Σε κίνδυνο καλλιέργεια ντομάτας - Στον Εισαγγελέα ζευγάρι αγροτών για το νερό

Ηράκλειο
Σε κίνδυνο καλλιέργεια ντομάτας - Στον Εισαγγελέα ζευγάρι αγροτών για το νερό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρότι διαθέτουν νόμιμη σύνδεση και είναι συνεπείς στην πληρωμή, δεν έχουν, όπως καταγγέλλουν, νερό να ποτίσουν!

Στον εισαγγελέα Ηρακλείου, καταγγέλλοντας διαχρονική καταστροφή των καλλιεργειών τους λόγω του γεγονότος ότι σχεδόν σε μόνιμη βάση δεν έχουν στην αγροτική περιουσία τους νερό, παρότι διαθέτουν νόμιμη σύνδεση και ρολόι και είναι απολύτως συνεπείς στην πληρωμή της κάθε σταγόνας που τους δίνεται, προσέφυγε ζευγάρι αγροτών της Ελιάς του δήμου Χερσονήσου. Πρόκειται για τον κ. Μανόλη Ασσαριωτάκη και τη σύζυγό του Μαρία Μακράκη, που επισκέφτηκαν τα γραφεία της εφημερίδας “Νέας Κρήτης” και ζήτησαν να δημοσιοποιήσουν την περιπέτειά τους αυτή, μήπως και υπάρξει, όπως λένε, μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από την τοπική κοινωνία!

«Ο άνθρωπος του Δήμου, που έχει αναλάβει τις βάνες του αρδευτικού νερού των γεωτρήσεων στη θέση “Καβούσι” της Ελιάς, μας εμπαίζει, και πιστεύουμε πως το κάνει επειδή εμείς δεν ήμασταν σε συγκεκριμένη πλευρά στις τελευταίες δημοτικές εκλογές», μας έλεγαν με απόγνωση οι Μανόλης Ασσαριωτάκης και Μαρία Μακράκη.

Μας προσκόμισαν μάλιστα και τον κωδικό της προσφυγής τους στον εισαγγελέα Ηρακλείου, ενώ τόνισαν ότι, μετά την περυσινή καταστροφή της καλλιέργειας πατάτας, σήμερα κινδυνεύει να καταστραφεί και η υπαίθρια καλλιέργεια ντομάτας, κάτι που για να το αποφύγουν μπαίνουν σε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία. «Αναγκάζομαι από άλλες περιοχές και γεμίζω βυτίο με νερό για να πάω εκεί και να ποτίσω την ντομάτα μου», τόνισε στην εφημερίδα μας ο κ. Ασσαριωτάκης.

Η δε σύζυγός του μας έδειξε ολόκληρο τετράδιο, όπου είναι γραμμένες με κάθε λεπτομέρεια οι συνομιλίες τους τόσο με τον αρμόδιο για το νερό στην περιοχή τους, όσο και με δημοτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Χερσονήσου.

«Ακόμα και ένα πρόγραμμα παροχής του νερού, που προσφάτως εκπονήθηκε, δεν τηρήθηκε ούτε κι αυτό», λέει η κ. Μακράκη. «Εμάς αυτές οι καλλιέργειες είναι η ζωή μας. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε κάθε φορά βάζοντας κάποια καλλιέργεια όταν δεν ξέρουμε τι θα γίνει με το νερό», λέει η αγρότισσα, εμφανώς αγανακτισμένη και εξοργισμένη με την κατάσταση αυτή.

Η εκτίμηση της αγροζημιάς

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παθόντες πέρυσι τον Μάρτιο ζήτησαν εκτίμηση της ζημιάς που υπέστη η καλλιέργεια πατάτας τους, λόγω της έλλειψης του απαιτούμενου νερού.

Την εκτίμηση, που βρίσκεται στη διάθεσή μας, υπογράφουν οι γεωπόνοι Παναγιώτης Μυλωνάκης και Σωστήρης Θανόπουλος.

Μεταξύ άλλων το επίσημο και κατατεθειμένο στην Εισαγγελία Ηρακλείου έντυπο για τη ζημιά αναφέρει: «Η ζημιά είναι φυσικά 100%, αφού οι πατάτες, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, δεν μπορεί να διατεθούν στο εμπόριο ούτε για σπορική..!

Επίσης η εξαγωγή της καλλιέργειας (μικρές πατάτες) θα είναι δύσκολη για τον καθαρισμό του χωραφιού, έτσι ώστε να μην έχουμε υπολείμματα, με κίνδυνο στις επόμενες αμμοειδείς καλλιέργειες να έχουμε ενδεχόμενο πρόβλημα παθογόνων στοιχείων π.χ. αδρομυκώσεων, βερτισιλλιώσεων κ.λπ.».

Αμέσως παρακάτω οι εκτιμητές γεωπόνοι αναφέρονται στο τελικό ποσό της ζημιάς ως εξής: «Στο τέλος του 7ου μήνα, που η πατάτα θα ήταν έτοιμη για μαζική χονδρική διάθεση, η τιμή της θα είχε διαμορφωθεί, σύμφωνα με τα περυσινά οικονομικά δεδομένα, από 0,50 έως 0,60 ευρώ το κιλό με μέσο όρο τιμής 0,55 ευρώ.

Άρα: 11.200 κιλά πατάτας x 0,55 ευρώ (μέσος όρος τιμής 7ος του 2019) = 6.160 ευρώ τελική απώλεια καρπού και άρα εισοδήματος».

Τι υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος

Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγγος, απαντώντας σε τηλεφώνημα της εφημερίδας "Νέα Κρήτη", δήλωσε ότι προσωπικά δεν είχε καμία ενημέρωση για το ζήτημα αυτό. Επικοινώνησε ο ίδιος με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μανόλη Καλαϊτζάκη, ο οποίος επικοινώνησε με τη σειρά του μαζί μας. «Εγώ θα έλεγα στους ανθρώπους αυτούς να κάνουν κάποια υποδομή, ώστε να μπορούν να παίρνουν νερό την ώρα που ανοίγει η βάνα. Ειλικρινά δεν ξέρω τι γινόταν παλαιότερα στην Ελιά. Εγώ θα σας απαντήσω για τη σημερινή δημοτική Αρχή», μας ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Και θέλησε να στείλει τη διαβεβαίωση, τόσο προς το εν λόγω ζευγάρι αγροτών όσο και προς πάσα κατεύθυνση, ότι η δημοτική Αρχή της Χερσονήσου, με τον σημερινό δήμαρχο Γιάννη Σέγγο, δείχνει μεγάλες ευαισθησίες γύρω από τα ζητήματα αυτά και παλεύει να δρομολογήσει λύσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News