Σάλος πανελλαδικά για τον μάγειρα σε 5άστερο που κατέρρευσε από υπερκόπωση και... απολύθηκε!

Ηράκλειο
Σάλος πανελλαδικά για τον μάγειρα σε 5άστερο που κατέρρευσε από υπερκόπωση και... απολύθηκε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάταγο προκάλεσε το αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Νέα Κρήτη"

Σάλο σε πανελλαδικό επίπεδο προκάλεσε το χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” για τον 60 χρόνο μάγειρα, χωρισμένο και πατέρα ενός παιδιού, που κατήγγειλε στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου ότι, λόγω εξοντωτικών συνθηκών δουλειάς σε 5άστερο ξενοδοχείο, λιποθύμησε, νοσηλεύτηκε και... απολύθηκε... Το δημοσίευμα έχει προκαλέσει πάταγο παντού, με συνέπεια να δρομολογούνται τώρα διαφορετικές εξελίξεις υπέρ του απολυμένου ξενοδοχοϋπαλλήλου, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της εφημερίδας μας!

Ο άνθρωπος αυτός κατήγγειλε, συγκεκριμένα, ότι είχε προσληφθεί με σύμβαση αορίστου αντί για ορισμένου χρόνου, δούλευε πάνω από οκτώ ώρες την ημέρα, χωρίς καθόλου ρεπό, και δεν του επέτρεπε ο εργοδότης ούτε διάλειμμα να κάνει όχι μόνο για τσιγάρο, αλλά ακόμα και για φαγητό. Μέχρι που στο τριήμερο από την περασμένη Παρασκευή έως και την Κυριακή κατέρρευσε από υπερκόπωση και μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ, όπου οι γιατροί του υπέγραψαν αναρρωτική άδεια. Όμως, πριν τελειώσει η αναρρωτική, ενημερώθηκε από το ξενοδοχείο ότι... απολύθηκε...

Σε δηλώσεις του στη “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης αποκάλυψε την υπόθεση αυτή και τόνισε ότι το σωματείο προσέφυγε αμέσως στην Επιθεώρηση Εργασίας, για να υπάρξει τριμερής συνάντηση και να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία με όλες τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις για τον 60χρονο μάγειρα.

Μάλιστα, χθες, το Σωματείο Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών και Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας έκανε χρήση του ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, καταγγέλλοντας τα εξής: «Άλλο ένα τραγικό περιστατικό που αποδεικνύει την εντατικοποίηση της δουλειάς, σε σημείο εξόντωσης, των εργαζομένων στον βωμό του κέρδους είναι η λιποθυμία εργαζόμενου μάγειρα σε ξενοδοχείο του ν. Ηρακλείου. Ο εργαζόμενος υποστηρίζει ότι εργαζόταν πάνω από ένα 8ωρο καθημερινά, χωρίς διάλειμμα, χωρίς ρεπό, με συνέπεια να λιποθυμήσει από υπερκόπωση και να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, το Σωματείο Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών και Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας καταδικάζει με τον πιο άμεσο τρόπο τη μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων για τον COVID-19 που επιβάλλει η νομοθεσία για την προστασία του προσωπικού των ξενοδοχείων και των χώρων εστίασης. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον χώρο των ξενοδοχείων είναι πολύ αυστηρά και προβλέπουν για κάθε πόστο περισσότερους εργαζόμενους από αυτούς που σήμερα εργάζονται. Ωστόσο, επιχειρήσεις δεν προχωρούν στην τήρηση αυτών των πρωτοκόλλων, με αποτέλεσμα να εργάζονται εξαντλητικά λιγότεροι εργαζόμενοι για να διεκπεραιώσουν τον μεγάλο φόρτο εργασίας.

Το Σωματείο μας, λοιπόν, καταγγέλλει τις επιχειρήσεις, οι οποίες υποχρεώνουν τους εργαζόμενούς τους να δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες εργασίας, με εξαντλητικό ωράριο και μη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων. Ως αποτέλεσμα αυτού είναι περιστατικά λιποθυμίας, όπως το παραπάνω, αναπνευστικών προβλημάτων, υπερκόπωσης κ.λπ.».

Σκληρή ανακοίνωση Βαρδάκη

«Εργοδοτικές αυθαιρεσίες, εξαντλητικά ωράρια, εντατικοποίηση της εργασίας και μειώσεις μισθών!». Έτσι σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης την ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου για τα προβλήματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το νέο πλαίσιο εργασίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, καθώς μεθοδικά και στοχευμένα, ήδη από την αρχή της διακυβέρνησής τους, διέλυσαν τον κόσμο της εργασίας με σειρά αντεργατικών νόμων, όπως η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, η κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής από τον εργαζόμενο στον ΟΜΕΔ, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, το πρόγραμμα Συν-Εργασία και οι μειώσεις μισθών, τα οποία επί της ουσίας καταργούν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι είναι θύματα αυτού του πλαισίου και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία ο τουρισμός περνά βαθιά κρίση. Οι καταγγελίες πολλών εργαζομένων στον τουρισμό έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, με αποκορύφωμα και τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.

Οι εργαζόμενοι έχουν μόνο έναν δρόμο: της καταγγελίας στο σωματείο τους τέτοιων περιστατικών και του συλλογικού αγώνα. Τα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας θα πρέπει να καταγγέλλονται πάραυτα και ταυτόχρονα να προστατεύεται ο εργαζόμενος από τον φόβο της απόλυσης στην περίπτωση καταγγελίας. Από τη στιγμή που η Ν.Δ. ήδη από τον Αύγουστο του 2019 έφερε στη Βουλή τους πρώτους αντεργατικούς νόμους (τροπολογία για την κατάργηση του βάσιμου λόγου των απολύσεων), είμαστε σε ένα συνεχή αγώνα στο πλευρό των εργαζομένων.

Και ο αγώνας μας δε θα σταματήσει μέχρι να δικαιωθεί ο κόσμος της εργασίας.

Κύριοι της Ν.Δ., η χώρα μας ήδη πληρώνει την προχειρότητα και τις αντιφατικές αποφάσεις σας στο θέμα του τουρισμού. Την ανικανότητά σας να στηρίξετε ουσιαστικά την εργασία και κατά συνέπεια τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα αυτό. Διότι αυτό δεν μπορείς να το πετύχεις με εντατικοποίηση της εργασίας στα όρια της βιολογικής κατάρρευσης, ούτε με εργαζόμενους οι οποίοι έχουν φτάσει στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης».

Σύμφωνα με το ΣΥΙΡΖΑ Ηρακλείου:

"Με αφορμή περιστατικό που συνέβη πριν λίγες μέρες σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα του νομού, όταν επαγγελματίας μάγειρας κατέρρευσε λόγω υπερκόπωσης, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου καταγγέλλουν τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε ξενοδοχεία του νομού μας.

Πρόκειται για συνθήκες γαλέρας που, δυστυχώς, τείνουν να αποτελούν στις μέρες μας τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς και ειδικά στον τουρισμό καλούνται να εργαστούν με εξαντλητικά ωράρια απασχόλησης, χωρίς ρεπό, με μειωμένους μισθούς, ενώ παράλληλα υφίστανται την ανάρμοστη συμπεριφορά των εργοδοτών.

Οι συνθήκες αυτές δεν μπορούν να αποτελούν το μέλλον για τους εργαζόμενους της χώρας και δεν είναι δυνατό να επιτραπεί η συνέχιση αυτής της κατάστασης.

Η κυβέρνηση και οι εργοδότες που υιοθετούν τέτοιου είδους αντεργατικές πολιτικές θα μας βρουν απέναντι τους!".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News