Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα

Ηράκλειο
Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαστηριακές πρακτικές και τεχνικές μελέτης των βλαστοκυττάρων

Ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων της Αιματολογικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ, σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συμβάλλει στην απόκτηση σημαντικών εμπειριών και δεξιοτήτων από τους μαθητές, ενώ οι ίδιοι αναπτύσσουν ενδιαφέρον και σεβασμό για την επιστήμη και το συνάνθρωπο

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) της Αιματολογικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ, υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Αιματολογίας Δρ Ελένης Παπαδάκη, ολοκλήρωσε με επιτυχία για 3η συνεχή χρονιά το εκπαιδευτικό της έργο σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η ΔηΤΟΒ υποδέχτηκε στα Εργαστήριά της τέσσερις (4) μαθήτριες που επιλέχθηκαν από τέσσερα (4) Λύκεια του Νομού Ηρακλείου για τη θερινή εκπαίδευση κατά το διάστημα 22 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου 2020.

Με τη δράση αυτή ολοκληρώθηκε ο κύκλος δραστηριοτήτων της «Εβδομάδας Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα» που διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο στη ΔηΤΟΒ με σκοπό να εκπαιδεύσει τους μαθητές, σε ευρεία κλίμακα, στις εφαρμογές των βλαστοκυττάρων και να δώσει τη δυνατότητα για υποτροφία/άσκηση στο τέλος του Ακαδημαϊκού έτους σε επιλεγμένους μαθητές.

Στο πλαίσιο αυτό οι 4 μαθήτριες παρακολούθησαν εργαστηριακές πρακτικές και συμμετείχαν με ενθουσιασμό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε τεχνικές μελέτης των βλαστοκυττάρων που εφαρμόζονται στη ΔηΤΟΒ και στο Εργαστήριο Μελέτης Αιμοποίησης στην Ιατρική Σχολή με Υπεύθυνες τις Δρ. Ειρήνη Μαυρουδή και Δρ. Αριστέα Μπάτσαλη.

Το πρόγραμμα του θερινού σχολείου περιλάμβανε τις εξής ενότητες:

Α. Κανόνες ασφαλείας και σωστή συμπεριφορά εντός του εργαστηρίου

Β. Εκμάθηση χρήσης εργαστηριακών πιπετών και δημιουργία διαλυμάτων

Γ. Διαχωρισμός και απομόνωση κυτταρικών πληθυσμών

Δ. Χρήση οπτικού μικροσκοπίου, παρατήρηση και μέτρηση κυττάρων

Ε. Καλλιέργειες μεσεγχυματικών προγονικών κυττάρων και διαφοροποίηση τους

ΣΤ. Εισαγωγή σε μοριακές τεχνικές και εφαρμογές τους

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα συμβάλλει στην απόκτηση σημαντικών εμπειριών και δεξιοτήτων από τους μαθητές, ενώ οι ίδιοι αναπτύσσουν ενδιαφέρον και σεβασμό για την επιστήμη και το συνάνθρωπο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News