Κρήτη: 152 εκατομμύρια ευρώ για το νησί στο «Αντώνης Τρίτσης»

Ηράκλειο
Κρήτη: 152 εκατομμύρια ευρώ για το νησί στο «Αντώνης Τρίτσης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

49 τα έργα που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα - Τι αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών

Για την Κρήτη έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» 49 έργα προϋπολογισμού 152 εκατομμυρίων ευρώ, είπε από το Ηράκλειο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος αυτή την ώρα βρίσκεται σε εκδήλωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, για την παρουσίαση του προγράμματος.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος το πιο σημαντικό έργο, είναι αυτό της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στο Ηράκλειο, συμπληρώνοντας ότι «είναι ένα έργο που θα δώσει σιγουριά, ασφάλεια στους πολίτες και τους δημότες του Ηρακλείου και στους πολυάριθμους επισκέπτες της πόλης».

Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι υπάρχουν κι άλλα πολλά έργα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, με την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει η πολιτεία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ αναφέρθηκε σε τρία ακόμη έργα που είναι προγραμματισμένα να γίνουν στο Ηράκλειο, το έργο αγροτικής οδοποιίας και τα έργα για την αντιπλημμυρική προστασία και την αναβάθμιση του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων.

«Το πανέμορφο νησί μπορεί να έχει πληγεί φέτος από την πανδημία του κορωνοϊού. Όμως, δίνει μάχη και πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Του χρόνου τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ καλύτερα. Εσείς οι Κρητικοί έχετε το προνόμιο να έχετε πρωθυπουργό από τον τόπο σας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να μην αδικεί τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, αλλά όσο να' ναι την ιδιαίτερη αγάπη του για την Κρήτη και την έχει και την δείχνει», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος προτρέποντας να υπάρχει εγρήγορση, προσοχή και τήρηση των μέτρων ασφαλείας, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που έγιναν.

«Ως τώρα τα πήγαμε καλά», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών και κάλεσε τα νέα παιδιά να σκέφτονται τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, όσους δηλαδή αποτελούν τις ευπαθείς ομάδες.

«Να δείξουν αλληλεγγύη στους μεγαλύτερους ανθρώπους. Δεν είναι τίποτα να κρατάμε τις αποστάσεις για μερικούς μήνες και να φοράμε τη μάσκα- τη φοράμε παντού σε κλειστό χώρο. Είναι τόσο απλό να το κάνουν», συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει προβληματισμός για την αύξηση των κρουσμάτων και ζήτησε από τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη, να ενταθούν οι έλεγχοι.

Η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΕΔ

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο  Πρόεδρος της  ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης αφού καλωσόρισε τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και τους παριστάμενους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης έκανε την εξής τοποθέτηση:

«Κύριε Υπουργέ, σας καλωσορίζω στην Κρήτη και σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση στην κοινή πρόσκληση της ΠΕΔ Κρήτης και της ΕΕΤΑΑ για την πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής ημερίδας στο Ηράκλειο.

Εισαγωγικά επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω αλλά και να συγχαρώ δημόσια τους Δήμους και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ της Κρήτης για την ανταπόκρισή τους την περίοδο της πανδημίας σε ένα πολυδιάστατο έργο σε πρωτόγνωρες συνθήκες.

Με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την τήρηση των μέτρων, την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών ιδιαίτερα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, την συνεργασία με άλλες αρχές, έδωσαν την δική τους μάχη και βγήκαν νικητές, παρά την σημαντική υστέρηση των εσόδων τους και την έλλειψη προσωπικού.

Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, μεγάλης κλίμακας, με αρκετούς και άμεσα διαθέσιμους πόρους που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει σε αλληλεπίδραση με τις δομικές συνιστώσες για την ανασυγκρότηση της οικονομίας μας.

Οι άξονες κατανομής των έργων επιδιώκουν να καλύψουν το τρίπτυχο Ανάπτυξη- Κοινωνική Συνοχή- Ποιότητα Ζωής και δίνουν το στίγμα της περιβαλλοντικής λογικής και της βιώσιμης ανάπτυξης, που πρέπει να διαπερνά όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα και δράσεις.

Η προσέγγιση αυτή επιβάλλει να σταθούμε σε βάθος στα ζητήματα της εφαρμογής που συνδέονται με τις διαδικασίες σχεδιασμού, υλοποίησης και παρακολούθησης των έργων.

Η ταχύτητα, η ευελιξία και η απλοποίηση των διαδικασιών αποτελούν προαπαιτούμενα για την ένταξη, εμπρόθεσμη και ποιοτική ολοκλήρωση των έργων.

Το ύψος των 2, 5 δις του προϋπολογισμού και το σύνολο των πολυάριθμων έργων που προβλέπεται να εκτελεσθούν σε όλη τη χώρα είναι ένα μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα.

Αποτελεί ευκαιρία και πρόκληση που ενέχει όμως τον κίνδυνο να μην απορροφηθούν  οι πόροι στον επιθυμητό βαθμό.

Η γραφειοκρατία του συστήματος και η αδράνεια της Διοίκησης είναι συνηθισμένα φαινόμενα που στην πράξη έχουν στο παρελθόν υποβαθμίσει και απαξιώσει σημαντικές κεντρικές επιλογές.

Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τόσο σε οργανωτικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο

Επίσης πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι, η υφιστάμενη δομή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης  συνοδεύεται από έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού και ιδιαίτερα στους μικρότερους Δήμους. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλυφθεί η πολυπλοκότητα των αναγκών και των απαιτήσεων σε όλα τα στάδια, από τη σύνταξη μελετών μέχρι και την παραλαβή του έργου.

Κύριε Υπουργέ, ήρθε η ώρα να αξιολογήσουμε και να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, όχι για να αναμετρηθούμε αλλά για να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε συνέργειες με την επιδίωξή, να αποτελέσει το πρόγραμμα που φέρει το όνομα του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση, την απαρχή μιας νέας πραγματικότητας και το αποτέλεσμα μιας δημιουργικής συνεργασίας.

Μιας συνεργασίας που θα προσφέρει στον τόπο τις κατάλληλες υποδομές και θα στηρίξει μια ισορροπημένη ανάπτυξη στην Κρήτη, δίκαια κατανεμημένη χωρικά και

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση… για μια βιώσιμη και ολιστική ανάπτυξη που πρέπει να δώσει διεξόδους και λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα που επεφύλαξε η πανδημία στους πιο νευραλγικούς τομείς της της τοπικής οικονομίας και να δημιουργήσει μια νέα αφετηρία δυναμικής επανεκκίνησης.

Ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και η αντιμετώπιση της ανεργίας πρέπει να αποτελέσουν βασικούς τομείς του νέου αναπτυξιακού σχεδιασμού που θα έχει συλλογικό χαρακτήρα και θα ωθήσει ΜΠΡΟΣΤΑ χωρίς αποκλεισμούς εργαζομενους, επιχειρήσεις και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ΠΕΔ Κρήτης έχει καταγράψει και ιεραρχήσει ένα σύνολο ενεργειών και προαπαιτούμενων τα οποία και σας έχουμε γνωστοποιήσει σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης των ΟΤΑ και προσαρμογής τους στις νέες ανάγκες του διοικείν και επιχειρείν με κοινωνικό πρόσημο.

Προϋπόθεση για όλα αυτά αποτελεί η εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων.

Σήμερα που οι Οικονομίες σχοινοβατούν ανάμεσα στην προστασία της υγείας και το άνοιγμα της πραγματικής οικονομίας, οι επιπτώσεις με βαθιά ύφεση, μείωση εισοδημάτων και ανεργία, αναδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο του Δημοσίου που πρέπει να κινηθεί σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους ΟΤΑ για να ενεργοποιήσει την ανασυγκρότηση και των τοπικών οικονομιών.

Όπως γνωρίζετε οι ΟΤΑ αποτελούν τους μεγαλύτερους Οργανισμούς της χώρας στην παροχή κοινωνικών Υπηρεσιών και από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε προσωπικό και κύκλο εργασιών.

Χαριτολογώντας θα έλεγα με όρους ταχύτητας ότι η Αυτοδιοίκηση είναι μια Ferrari που κινείται όμως με συμβατικά ελαστικά.

Πριν ολοκληρώσω την σύντομη παρέμβασή μου με την παράθεση σε τίτλους των επεξεργασμένων προτάσεων της ΠΕΔ Κρήτης θέλω να αναφερθώ στο διαχρονικό αίτημα της Κρήτης- που δεν είναι άλλο  από την επιτάχυνση κατασκευής του Νέου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Που θα ξεκινάει από τη ΣΗΤΕΙΑ και θα καταλήγει στο Καστέλι Κισάμου.  

Είναι μια επενδυτική χειρονομία που μπορεί και πρέπει να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης προσφέροντας ασφάλεια, ταχύτητα και ποιότητα στο μεταφορικό έργο του νησιού μας και παράλληλα θα συμβάλλει στην ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Θέσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνεχίζω τώρα με τις προτάσεις της ΠΕΔ για τα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα:

  • Πρώτον, στην άμεση ενίσχυση των ΟΤΑ με εξειδικευμένο τεχνικό και γενικότερα επιστημονικό προσωπικό για την απόκτηση της κατάλληλης διοικητικής, τεχνικής ικανότητας και διαχειριστικής επάρκειας.
  • Δεύτερον, στην ίδρυση παραρτήματος της ΕΕΤΑΑ στην Κρήτη για την μεταφορά της απαραίτητης τεχνογνωσίας, και την αποτελεσματική στήριξη και συνεργασία με τους ΟΤΑ της Κρήτης
  • Τρίτον, στην έγκριση έκτακτων χρηματοδοτικών ροών για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στους ΟΤΑ της Κρήτης που έχουν πληγεί καθώς λόγω της διάρθρωσης της οικονομίας στο νησί μας, οι πιέσεις είναι εντονότερες και με μεγαλύτερη διάρκεια.
  • Τέταρτον, είναι αναγκαίο να επισπευσθεί ο επανακαθορισμός του τρόπου υπολογισμού και κατανομής των ΚΑΠ με κριτήρια που θα αποκαθιστούν αδικίες
  • Πέμπτο, καταγραφή και απόδοση στους ΟΤΑ των παρακρατηθέντων πόρων
  • Έκτο, να δοθεί νέα παράταση του προγράμματος επιχορήγησης των Δήμων για την αποπληρωμή και εξόφληση υποχρεώσεων σε βάρος τους, από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή διαταγές πληρωμών (πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ).
  • Έβδομο, Τροποποίηση του Ν. 4412/16. Προκειμένου να εκσυγχρονιστεί κα να απλοποιηθεί η νομοθεσία και το πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Φυσικά με βασική αρχή τη διαφάνεια σε όλα τα στάδια.   

Η ΠΕΔ Κρήτης προτείνει να ξεκινήσει ένας δομημένος και ουσιαστικός διάλογος που με χρονοδιάγραμμα και επιμέρους ενότητες που θα καταλήξει σε ένα αξιόπιστο Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεισφέρουμε ως ΠΕΔ Κρήτης, με θέσεις, προτάσεις και καινοτόμες ιδέες στο διάλογο αυτό.

ΚΥΡΙΕ Υπουργέ, πρέπει να αξιοποιηθούν οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μια δημιουργική και δυναμική σχέση συνεργασίας και αλληλοτροφοδότησης.

Και όπως έλεγε και ο μεγάλος Κρητικός Νίκος Καζαντζάκης:

«Δεν υπάρχουν ιδέες. Υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες και αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News