Ηράκλειο

Κνωσός: -80% οι επισκέψεις στο παλάτι του Μίνωα λόγω πανδημίας

Στα «ρηχά» οι επισκέψεις στο ανάκτορο

Περίπου 1.000 τουρίστες επισκέπτονται σε ημερήσια βάση το ανάκτορο της Κνωσού, όταν πέρυσι ο αριθμός αυτός ξεπερνούσε τους 4.000. Ο τηλεοπτικός φακός της “ΚΡΗΤΗ ΤV” κατέγραψε τις εικόνες που επικρατούν και που τίποτα δε θυμίζουν τις απίστευτες εικόνες έξω από την Κνωσό, με τις τεράστιες ουρές.

O Νίκος Παπαδάκης, αρχιφύλακας στον αρχαιολογικό χώρο Κνωσού, είπε: «Σε σχέση με πέρυσι έχουμε το 20% του κόσμου που επισκεπτόταν την Κνωσό. Πάμε καλά συγκριτικά με τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, που είχαμε 20 και 30 άτομα επισκεψιμότητα ανά ημέρα. Τώρα έχουμε 700-800 σχεδόν κάθε μέρα».

Από την άλλη, η Μαρινέλα Μαμαλάκη, ξεναγός, υποστήριξε: «Φέτος είναι μια χρονιά αρκετά περίεργη, για να μην πούμε τίποτε άλλο. Περιμένουμε το φθινόπωρο να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Εν πάση περίπτωση, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Είναι μια πανδημία».

Αντιδράσεις ξεναγών

Με βάση τα πρωτόκολλα, ο αριθμός των επισκεπτών που μπορούν να εισέλθουν ταυτόχρονα είναι 80 άτομα, όταν πέρυσι άγγιζαν τα 1.200 άτομα. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τον κλάδο των ξεναγών, οι οποίοι τονίζουν την ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών από 80 σε τουλάχιστον 300 άτομα.

«Είναι λανθασμένη η πρωτοβουλία να υπάρχει αριθμός επισκεπτών στα 80 άτομα, κατά τη γνώμη μου. Με 40 χρόνια υπηρεσία, ο χώρος είναι μεγάλος και σίγουρα πολύ μεγαλύτερος από άλλους χώρους, όπως η Ολυμπία και οι Δελφοί, που είναι μέχρι 300 άτομα. Εδώ γιατί μιλάμε μόνο για 80 άτομα;», υπογραμμίζει ο κ. Παπαδάκης.

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί, ο Βαγγέλης Παπανικολάου εκφράζει την ανησυχία του, καθώς αυτό θα λειτουργήσει αρνητικά στην επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού.

«Υπάρχει ένα θέμα το οποίο πρέπει να λύσουμε με τους αρχαιολόγους-υπεύθυνους της Κνωσσού. Έχουμε μείνει στα πρωτόκολλα, όπως διατυπώθηκαν αρχές Μαΐου, πράγμα που σημαίνει πως μόνο 80 άτομα θα πρέπει να βρίσκονται στην Κνωσό. Φοβόμαστε πως δε θα δημιουργηθούν ουρές και δε θα πηγαίνουν επισκέπτες. Η επισκεψιμότητα ενδέχεται να πέσει κατά 80% και δε φταίει ότι υπάρχει εμμονή στους παλιούς κανόνες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαγγέλης Παπανικολάου, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης.

Γερμανοί, Γάλλοι, Τσέχοι, Πολωνοί και Έλληνες είναι μέχρι στιγμής οι επισκέπτες στο ανάκτορο της Κνωσού, με την επισκεψιμότητα να αυξάνεται τον Αύγουστο.

«Έχουμε μια πάρα πολύ καλή εικόνα. Τα έχουμε καταφέρει. Και δεν πρέπει να ρισκάρουμε να χαλάσουμε την καλή μας εικόνα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Μαμαλάκη.

Μικρή η κίνηση

Πολλά τα καταστήματα που δεν άνοιξαν

Ορισμένα καταστήματα πέριξ του αρχαιολογικού χώρου δεν άνοιξαν φέτος, ενώ όσα άνοιξαν αντικρίζουν τους μειωμένους τζίρους τους. Η Μαρία Γιακουμάκη, ιδιοκτήτρια ταβέρνας, μας περιγράφει το κλίμα που επικρατεί.

«Ο κόσμος έρχεται αλλά δεν είναι το ίδιο με πέρυσι. Μιλάμε για έναν αριθμό επισκεπτών που τον συναντάμε στην αρχή της σεζόν. Είναι πραγματικά σαν να ξεκινάμε τώρα», τόνισε.

Σε γενικές γραμμές και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται “Η Καθημερινή”, η κίνηση στους αρχαιολογικούς χώρους ξεκίνησε από τις 18 έως τα τέλη Μαΐου από το 3% σε σχέση με τα επίπεδα των προηγούμενων ετών.

«Το ποσοστό αυτό σταδιακά βελτιώνεται, με αποτέλεσμα το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου να ανέλθει στο 5%, το δεύτερο 15νθήμερο Ιουνίου (με το άνοιγμα και των αρχαιολογικών μουσείων) να φτάσει στο 15% και στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου να αγγίξει ακόμη και το 22%, κάτι που μας προκαλεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το άμεσο μέλλον», σημειώνει ο κ. Νταής, ο οποίος είναι πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά των εσόδων που εισρέουν στα ταμεία του ΥΠ.ΠΟ.

«Θα έχουμε μια ήσυχη χρονιά», μας λέει και συμπληρώνει ότι «όσο απελευθερώνονται οι μετακινήσεις, αίρονται οι περιορισμοί στα ταξίδια από το εξωτερικό και αυξάνονται οι τουριστικές ροές, τα ποσοστά αυτά αναμένεται να ανεβούν ακόμη περισσότερο».

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες ξεναγοί στην Κρήτη παραμένουν άνεργοι, μετά την επανεκκίνηση του τουρισμού, ενώ ελάχιστοι προβλέπεται ότι θα εργαστούν με φόντο τη μειωμένη κίνηση επισκεπτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια