Στον «αέρα» βρίσκονται οι εποχικά εργαζόμενοι - Διαμαρτυρία στις 31/7

Ηράκλειο
Στον «αέρα» βρίσκονται οι εποχικά εργαζόμενοι - Διαμαρτυρία στις 31/7

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Για ακόμα μια φορά να πληρώσουν το μάρμαρο της κρίσης" λένε οι συνδικαλιστές

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εποχικών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα οργανώνεται την Παρασκευή 31/07/20 10:00 στον ΟΑΕΔ Κνωσσού. Όπως υποστηρίζεται στον «αέρα» βρίσκονται οι εποχικά εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων αλλά και εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές που δεν θα ανοίξουν καθόλου τη φετινή σεζόν.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου:

«Με μαζική παρουσία εποχικών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα πραγματοποιήθηκε χθες Γενική Συνέλευση της ΕΙΥΗ, όπου αναδείχθηκαν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κλάδος. 

Οι εποχικά εργαζόμενοι σε εταιρείες Handling, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων αλλά και εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές που δεν θα ανοίξουν καθόλου τη φετινή σεζόν ή θα ανοίξουν με πολύ περιορισμένο αριθμό εργαζομένων, μένουν κυριολεκτικά επί ξύλου κρεμάμενοι καθώς ούτε αναγκαστική επαναπρόσληψη προβλέπεται από κάποια ισχύουσα συλλογική σύμβαση, ούτε παράταση του ταμείου ανεργίας δικαιούνται, ούτε κάποιο έκτακτο επίδομα που να τους ανακουφίζει έστω και προσωρινά. Μιλάμε δηλαδή για εργαζόμενους που ξαφνικά μένουν με μηδενικό εισόδημα και καμία δέσμευση ή έστω προοπτική για συνέχιση του εργασιακού τους βίου.  

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης μεταφέρθηκε η αγωνία των εργαζομένων για την άμεση επιβίωση τους, τη σίτιση τους, την κάλυψη των ενοικίων τους, των βασικών τους υποχρεώσεων σε λογαριασμούς ρεύματος, νερού, των ειδών πρώτης ανάγκης, το μεγάλωμα των παιδιών τους.

Δεν μας ξαφνιάζει βέβαια η στάση της κυβέρνησης, ούτε θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα που έχει ξεφύγει της προσοχής της ή δεν έχει προλάβει να διευθετηθεί. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η κυβέρνηση έδειξε ποιου τα συμφέροντα καίγεται να εξυπηρετήσει και αυτά σίγουρα δεν είναι των εργαζομένων. Έτρεξε να δώσει πακτωλό χρημάτων στο μεγάλο κεφάλαιο, επιδότησε με εκατομμύρια τα ΜΜΕ, τις επιχειρήσεις, έβγαλε ένα κάρο νομοθετήματα, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και ΚΥΑ για την ενίσχυση τους, την απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές, τις φοροαπαλλαγές και τις διευκολύνσεις κάθε είδους αλλά δεν βρήκε μια σταλιά μελάνι να αφιερώσει για αυτούς τους εργαζόμενους και χιλιάδες ακόμη που θα καλεστούν για ακόμα μια φορά να πληρώσουν το μάρμαρο της κρίσης τους όπως ακριβώς πλήρωσαν και το μάρμαρο της ανάπτυξης τους όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Για όλα τα παραπάνω φλέγοντα ζητήματα το σωματείο μας, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου θα πραγματοποιήσει Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης ΟΑΕΔ  Κρήτης την Παρασκευή 31/07/2020 και ώρα 10:00.  

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα να δώσουν το παρόν και να διεκδικήσουμε : 

  • Να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης και να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των προαναφερθέντων εποχικά εργαζόμενων, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας (πλήρη απασχόληση, ελαστικά απασχολούμενοι, «ενοικιαζόμενοι» σε τουριστικά γραφεία και αλλού). 
  • Να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ με διασφάλιση της ασφαλιστικής ικανότητας και για το 2021, για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε έως σήμερα η ανεργία τους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν. Να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους.
  • Να ισχύσουν για όλους μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
  • Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων και η εκ περιτροπής εργασία. 
  • Να απαγορευτούν οι απολύσεις, να ακυρωθούν όσες έγιναν από την έναρξη της πανδημίας, και να γίνει υποχρεωτική η επαναπρόσληψη του προσωπικού που εργάστηκε την προηγούμενη σεζόν». 
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News