Ηράκλειο

Μέτρο απόσταξης κρίσης: 121 οινοποιεία με 32.984 τόνους απούλητου κρασιού ζητούν ένταξη

Δώδεκα τα αιτήματα από το Ηράκλειο για 7.400 τόνους

Από 121 οινοποιεία στην Ελλάδα, και για συνολική ποσότητα 32.984 τόνους απούλητων κρασιών, υποβλήθηκαν αιτήματα για την ένταξή τους στο μέτρο της απόσταξης κρίσης, το οποίο και υιοθέτησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, παρά τις “μεγαλόστομες” υποσχέσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και την αισιοδοξία των αγροτικών στελεχών σε ολόκληρη τη χώρα, τελικά η γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται πως δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για την έγκαιρη αποφόρτιση των οινοποιητικών μονάδων, την ώρα μάλιστα που βρισκόμαστε προ των πυλών του νέου τρύγου!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε η ΚΕΟΣΟΕ, η Κορινθία είναι ο νομός με τα περισσότερα αιτήματα, στον οποίο 27 οινοποιεία εκδήλωσαν πρόθεση απόσταξης για 7.700 τόνους, και ακολουθούν το Ηράκλειο με 12 οινοποιεία και 7.400 τόνους, η Αττική με 6 οινοποιεία και 3.000 τόνους, το Βόρειο Αιγαίο με δύο οινοποιεία και 3.200 τόνους και η Θεσσαλία με 9 οινοποιεία και 1.598 τόνους.

Επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση και ο έλεγχος των αιτημάτων από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας.

Αιτήματα υπό επεξεργασία

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ και τις σχετικές πληροφορίες της, τα αιτήματα τα επεξεργάζονται στην υπηρεσία Πληροφορικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να καταταχθούν στις κατηγορίες οίνων.

Αυτές οι κατηγορίες είναι χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, οίνων με ΠΟΠ, οίνων με ΠΓΕ και γλυκών οίνων, με τη δυνατότητα μεταφοράς ποσοτήτων από τους οίνους ΠΟΠ, ΠΓΕ και γλυκούς οίνους προς τους οίνους χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη στην περίπτωση που οι πρώτοι δεν απορροφήσουν τον προϋπολογισμό που τους αναλογεί (ΠΟΠ και ΠΓΕ 20% και γλυκείς οίνοι 10%).

Τέλος, η ΚΕΟΣΟΕ ανακοίνωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οινοποιείων δήλωσε ως αποσταγματοποιείο που θα πραγματοποιήσει την απόσταξη τη “Β. Γ. Σπηλιόπουλος ΑΒΕΕ”.

«Μην ξεχνάτε τα μέτρα...»

Την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει να ενημερώνουν όσοι προχωρήσουν σε συμφωνίες στον αμπελοοινικό τομέα, στα πλαίσια εκτελεστικού κανονισμού της Ε.Ε.

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα, συνεπεία της κρίσης της πανδημίας του COVID-19. Σε σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζει «τα ακόλουθα μέτρα:

* Επεξεργασία και τη μεταποίηση (π.χ. μεταποίηση του οίνου για άλλους σκοπούς, όπως η απόσταξη οίνου σε αλκοόλη).

* Αποθεματοποίηση (π.χ. δημιουργία και εξεύρεση δυναμικότητας αποθεματοποίησης για τον αυξημένο όγκο οίνου προς αποθεματοποίηση).

  • Από κοινού προώθηση (π.χ. προώθηση της κατανάλωσης οίνου).
  • Απαιτήσεις ποιότητας (π.χ. συμφωνία σχετικά με απαιτήσεις ποιότητας που περιορίζουν την εμπορία οίνων στους οίνους που πληρούν τις εν λόγω απαιτήσεις) και προσωρινός προγραμματισμός της παραγωγής (π.χ. μέτρα προγραμματισμού για τη μείωση των όγκων για τη μελλοντική συγκομιδή)».

Καταλήγοντας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δηλώνει ότι παραμένει στη διάθεση των ενδιαφερόμενων για ερωτήσεις και διευκρινίσεις (στα τηλέφωνα 210/88.09.247, 210/88.09.343 και 210/88.09.219), καθώς «στόχος όλων είναι να αντιμετωπιστεί η κρίση στους ως άνω τομείς χωρίς να επέλθουν μεσοπρόθεσμα ή/και μακροπρόθεσμα ανεπανόρθωτες συνέπειες στην ανταγωνιστική δομή της αγοράς τροφίμων, αλλά διασφαλίζοντας παράλληλα την ομαλή λειτουργία της αλυσίδας διανομής στον πρωτογενή τομέα».

«Να προσέχουν τη χολέρα»

Στο μεταξύ, παραμένουν οι καιρικές συνθήκες στο νησί μας επικίνδυνες για τη μόλυνση των αμπελιών με το ωίδιο, γνωστό και ως χολέρα. Χθες, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου έστειλε προς τους αμπελουργούς τις παρακάτω «οδηγίες:

- Ευδεμίδα: Έναρξη 3ης πτήσης (2η καρπόβια γενιά) σε μεσοπρώιμες περιοχές των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου και πρώιμες περιοχές των νομών Χανίων και Ρεθύμνου.

- Ωίδιο: Ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες για μολύνσεις (θερμοκρασία, σχετική υγρασία, άνεμοι).

- Μύγα Μεσογείου στα επιτραπέζια σταφύλια: Τακτικοί έλεγχοι και μέτρα κοντά στην ωρίμαση.

- Τζιτζικάκι: Κατά θέσεις δυναμικοί οι πληθυσμοί. Να γίνονται τακτικοί έλεγχοι στη βλάστηση.

- Καλλιεργητικά μέτρα: Είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα χημικά και ενισχύουν τη δράση τους».

Ιδιαίτερα για τη χολέρα, στο στάδιο που βρίσκονται σήμερα τα επιτραπέζια σταφύλια στο νησί μας, έχει σημασία η αναφορά του Περιφερειακού Κέντρου για τη μόλυνση των σταφυλιών.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «στα σταφύλια:

Τα άνθη και οι νεαρές ρώγες (μετά το δέσιμο) μοιάζουν σαν να είναι αλευρωμένα, στη συνέχεια ξεραίνονται και πέφτουν.

Σε μεγαλύτερες ρώγες δημιουργούνται στην επιδερμίδα σκουρόχρωμες περιοχές (εσχαρώσεις) από την παρουσία του μύκητα.

Η επιδερμίδα νεκρώνεται και σχίζεται (συχνά αποκαλύπτονται τα σπέρματα). Ακολουθούν προσβολές από άλλα παθογόνα και οι ρώγες σαπίζουν. Μετά το γυάλισμα οι ρώγες πρακτικά δεν προσβάλλονται».

Η σταφιδοποίηση στην Κρήτη

Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” πριν από μερικές ημέρες, η σταφιδοποίηση μοιάζει σχεδόν σαν μονόδρομος, κυρίως στο Ηράκλειο, αφού τα μηνύματα για την αγορά του επιτραπέζιου σταφυλιού δεν είναι τα καλύτερα και την ίδια ώρα δεν αναμένεται να ξεμπλοκάρουν γρήγορα οι δεξαμενές των οινοποιών ώστε να απορροφήσουν τα οινοστάφυλα της νέας παραγωγής σε τιμές που να είναι για τους παραγωγούς συμφέρουσες.

Αυτά τα στοιχεία τα κατέθεσαν προς την εφημερίδα μας τόσο οι σταφιδεξαγωγείς (ΚΣΟΣ και ιδιώτες) όσο και η ΕΑΣΗ, αλλά και η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

Άπαντες συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτή, συμφωνώντας πως για φέτος ο δρόμος της σταφιδοποίησης φαίνεται πως θα δώσει πολύ καλά αποτελέσματα.

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, πως η ΚΣΟΣ προς τα τέλη του μήνα ετοιμάζεται να ανακοινώσει τιμές για τη σταφίδα και, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γιώργο Ξυλούρη, οι τιμές θα υπερβαίνουν τις περυσινές, ενώ θα απορροφήσει η οργάνωση όση ποσότητα παραχθεί στον νομό και της παρασχεθεί.

Πέρυσι οι τιμές που είχε δώσει η ΚΣΟΣ προς τον παραγωγό ήταν στη σταφίδα βάσης (δηλαδή το δυάρι) το 1,50 ευρώ το κιλό, στον άσο το 1,70 ευρώ το κιλό και στη σταφίδα νούμερο τέσσερα το 1,30 ευρώ το κιλό.

Από την πλευρά του, και ο ιδιώτης μεταποιητής σταφίδας Γιάννης Περδικογιάννης τόνισε ότι και οι ιδιώτες θα πληρώσουν φέτος την ποιοτική σταφίδα σε τιμές άνω των περυσινών. Δηλαδή πάνω από το 1,50 ευρώ το κιλό στη χειρότερη περίπτωση στο δυάρι. Ο ίδιος μάς είπε μάλιστα ότι πέρυσι πλήρωσε σταφίδες και στο 1,65 ευρώ το κιλό, ενώ πρόκειται για τιμές που σίγουρα είναι πιο συμφέρουσες στην ποικιλία σουλτανίνα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Βέβαια, την τελική απόφαση θα την πάρουν οι ίδιοι οι αμπελουργοί παρακολουθώντας τις εξελίξεις της αγοράς, αλλά η τάση προς τη σταφιδοποίηση ήδη έχει φανεί, σύμφωνα με όλους όσους μίλησαν προς την εφημερίδα μας.

Εξαγωγές

Τα επιτραπέζια σταφύλια

Όπως γράφει το ypaithros.gr, στη Γερμανία έφτασαν τα τελευταία φορτία επιτραπέζιων σταφυλιών από την Αίγυπτο προ ημερών και πλέον η αγορά στρέφεται στην ισπανική και την ιταλική παραγωγή, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν και οι εισαγωγές από Ελλάδα και Τουρκία.

Ανάμεσα στα αιγυπτιακά και στα ευρωπαϊκά σταφύλια (σε αυτό το στάδιο Ιταλίας και Ισπανίας), στη Γερμανία προτιμώνται τα δεύτερα, γιατί είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και επιπλέον δεν υπάρχουν διαφορές στις τιμές, από τη στιγμή που αυξάνονται και οι ποσότητες των ευρωπαϊκών, αναφέρουν Γερμανοί έμποροι.

Στη Γαλλία, η αγορά αυτή την περίοδο προμηθεύεται από Λατινική Αμερική, Μαρόκο, Ισπανία και Ιταλία, αλλά και από τα θερμοκήπια των νότιων περιοχών της χώρας, ενώ σε λίγες μέρες θα συλλεχθούν τα πρώτα γαλλικά υπαίθρια επιτραπέζια σταφύλια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια