ΠΑΓΝΗ: Στον «αέρα» τα ραντεβού για τα απογευματινά ιατρεία – Κίνδυνος ακυρώσεων

Ηράκλειο
ΠΑΓΝΗ: Στον «αέρα» τα ραντεβού για τα απογευματινά ιατρεία – Κίνδυνος ακυρώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξοργισμένοι οι απλήρωτοι εδώ και 7 μήνες γιατροί και νοσηλευτές

Κατεβάζουν ρολά τα απογευματινά ιατρεία στο ΠΑΓΝΗ από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Αυγούστου, καθώς γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, που είναι απλήρωτοι εδώ και 7 μήνες, προχωρούν σε επ' αόριστον απεργία μέχρι να λάβουν από τη διοίκηση τα χρήματά τους. Έτσι, εκατοντάδες ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί θα ακυρωθούν, αφού οι γιατροί και όλοι οι εργαζόμενοι στις 33 ειδικότητες που καλύπτουν τα απογευματινά ιατρεία είναι απλήρωτοι και δηλώνουν αποφασισμένοι, μέχρι να λάβουν όλα τα δεδουλευμένα τα οποία τους οφείλονται μέχρι σήμερα, να μην ανταποκριθούν ξανά στο κάλεσμα της διοίκησης για την εθελοντική, πλην όμως αμειβόμενη απασχόλησή τους στα εν λόγω ιατρεία.

Μόνο για το 2018, οι συνολικές αμοιβές στα απογευματινά ιατρεία ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ εμφανίζεται αδύναμη οικονομικά να πληρώσει τις αμοιβές αυτές, λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό!

Με τα τηλέφωνα της εφημερίδας μας επικοινώνησαν χθες γιατροί και μας ζήτησαν να ενημερώσουμε τον κόσμο για το εκρηκτικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με την έναρξη της νέας εβδομάδας, λόγω της απεργίας των απλήρωτων γιατρών και εργαζομένων στα απογευματινά ιατρεία.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης ξεκαθάρισε ότι οι πάγιες θέσεις του συνδικαλιστικού οργάνου ήταν και παραμένουν να καταργηθεί ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων και να υπάρξει πραγματική δωρεάν και δημόσια υγεία, βάσει της οποίας το κράτος θα καλύπτει εξολοκλήρου τις ανάγκες των νοσοκομείων, χωρίς να χρειάζεται ούτε ο ασφαλισμένος να βάζει το χέρι στην τσέπη, ούτε ο γιατρός να δουλεύει και να μένει απλήρωτος.

«Αν μέχρι τη Δευτέρα το πρωί δεν έχουν οι εργαζόμενοι στα απογευματινά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ πάρει τα χρήματά τους, θα συνεχίσουν μέσα από το σωματείο να παλεύουν για την πληρωμή τους. Και έτσι εκατοντάδες άνθρωποι που έχουν κλείσει ραντεβού θα ταλαιπωρηθούν λόγω της ακύρωσης των ραντεβού τους. Και ουσιαστικά στην ήδη βεβαρημένη λειτουργία των πρωινών ιατρείων θα προστεθεί και η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων. Εάν πούμε ότι υπάρχουν 22 ειδικότητες που καλύπτουν τα απογευματινά ιατρεία, μπορούμε πραγματικά να μιλήσουμε για την ακύρωση εκατοντάδων ραντεβού και προγραμματισμένων ιατρικών πράξεων», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

«Η κατάσταση είναι δραματική»

«Σήμερα ουσιαστικά οδεύουμε προς την αποκλειστική χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τα ταμεία των ασφαλισμένων. Αλλά στο μεταξύ δεν πληρώνουν οι εργοδότες. Δεν πληρώνει το κράτος. Και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανέργων, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία είτε να ψάχνουν να βρουν ιδιώτες χορηγούς, είτε να συρρικνώνονται», καταγγέλλει προς τη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, το γεγονός ότι σήμερα η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ δηλώνει αδύναμη να εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνται για να πληρώσει τους γιατρούς και το λοιπό υγειονομικό προσωπικό έχει την εξήγησή του.

«Μέχρι σήμερα που μιλάμε, το ΠΑΓΝΗ έχει πάρει από το κράτος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ. Και από τα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ»...

Ενώ για τα χρήματα που οφείλει το ΠΑΓΝΗ σε γιατρούς και νοσηλευτές, ο Δημήτρης Βρύσαλης δεν ήταν χθες σε θέση να μας προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις τρέχουσες οφειλές, μας έδωσε όμως ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο και είναι αρκετά ενδεικτικό: «Για το 2018, η μισθοδοσία αυτών των ανθρώπων ήταν περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε, όπως καταλαβαίνετε, για αρκετά λεφτά. Σήμερα λένε ξεκάθαρα πως “αφού δεν πληρωνόμαστε, δε δουλεύουμε”. Και γι’ αυτό εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχει κρατική χρηματοδότηση. Να υπάρχει μόνιμο προσωπικό. Να υπάρχει ο απαραίτητος ιατρικός και τεχνικός εξοπλισμός. Ούτως ώστε στο νοσοκομείο να υπάρχει μία 24ωρη, δημόσια λειτουργία. Διότι, τώρα η διοίκηση επικαλείται πως δεν έχει τα λεφτά για να πληρώσει τα δεδουλευμένα στα απογευματινά ιατρεία. Και με τα στοιχεία που υπάρχουν, η διοίκηση μπορεί να πει “αυτά τα χρήματα έχω. Και επειδή είναι εθελοντική η εργασία στα απογευματινά ιατρεία, εγώ δεν υποχρεώνω κανένα να εργαστεί σε αυτά. Ας μην εργαστεί”»...

Από την άλλη, οι ασφαλισμένοι, όπως επισημαίνει, πληρώνουν διπλά και τριπλά για τη φροντίδα της υγείας τους, αφού μέσα από την εργασία τους πληρώνουν τις εισφορές τους προς τα ταμεία και είναι απαράδεκτο στη συνέχεια να βάζουν ξανά το χέρι στην τσέπη για να εξυπηρετηθούν στα απογευματινά ιατρεία.

Ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ: «η ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου παρέχει στους ασθενείς στην Κρήτη τη δυνατότητα ταχύτερης αντιμετώπισης των θεμάτων υγείας τους. Η συνεχής λειτουργία εργαστηρίων και ιατρείων προσφέρει, μέσω της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτών, τμήμα εσόδων που είναι απαραίτητο για τη χρηματοδότηση άμεσων αναγκών. Η λειτουργία νέων ιατρείων, όπως για παράδειγμα Ψηφιακού Μαστογράφου σε απογευματινή λειτουργία, θα προσφέρει σημαντικά μη οικονομικά οφέλη, όπως τη βελτίωση της εικόνας του νοσοκομείου προς τους πολίτες».

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης τονίζει ότι «το σωματείο και οι μαχόμενοι υγειονομικοί συνολικά είχαμε εξαρχής καταγγείλει τα απογευματινά ιατρεία, μέσα από μια ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου που βασίζεται σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Και είχαμε εκτιμήσει ότι αργά ή γρήγορα θα οδηγούνταν τα νοσοκομεία σε οικονομικό αδιέξοδο, και βεβαίως και οι ασθενείς όσο και οι εργαζόμενοι σε προβλήματα όπως τα σημερινά. Γιατί ουσιαστικά μέσα από τα απογευματινά ιατρεία δημιουργείται άνιση μεταχείριση των ασθενών. Τα οικονομικά των νοσοκομείων εξαρτώνται από τα ασφαλιστικά ταμεία και από τις πληρωμές των ίδιων των ασθενών. Και να τονίσουμε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία μόνο προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο χρωστάνε εδώ και περίπου 15 χρόνια γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ, με ευθύνη των κυβερνήσεων που δε χρηματοδοτούσαν την κοινωνική ασφάλιση και με αυτόν τον τρόπο έκαναν ολοένα πιο δύσκολη τη λειτουργία των νοσοκομείων»...

Και καταλήγει λέγοντας ότι η σημερινή κατάσταση με τους απλήρωτους γιατρούς και εργαζόμενους «αποδεικνύει πόσο σωστή είναι η λύση που εμείς έχουμε προτείνει όλα αυτά τα χρόνια, για την επαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου από το κράτος. Την 24ωρη λειτουργία του με τον επαρκή εξοπλισμό και το επαρκές προσωπικό. Ώστε να μη χρειάζεται σήμερα τόσο οι ασθενείς όσο και οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στη δίνη αυτών των προβλημάτων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News