Ηράκλειο

Μποκέας προς Υπουργό Εσωτερικών: «Αναγκαίες παρεμβάσεις για οικονομική ανάσα στους Δήμους»

Οι προτάσεις του Δημάρχου Μαλεβιζίου προς τον Υπουργό Εσωτερικών

«Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι Δήμοι χρειάζονται στήριξη για το βαρύ πλήγμα στα οικονομικά τους» δήλωσε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας στο πλαίσιο της σημερινής του τοποθέτησης ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου. «Ο φετινός προϋπολογισμός αυτήν τη στιγμή είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στη στοχοθεσία. Η στήριξη του Υπουργείου είναι απαραίτητη όχι μόνο προς τους Δήμους, αλλά και προς τους πολίτες και τα νοικοκυριά που πλήττονται λόγω της πανδημίας» ανέφερε ο Μενέλαος Μποκέας προχωρώντας σε μια σειρά από σημαντικές προτάσεις προς τον Υπουργό Εσωτερικών για αναγκαίες παρεμβάσεις, που, όπως τόνισε: «θα δώσουν στους Δήμους οικονομική ανάσα, ευελιξία και ταχύτητα ανταπόκρισης, ταυτόχρονα με την τήρηση των αρχών της διαφάνειας».

Όπως επεσήμανε  ο  Δήμαρχος Μαλεβιζίου: «Ζητήματα όπως η μέριμνα για την τρέχουσα υστέρηση εσόδων στην εγκύκλιο για τη σύνταξη των προϋπολογισμών του 2021, η ανάγκη να δοθεί άμεσα δυνατότητα πρόσβασης των Δήμων στο Ε9 μέσω του Gov HuB για την ταυτοποίηση των τετραγωνικών των ακινήτων, η μέριμνα για κατανομή των ΚΑΠ αλλά και της δεύτερης δόσης της έκτακτης επιχορήγησης για την κάλυψη των συνεπειών της πανδημίας με κριτήρια που να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Δήμου, επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας και αναγκαίες προσλήψεις χρειάζονται άμεση ρύθμιση.

Ειδικά στους τουριστικούς Δήμους είναι ανάγκη έστω και τώρα να προβλεφθεί ο τρόπος και το ύψος της χρηματοδότησης για την ναυαγοσωστική κάλυψη και φυσικά να δίνεται μια έγκαιρη λύση με την έκδοση της ΚΥΑ. Είναι γεγονός ότι μεγάλες μειώσεις σημειώνονται στα έσοδα από τέλη παρεπιδημούντων, αλλά και στα έσοδα από την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού-παραλίας σε τρίτους, με τους τουριστικούς Δήμους να αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα λειτουργίας.

Και βέβαια μεγάλο αγκάθι για όλους είναι ο όγκος γραφειοκρατίας στο Νόμο 4412 που δημιουργεί δυσλειτουργίες. Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε τα προβλήματα και τα αιτήματα για άμεσες τροποποιήσεις. Η επαναφορά του καθεστώτος της απευθείας ανάθεσης για τα μικρά έργα και τις μελέτες μέχρι 20.000€, χωρίς τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κλήρωσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, (όπως ήδη ισχύει για τις υπηρεσίες και τις προμήθειες), θα βοηθήσει στην ταχύτητα, την ευελιξία και την άμεση ανταπόκριση στα καθημερινά ζητήματα.

Μπορεί η συγκυρία να είναι δύσκολη αλλά είναι καιρός να μπουν στο τραπέζι και μια σειρά από πολιτικά ζητήματα που θα δώσουν στους Δήμους ρόλο και συμμετοχή στο σχεδιασμό που αφορά στις τοπικές τους κοινωνίες. ΑΠΕ και Ζώνες Λιμένων είναι μόνο μερικά από αυτά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια