της κατασκευής του νέου αεροδρομίου είναι αδιαπραγμάτευτη».

Β. Κεγκέρογλου

Μετά τη διαμαρτυρία του δημάρχου Μινώα Πεδιάδας, την οποία κατέθεσε αναφορά προς την κυβέρνηση ο βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, έκανε την παρακάτω δήλωση, σχετικά με τον αποκλεισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη συμμετοχή στη διοίκηση της Εταιρείας του νέου αεροδρομίου Καστελίου.

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι είχαμε απόλυτο δίκιο, όταν ζητούσαμε να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή του εκάστοτε δημάρχου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Στην πρότασή μας για θεσμική συμμετοχή του εκάστοτε δημάρχου, οι παράγοντες των Αθηνών αντέτειναν ότι θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή του από την πλευρά του Δημοσίου και ορισμένοι τοπικοί παράγοντες υπερακόντιζαν, αφού υποστήριζαν ότι, εκτός από τη δέσμευση της κυβέρνησης, είχαν και τη δέσμευση της Εταιρείας.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη πρέπει να γίνει μάθημα για το σήμερα και να οδηγήσει στη διεκδίκηση λύσεων, στα πολλαπλά και σύνθετα προβλήματα που προκύπτουν από την κατασκευή του αεροδρομίου και δεν είχαν προβλεφθεί».

Κοινή παρέμβαση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Σε πολιτικό επίπεδο, σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προχώρησαν από κοινού οι τρεις βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον - με ευθύνη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη όπως επισημαίνουν - αποκλεισμό του Δήμου Μινώα Πεδιάδος από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Διαχείρισης του νέου διεθνούς αεροδρομίου Ηρακλείου Κρήτης στο Καστέλι.

Οι βουλευτές Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσαν προς τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών την - με την ένδειξη «επείγον» - επιστολή του δημάρχου Μινώα Πεδιάδος προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, στην οποία τονίζεται πως «με έκπληξη πληροφορηθήκαμε πως στο πρόσφατα ορισθέν 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Διαχείρισης του νέου διεθνούς αεροδρομίου αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης, που πρόκειται να κατασκευαστεί στο Καστέλι του δήμου Μινώα Πεδιάδας, δεν περιλαμβάνεται η συμμετοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, στα διοικητικά όρια του οποίου πρόκειται να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει το εμβληματικό αυτό έργο υποδομής».

Όπως επίσης τονίζεται στην επιστολή, «αυτή η εξέλιξη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προηγηθείσα δέσμευση της ελληνικής Πολιτείας για ex officio συμμετοχή του εκάστοτε δημάρχου Μινώα Πεδιάδας στο Δ.Σ. της Εταιρείας», επισημαίνοντας και τη σχετική δημόσια ανακοίνωση από τον τότε υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης στο Καστέλι - «θέση προς την οποία ήταν σύμφωνος και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας».

Με την παρέμβαση των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ζητείται η άμεση θεσμοθέτηση της ex officio συμμετοχής του εκάστοτε δημάρχου Μινώα Πεδιάδας στο Δ.Σ. της Εταιρείας.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια