Ηράκλειο

Γ. Μακράκης: Επιτάσσουν αίθουσες σε Δημοτικά και παιδικούς σταθμούς για την Προσχολική Εκπαίδευση

Αντιδράσεις για τους χειρισμούς που αφορούς στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

«Το ήξεραν εδώ και τρία χρόνια ότι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί η Προσχολική Εκπαίδευση στο Ηράκλειο, κι όμως το επιχείρησαν προκαλώντας δεκάδες προβλήματα σε γονείς και εκπαιδευτικούς» λέει στο Ράδιο 98.4 ο Γιώργος Μακράκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος», μετά τη νέα συνάντηση του Συλλόγου με τη Δημοτική Αρχή Ηρακλείου.

Επιβεβαίωσε ότι η ΓΓ του Υπουργείου κα Γκίκα στην πρόσφατη επίσκεψη της στο Ηράκλειο πρότεινε να χρησιμοποιηθούν σαν αίθουσες αποθηκευτικοί χώροι σχολείων και μίλησε για έλλειψη πολιτικής βούλησης , όπως επίσης για διαχειριστικά  λάθη τόσο  από την Πολιτεία όσο και από το Δήμο.

Μπροστά στο αδιέξοδο η απόφαση του Δήμου προβλέπει τη χρήση αιθουσών σε οκτώ Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για τη φιλοξενία των παιδιών προσχολικής εκπαίδευσης και την επίταξη εννέα αιθουσών πολλαπλών χρήσεων σε Δημοτικά Σχολεία. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις όπως ο Δάσκαλος αναφέρει προκαλούνται δυσλειτουργικά προβλήματα καθώς και θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ο χρόνος, τέλος, φιλοξενίας των παιδιών στις παραπάνω αίθουσες και μέχρι να ετοιμαστούν οι αίθουσες που κατασκευάζονται ή θα κατασκευαστούν προσδιορίζεται τέλη του 2020, αρχές 2021.

 

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ηρακλείου:να βρεθούν οι απαραίτητες κατάλληλες αίθουσες

"Μέσα από διαπαραταξιακές ενημερώσεις και συσκέψεις, η δημοτική αρχή προσπαθεί να εμφανίσει ένα αρραγές μέτωπο για το αίτημα εξαίρεσης του Δήμου από το Πρόγραμμα Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και για το νέο σχολικό έτος, στο οποίο προσπαθεί να αθροίσει φορείς εκπαιδευτικών και γονέων! Παραδεχόμενη την αδυναμία κατασκευής των απαιτούμενων αιθουσών, δείχνει την κυβέρνηση ως μοναδική υπαίτια για μια πολιτική με την οποία συμφωνεί και υλοποιεί μέχρι κεραίας, ενώ το υπουργείο ζητά να βρεθεί προσωρινή «λύση», στοιβάζοντας νήπια σε αποθήκες, αίθουσες εκδηλώσεων και βιβλιοθήκες σχολείων!

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, θέταμε διαρκώς το ζήτημα λήψης μέτρων ώστε να βρεθούν οι απαραίτητες κατάλληλες αίθουσες. Ζητούσαμε επανειλημμένα από τη δημοτική αρχή να παρουσιάσει το σχέδιό της. Το ίδιο ζητούσαν φορείς εκπαιδευτικών και γονέων. Οι διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει σχέδιο και ότι γίνονται ενέργειες, διαψεύστηκαν.

Πολιτικές ευθύνες βαραίνουν διαχρονικά τις κυβερνήσεις που σχεδίασαν την εφαρμογή και υλοποιούν το Πρόγραμμα Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με υποβαθμισμένους όρους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τα γνωστά «προκάτ» σε σχολικές αυλές, μείωσε κατά 50 εκ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για ανέγερση σχολείων το 2019, ενώ η κυβέρνηση ΝΔ έκανε αντίστοιχη μείωση κατά άλλα 50 εκ. ευρώ το 2020.

Δημοτική αρχή και κυβέρνηση ΝΔ, είτε με παράταση της εξαίρεσης του Δήμου από το Πρόγραμμα, είτε με την υλοποίησή του με απαράδεκτους όρους, υπονομεύουν τις εκπαιδευτικές και άλλες ανάγκες εκατοντάδων νηπίων και των οικογενειών τους! Αυτοί δημιούργησαν αυτή την κατάσταση, αυτοί να βρουν λύση τώρα!

Απαιτούμε:

-  Με την έναρξη του σχολικού έτους να έχουν διασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις (υποδομές – προσωπικό) για την ομαλή έναρξη της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στον Δήμο Ηρακλείου, χωρίς αναβολή.

- Γενναία χρηματοδότηση για την υλοποίηση της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής ώστε να εφαρμοστεί με αναβαθμισμένους και σύγχρονους όρους.

-  Να σχεδιαστεί ολοκληρωμένα, με κρατική χρηματοδότηση, η ανέγερση νέων σύγχρονων, ασφαλών νηπιαγωγείων, με όλους τους απαιτούμενους χώρους, υποδομές και μέσα.

- Πρόσληψη όλου του μόνιμου αναγκαίου προσωπικού.

- Να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός παιδιού από καμιά δομή.

-  Απαιτούμε από την κυβέρνηση τη μείωση του αριθμού των νηπίων σε 15 ανά αίθουσα."

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια