Ηράκλειο

Σ. Βαρδάκης: «Η Γ.Γ. του Υπουργείου προτείνει τη λειτουργία αποθηκών ως σχολικές αίθουσες»

«Καθυστερήσεις και προβλήματα στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο Ηρακλείου»

Με ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία θέτει στη Βουλή, τα προβλήματα στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο Δ. Ηρακλείου, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, με την συνυπογραφή 24 ακόμα Βουλευτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που παρατηρούνται στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο Δήμο Ηρακλείου, θέτει επί τάπητος με ερώτησή του προς τα αρμόδια Υπουργεία ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, με την συνυπογραφή 24 ακόμα βουλευτών.

Με το ν.4521/2018, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Ειδικότερα, από το σχολικό έτος 2018-2019, άρχισε σε 184 δήμους της χώρας η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων ηλικίας 4 ετών (Κοινή Υπουργική Απόφαση 66981/Δ1/27-4-2018).

Σε βάθος τριετίας, δηλαδή μέχρι και τη σχολική χρονιά που ξεκινά το Σεπτέμβριο του 2020, η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση γίνεται υποχρεωτική για το σύνολο των δήμων της χώρας και εντάσσεται στο πλαίσιο της 10χρονης υποχρεωτικής ενιαίας εκπαίδευσης.

Με αυτή την απόφαση η υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα επεκτάθηκε στα 11 χρόνια, από την ηλικία των 4 έως την ηλικία των 15 ετών.

Για τη σχολική χρονιά 2020-2021, που είναι και η καταληκτική για την υπαγωγή των δήμων στη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, ο δήμος Ηρακλείου δίνει αγώνα με τον χρόνο, για την έγκαιρη ένταξή του.

Αν και από τον Οκτώβριο του 2019 υποβλήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας ο σχεδιασμός του Δήμου, ο οποίος περιλαμβάνει 32 αίθουσες για την στέγαση των 550 και πλέον μαθητών στο Ηράκλειο, καθυστερεί η έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων αιθουσών διδασκαλίας και ο δήμος ζητά την επίσπευση των διαδικασιών από τα αρμόδια Υπουργεία.

Συγκεκριμένα, αναμένεται η προμήθεια προκατασκευασμένων αιθουσών από την ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (ΚΤ.ΥΠ.) Α.Ε., ώστε να στεγαστούν τμήματα προσχολικής αγωγής σε όλο το Ηράκλειο.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, κας Γκίκα, στο Ηράκλειο και της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με τη δημοτική αρχή για την εύρεση λύσης, προτάθηκε από την ίδια την κα Γκίκα ως λύση έκτακτης ανάγκης, η χρησιμοποίηση αποθηκευτικών χώρων εντός σχολικών κτιρίων, ως σχολικές αίθουσες.

Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, καθώς βρισκόμαστε μόλις 2 μήνες πριν την έναρξη της σχολικής περιόδου και δεν έχει βρεθεί λύση, ενώ κυρίως οι γονείς προνηπίων ανησυχούν για την έγκαιρη έναρξη του μέτρου στο Ηράκλειο, με σκοπό τον έγκαιρο οικογενειακό προγραμματισμό τους.

Τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που η Υπουργός δηλώνει στη βουλή, ότι έχουν δρομολογηθεί όλα για να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση σε 327 δήμους της χώρας (συμπεριλαμβανομένου και του Ηρακλείου).

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τα αρμόδια Υπουργεία να ενημερωθούν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προμήθεια προκατασκευασμένων αιθουσών από την ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., προς το Δήμο Ηρακλείου και αν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για την έγκαιρη επίλυση του προβλήματος από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια