default-image

Aγία Τριάδα: Μπαλκόνια, μαρκίζες και σαπισμένα σίδερα κρέμονται στο κενό

Ηράκλειο
Aγία Τριάδα: Μπαλκόνια, μαρκίζες και σαπισμένα σίδερα κρέμονται στο κενό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από θαύμα δεν τραυματίστηκε πολίτης όταν τοίχος κατοικίας έπεσε χθες τα ξημερώματα

“Άγιο” είχαν οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας που δεν έπαθαν τίποτα αυτοί ή τα αυτοκίνητά τους, όταν την περασμένη Τετάρτη ένας ολόκληρος τοίχος κτίσματος κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Και βέβαια, το γεγονός ότι δεν υπήρξαν τέτοια προβλήματα οφείλεται στο προχωρημένο της ώρας, γύρω στις 3 τα ξημερώματα. Το σπίτι στην κυριολεξία απογυμνώθηκε, με τον πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Συλλόγου της Αγίας Τριάδας, Συμεών Χούμα, να εξηγεί ότι, αν η ώρα δεν ήταν προχωρημένη, είναι σαφές ότι θα υπήρχαν - αν όχι τραυματισμοί - σίγουρα υλικές ζημιές, από κατεστραμμένα αυτοκίνητα!

«Από τις βροχές είχε ανοίξει λίγο το κομμάτι αυτό του τοίχου. Το δίπλα κτήριο είχε κατεδαφιστεί πριν από χρόνια. Και έτσι η αντιστήριξη που υπήρχε εξαφανίστηκε και είναι φυσικό, από τη στιγμή που άνοιξε λίγο ο τοίχος με τις βροχές, κάποια στιγμή να καταρρεύσει. Κατέρρευσε προχθές το βράδυ (σ.σ. την Τετάρτη). Μου είπαν πως αυτό συνέβη στις 3 τα ξημερώματα», δήλωσε στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Συμεών Χούμας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σαν από θαύμα δεν είχαμε περισσότερες υλικές ζημιές, αν όχι και τραυματισμούς. Καταρχάς παρκάρουν και αυτοκίνητα στο οικόπεδο αυτό το δίπλα. Ή περνάνε και άνθρωποι. Και ανά πάσα στιγμή - αν είχε ανοίξει έτσι όπως μου το περιγράφουν, γιατί εγώ δεν πρόλαβα να το δω - ήταν επόμενο να πέσει...».

Το κτίσμα, που μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό σε ποιον ανήκει, εδώ και καιρό, μετά και τις τελευταίες βροχοπτώσεις, φαινόταν να ετοιμάζεται για κατάρρευση, μια συνηθέστατη - όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου - ιστορία για τα στενά και πολύπαθα σοκάκια της περιοχής, αλλά και τους κατοίκους που συχνά τρομάζουν βλέποντας την εγκατάλειψη.

«Στην Αγία Τριάδα υπάρχουν κτίσματα, αρκετά, που είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα. Πέραν των κτηρίων, υπάρχουν και πολλά μπαλκόνια, πολλές μαρκίζες, με σαπισμένα σίδερα τα οποία κρέμονται, και κάποια στιγμή και αυτά θα αρχίσουν να πέφτουν, όπως πέφτουν κομμάτια-κομμάτια, γιατί οι κατασκευές δεν ήταν καλές. Με την υγρασία και την οξείδωση των οπλισμών, αυτά καταρρέουν. Εμείς σαν Σύλλογος έχουμε κάνει μια καταγραφή τέτοιων επικινδύνων κτισμάτων. Έχουμε ενημερώσει την Πολεοδομία. Η Πολεοδομία, επειδή πιέζουμε προς αυτή την κατάσταση ως Σύλλογος, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα να βρει τους ιδιοκτήτες. Τα περισσότερα είναι εγκαταλελειμμένα. Και κανείς δεν ξέρει σε ποιους ανήκει το κάθε κτήριο. Υπάρχουν πολλοί κληρονόμοι. Δεν υπάρχει ευκολία στο να μάθουμε σε ποιον ανήκει το κάθε κτήριο», σύμφωνα με τον κ. Χούμα.

Μελέτες ανάπλασης

Εξάλλου, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, σε πορεία διαμόρφωσης βρίσκονται μελέτες ανάπλασης με «βραχνά» - όπως επισήμανε - τη διαδικασία μέσω του Κτηματολογίου. Να αποτυπωθούν οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων που εδώ και χρόνια τα έχουν εγκαταλείψει και κανείς δεν μπορεί να τους ενημερώσει για την επιβάρυνσή τους. Πώς όμως θα μπορούσαν να βρεθούν οι ιδιοκτήτες των κτηρίων αυτών;

«Η Πολεοδομία, απ' ό,τι ξέρω, έχει καταφύγει στο Κτηματολόγιο, ψάχνοντας ένα-ένα τα κτήρια. Και ήδη έχει ετοιμάσει μια λίστα κοντά στις χίλιες επιστολές, για κτήρια όχι μόνο στην Αγία Τριάδα, αλλά γενικά για την παλιά πόλη. Αυτές τις επιστολές θα στείλει στους ιδιοκτήτες, ώστε να μπορέσει να βρει μια επαφή και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες, είτε να κατεδαφιστούν, είτε να στηριχτούν...».

Αγώνας να ολοκληρωθούν οι μελέτες

Και ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου της Αγίας Τριάδας, Συμεών Χούμας, καταλήγει λέγοντας ότι μέχρι να βρεθούν οι ιδιοκτήτες, άλλα τόσα χρόνια μέχρι σήμερα, η Αγία Τριάδα είναι σε ομηρία. «Σε ομηρία είναι τόσα χρόνια, δυστυχώς. Εγώ σαν ξένος ήρθα εδώ. Αγάπησα την Αγία Τριάδα, μιας και η γυναίκα μου έχει ένα σπίτι στην εν λόγω περιοχή. Η κατάσταση αυτή, όμως, δε μου άρεσε και έτσι ασχολήθηκα. Αλλά βλέπω ότι είναι τέτοιες οι γραφειοκρατίες, τέτοιες οι διαδικασίες, ένα σωρό δυσκολίες για να φέρεις ένα μικρό αποτέλεσμα. Και αυτή είναι η αιτία που παραμένει έτσι η κατάσταση. Έγινε χρόνια ένας αγώνας να εγκριθεί μια τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Εγκρίθηκε και τώρα γίνεται ένας αγώνας οι μελετητές να ολοκληρώσουν τις μελέτες για να αρχίσουν να γίνονται κάποιες αναπλάσεις...».

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News