Η άγνωστη σήραγγα που ανέδειξε η ΚΡΗΤΗ TV "έφθασε" στη Βουλή

Κρήτη
Η άγνωστη σήραγγα που ανέδειξε η ΚΡΗΤΗ TV "έφθασε" στη Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το τηλεοπτικό ρεπορτάζ, στη Βουλή από τον Χάρη Μαμουλάκη η ανάδειξη της αρχαίας στοάς στο Σκαλάνι

Στη βουλή έφθασε το θέμα που ανέδειξε το τηλεοπτικός φακός της ΚΡΗΤΗ TV, αναφορικά με την ύπαρξη της υπόγειας σήραγγας στην περιοχή ανάμεσα στο Σκαλάνι και τα Σπήλια.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα υπόγεια υδραγωγεία της Ελλάδας, που κρύβεται στα έγκατα της γης και ακόμη πιο εντυπωσιακό δεδομένο που σώζεται σε σχεδόν άρτια κατάσταση, είναι το μέγεθός της.

Εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 1.100 μέτρα, κάτι που την καθιστά από τα μεγαλύτερα υδραγωγεία στην Ελλάδα και ευρύτερα στο χώρο της Μεσογείου.

Για το μνημείο αυτό που πρέπει να έρθει στο φως ώστε να γίνει αντικείμενο αρχαιολογικής έρευνας για τη χρονολόγηση και αξιολόγησή με βάση τα ιστορικά δεδομένα και γιατί όχι να γίνει άμεσα προσβάσιμο μνημείο , έγινε παρέμβαση από τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη.

«Ο τόπος μας κρύβει πολλούς θησαυρούς που, εφόσον αξιοποιηθούν κατάλληλα, μπορούν, μεταξύ άλλων, να ενισχύσουν σημαντικά το συγκριτικό πλεονέκτημα του Ηρακλείου στην προσέλκυση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η εν λόγω σήραγγα υπερβαίνει σε μήκος τα 1.100 μέτρα και κατά πάσα πιθανότητα εξυπηρετούσε τις ανάγκες υδροδότησης του Χάνδακα κατά την Ρωμαϊκή εποχή, ενώ επαναχρησιμοποιήθηκε την περίοδο της Αιγυπτιοκρατίας στο νησί. Το μνημείο εντυπωσιάζει για το μέγεθος του, που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία υδραγωγεία της Μεσογείου, αλλά και για την άριστη κατάσταση στην οποία είναι διατηρημένο. Η πρόσφατη δημοσιοποίηση του άγνωστου για πολλούς αρχαίου υδραγωγείου, αυτής της υπόγειας στοάς μοναδικού φυσικού κάλλους, μας οδηγεί στο να ζητήσουμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες ανάδειξης και αξιοποίησής της. Ευελπιστούμε ότι η αρμόδια Υπουργός θα αντιληφθεί τη σημασία του μνημείου και θα πράξει αναλόγως, σε κάθε περίπτωση όμως, είμαστε αποφασισμένοι να πιέσουμε μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News