Ηράκλειο

Κόβει την ανάσα η... άγνωστη σήραγγα 1.100 μέτρων στο Σκαλάνι - Σώζεται σε άρτια κατάσταση

Μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας

Μία διαφορετική διαδρομή… στα έγκατα της γης!

Με δέος και ενθουσιασμό τα μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου συνειδητοποιούν τις διαστάσεις της υπόγειας σήραγγας που αποκαλύπτεται μπροστά τους.

Όπως εξηγεί ο γεωλόγος - ερευνητής, Στέλιος Μανωλιούδης, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα υπόγεια υδραγωγεία της Ελλάδας, που κρύβεται στα έγκατα της γης, στην περιοχή ανάμεσα στο Σκαλάνι και τα Σπήλια.

Τους τελευταίους μήνες και αφού συνάντησαν σε πηγές πληροφορίες για την ύπαρξη της σήραγγας, που φαίνεται να καθαρίστηκε την περίοδο της Αιγυπτιοκρατίας στην Κρήτη, τα μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας, άρχισαν να αναζητούν πληροφορίες και κατευθύνσεις από τους παλαιότερους κατοίκους της περιοχής.

Δεν άργησαν να εντοπίσουν την είσοδο και την έξοδο της σήραγγας, που κατασκευάστηκε για να φέρνει νερό στον Χάνδακα, πιθανότατα τη Ρωμαϊκή εποχή, είτε ακόμη και νωρίτερα.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό δεδομένο που σώζεται σε σχεδόν άρτια κατάσταση, είναι το μέγεθός της. Εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 1.100 μέτρα, κάτι που την καθιστά από τα μεγαλύτερα υδραγωγεία στην Ελλάδα και ευρύτερα στο χώρο της Μεσογείου.

Στη σήραγγα ξεναγήθηκε πρόσφατα και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου.

Μνημείο που πρέπει να έρθει στο φως εξετάζεται λεπτομερώς με τη συνδρομή των τοπικών αρχών, ώστε να γίνει αντικείμενο αρχαιολογικής έρευνας για τη χρονολόγηση και αξιολόγησή με βάση τα ιστορικά δεδομένα και γιατί όχι να γίνει άμεσα προσβάσιμο μνημείο.

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια