Με μια μάσκα βγάζουν ολόκληρη 8ωρη βάρδια

Ηράκλειο
Με μια μάσκα βγάζουν ολόκληρη 8ωρη βάρδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες καταγγελίες από τους εργαζόμενους του ΠΑΓΝΗ

Μία μάσκα για κάθε (οκτάωρη) βάρδια χορηγείται σε κάθε εργαζόμενο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Αυτό καταγγέλλει το Σωματείο των Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αναφορικά με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε υγειονομικό υλικό, ενόψει και της αύξησης των κρουσμάτων SARS-CoV-2.

«Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΠΑΓΝΗ προκαλούν οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, ακόμα και σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των συναδέλφων του Τμήματος Προμηθειών και των υπόλοιπων υπηρεσιών του νοσοκομείου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χορηγείται μία μάσκα σε κάθε εργαζόμενο για ολόκληρη 8ωρη βάρδια και ότι υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε γάντια σε τμήματα του νοσοκομείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των νοσηλευόμενων ασθενών», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του νοσοκομείου.

«Είναι φανερό ότι, αν και αυξάνονται τα κρούσματα SARS-CoV-2 και μεγαλώνουν οι πιθανότητες για αναζωπύρωση ή εμφάνιση δεύτερου κύματος της επιδημίας, η κυβέρνηση δεν παίρνει ούτε τα απολύτως αναγκαία μέτρα για τον εφοδιασμό των δημόσιων μονάδων υγείας με υγειονομικό υλικό.

Συγκεκριμένα, δεν έχει εξασφαλίσει, με κεντρική προμήθεια, την επάρκεια υγειονομικού υλικού, με προτεραιότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας, ούτε έχει χορηγήσει επαρκή έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών αναγκών των δημόσιων μονάδων υγείας.

Αποδεικνύονται, ταυτόχρονα, οι ευθύνες των κυβερνήσεων που απέρριπταν το αίτημά μας για δημιουργία κρατικού φορέα παραγωγής φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού, ώστε η προμήθειά τους να μην εξαρτάται, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, ούτε από επιχειρηματικά συμφέροντα ούτε από τον “πόλεμο που μαίνεται στην παγκόσμια αγορά”, όπως ομολόγησε ο υπουργός Υγείας», συμπληρώνει το Σωματείο Εργαζομένων, το οποίο ζητά να καλυφθούν άμεσα, με κεντρική προμήθεια, οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό (με προτεραιότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας) και να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες υγείας.

«Γνωρίζουμε - και αυτό διεκδικούμε - ότι οριστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει η δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς με την εξασφάλιση επάρκειας και τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων και υλικών και θα απαλλάξει τις δημόσιες μονάδες υγείας και συνολικά τη χώρα μας από την “εξάρτηση” από τα “επιχειρηματικά παιχνίδια” και τον “πόλεμο συμφερόντων” των επιχειρηματικών ομίλων», αναφέρεται, κλείνοντας, στην ανακοίνωσή του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

«Αντί για μόνιμες προσλήψεις, συνεργασία με ιδιώτες»

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου τοποθετήθηκαν και αναφορικά με τη συνεργασία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς με αφορμή την πανδημία. Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, σε επίπεδο 7ης Υ.ΠΕ. ανακοινώθηκε η συνεργασία με 53 ιδιώτες γιατρούς.

«Αντί για μόνιμες προσλήψεις, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη συνεργασία των δημόσιων νοσοκομείων με 365 ιδιώτες γιατρούς (53 στην 7η Υ.ΠΕ.), με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών για 2-4 μήνες “για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας λόγω της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19”, προχωρώντας στην εφαρμογή πρόσφατου νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Οι ιδιώτες γιατροί που θα απασχοληθούν προαιρετικά στο ΕΣΥ θα προστεθούν στους 16.000 περίπου εργαζόμενους που δουλεύουν στις δημόσιες μονάδες υγείας με ελαστικές μορφές απασχόλησης και στους 5.000 περίπου επικουρικούς (πάνω από 600 στην Κρήτη) που προσλήφθηκαν τους τελευταίους 4 μήνες», αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση του Σωματείου.

«Θεμελιώδης αρχή σύστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι ο δημόσιος χαρακτήρας των μονάδων υγείας (ΝΠΔΔ) και οι εργασιακές σχέσεις που θα πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε όλους τους εργαζόμενους (ειδικά στους γιατρούς γιατί στο υπόλοιπο προσωπικό δεν τέθηκε θέμα).

Η διεύρυνση της ευελιξίας στην εργασία όπως και οι ΣΔΙΤ εντάσσονται στα πλαίσια της πολιτικής των κυβερνήσεων για ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων και εξυπηρετούν τον σχεδιασμό για απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη για καθολική παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας και για μεταβίβαση μέρους αυτής της ευθύνης στους ίδιους τους ασθενείς είτε άμεσα (με απευθείας πληρωμές τους) είτε έμμεσα (μέσω των ασφαλιστικών ταμείων).

Η προκήρυξη αυτή είναι αρχή κατάργησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ. Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στον συλλογικό οργανωμένο αγώνα για μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα και για υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Συστήματος Υγείας, ενάντια στην προσπάθεια διεύρυνσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και επέκτασης των ΣΔΙΤ», αναφέρουν, κλείνοντας, οι εργαζόμενοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News