Μαζική κινητοποίηση κατά του νομοσχεδίου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων

Κρήτη
Μαζική κινητοποίηση κατά του νομοσχεδίου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλες κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά  

Κοινό κάλεσμα για μαζικές κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις, απευθύνουν σωματεία, σύλλογοι και συνδικάτα σε όλη την Κρήτη.

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, πολίτες και εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους.

Ηράκλειο Πλατεία Ελευθερίας στις 7:30 μμ

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, τροφίμων και ποτών Ηρακλείου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου, το Σωματείο ιδιωτικών εκπαιδευτικών "Γαλάτεια Καζαντζάκη" και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.

"Η κυβέρνηση της ΝΔ δυναμώνει την καταστολή συνεχίζοντας το δρόμο που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο για το χτύπημα του δικαιώματος της Απεργίας. Προχωράει ένα βήμα μπροστά και ενισχύει παραπέρα το οπλοστάσιο ενάντια στο δικαίωμα των συνδικάτων και των εργαζομένων να οργανώνουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Όπως οι προηγούμενοι, έτσι και οι σημερινοί κυβερνώντες παρουσιάζουν το νομοθετικό τερατούργημα, που ετοιμάζονται να ψηφίσουν, ως «αθώα» κυβερνητική πρωτοβουλία που γίνεται γα το «καλό» των «πολλών» που ταλαιπωρούνται από τους αγώνες, τις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

Πρόκειται για χοντροκομμένο ψέμα και αντιστροφή της πραγματικότητας να αυτοπαρουσιάζεται η κυβέρνηση ως «Ο Ρομπέν των δασών» που προστατεύει τους πολλούς και τους αδύναμους την ίδια ώρα που με την πολιτική της, τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τα αντεργατικά μέτρα, επιτίθεται βάναυσα στα δικαιώματα των εργαζομένων, δηλ. των πολλών για να διευκολύνει τους μεγαλοεπιχειρηματίες, δηλ. τους λίγους, να απολύουν, να μειώνουν μισθούς, να γενικεύουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, να χειροτερεύουν όλους τους εργασιακούς όρους προς όφελος των συμφερόντων τους.

Αυτό είναι το πρακτικό αντίκρισμα των κυβερνητικών υποσχέσεων για «γρήγορο ξεπέρασμα των δυσκολιών και προβλημάτων» και επιστροφή στην «κανονικότητα». Εργασιακοί χώροι –γκέτο, με εργαζόμενους σύγχρονους σκλάβους σε «ό,τι και όπως θέλει» η μεγαλοεργοδοσία.

Το κατάπτυστο νομοσχέδιο, που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα και τα προβλήματα θα οξυνθούν και η επίθεση απέναντι στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων θα γενικευτεί. Γι΄ αυτό το λόγο, επιχειρεί να επιβάλλει «σιγή νεκροταφείου». Θέλουν να τσακίζουν τη ζωή μας και κανένας να μη βγάζει άχνα.

Δεν πρωτοτυπούν! Όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, στο παρελθόν, επιχείρησαν να μπλοκάρουν τους αγώνες, να ελέγξουν το περιεχόμενό τους στους όρια που δε θίγουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αξιοποίησαν νόμους για να σέρνουν στα δικαστήρια και να καταδικάζουν με ποινές φυλάκισης εργάτες και συνδικαλιστές που αγωνίζονταν για τα συμφέροντα και τις ανάγκες της τάξης τους. Βγάζανε «παράνομες και καταχρηστικές» απεργιακές κινητοποιήσεις κατά απαίτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών. Επιστράτευαν απεργούς με την απειλή φυλάκισης για να μείνει ανεμπόδιστη η εγκληματική δράση της μεγαλοεργοδοσίας.

Τώρα, βάζουν τον αστυφύλακα να κάνει τον «γκιουλέκα» στα συνδικάτα και τους αγώνες. Να αποφασίζει, σύμφωνα με το πλαίσιο του κεφαλαίου, ποιος αγώνας είναι νόμιμος και ποιος όχι, ποια αιτήματα των εργαζομένων επιτρέπονται και ποια απαγορεύονται.

Το επόμενο βήμα θα είναι να βγάλουν λίστα με ποια σωματεία είναι νόμιμα , ποιες μορφές πάλης είναι νόμιμες και ποιες παράνομες

Οι εργαζόμενοι και τα ταξικά συνδικάτα βρέθηκαν πολλές φορές αντιμέτωποι με απαγορεύσεις και απειλές από κυβερνήσεις όλων των ειδών διαχείρισης της αστικής εξουσίας, που με νόμους και διατάγματα προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους αγώνες που δεν τηρούσαν «τας υποδείξεις». Όσο κι αν προσπάθησαν δεν κατάφεραν να βάλουν τους αγώνες στο «γύψο». Σπάσανε τα μούτρα τους. Έτσι θα γίνει και τώρα.

Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά

Με τον αγώνα μας, με πειθαρχημένη απειθαρχία, δεν θα επιτρέψουμε να φιμωθεί η φωνή και οι αγώνες των εργαζομένων. Είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε για να επιβάλλουμε το δίκιο μας προς όφελος των αναγκών μας, για το αύριο των οικογενειών και των παιδιών μας. Οι αγώνες μας δεν θα μπουν στο «γύψο» Απαιτούμε, εδώ και τώρα, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα. 

 ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΗ στην πλατεία Ελευθερίας στις 7:30 μμ"

Συμμετοχή και τις Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Μοιρών

"Η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει στο στόχαστρο τις διαδηλώσεις και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ την απεργία. Δηλαδή μας καλούν να σιωπήσουμε για την ανεργία. Για την απλήρωτη δουλειά.Για τη φτώχεια. Για την ανασφάλεια τι θα απογίνουμε όταν αρρωσταίνουμε;

Που με αφορμή την πανδημία αντί να ενισχύσουν τα δημόσια νοσοκομεία ώστε να είναι οχυρωμένα και ικανά να ανταπεξέλθουν, μοιράζουν χρήματα σε κανάλια, σε ιδιωτικές κλινικές και σε μεγαλοξενοδόχους!

Κι εμείς; Εμείς οι γυναίκες του μόχθου, άλλες από εμάς δουλεύουμε και άλλες είμαστε στη λίστα της ανεργίας, άλλες έχουμε παιδιά και άλλες όχι, άλλες έχουμε πάνω μας νοικοκυριό και άρρωστους να φροντίζουμε και άλλες παλεύουμε με τις σπουδές μας, όλες μας όμως, ανεξάρτητα από την καθημερινότητά μας, όλες μας βιώνουμε την διπλή εκμετάλλευση της γυναίκας.

Και σε καλούμε να κάνεις την απογοήτευσή σου αγανάκτηση και την απελπισία σου φωνή που θα ενωθεί με τις υπόλοιπες και οργανωμένα να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν και όσα μας αξίζουν. Όχι με φεμινιστικά επιχειρήματα, δεν είναι οι γυναίκες «καλύτερες» από τους άντρες, είναι διπλά εκμεταλλευόμενες γιατί έτσι είμαστε πιο κερδοφόρες για το σύστημα των κερδών των λίγων.

Οι ομάδες γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλουμε το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ που βάζει στο στόχαστρο τις διαδηλώσεις, τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Είναι σπουδαίο δώρο της σημερινής κυβέρνησης στους επιχειρηματικούς ομίλους που έρχεται να προστεθεί στα δώρα των προηγούμενων χρόνων, όπως αυτό του ΣΥΡΙΖΑ στο χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας.

Η κυβέρνηση δίνει νέα όπλα στην εργοδοσία για να μας κλείσει το στόμα παίρνοντας μέτρα καταστολής και ποινικοποιώντας τους αγώνες των εργαζομένων :

-        Με βάση τις διατάξεις – λάστιχο του νομοσχεδίου η αστυνομία και άλλοι μηχανισμοί καταστολής θα έχουν υπερεξουσίες και θα αποφασίζουν αν τα εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς θα έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν. Θα μπορούν να απαγορεύουν ή να διαλύουν συγκεντρώσεις !

-        Οι διαδηλώσεις θα απαγορεύονται με βάση το “σκοπό” της συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με τον αριθμό των συγκεντρωμένων.

-        Απαιτούνται τα στοιχεία ταυτότητας του οργανωτή και πλήρες χρονοδιάγραμμα και τοπογραφικό για την έναρξη–λήξη και τη διαδρομή της συγκέντρωσης.

-        Ανάγεται σε ιδιώνυμο αδίκημα η συμμετοχή σε απαγορευμένη συγκέντρωση – διαδήλωση.

Η μεγαλοεργοδοσία θέλει να μας ξεζουμίζει χωρίς να σηκώνουμε κεφάλι, ενώ ήδη κάνει νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων, ιδιαίτερα των γυναικών. Πετάει χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες στην ανεργία, επεκτείνει τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και μας υποχρεώνει να δουλεύουμε πιο εντατικά χωρίς δικαιώματα.

Γι’αυτό μας θέλουν απομονωμένες, απογοητευμένες, μακριά από κάθε κοινωνική, συνδικαλιστική δράση. Με την περιστολή των διαδηλώσεων θέλουν να χτυπήσουν τη συλλογική αγωνιστική μας δράση. Για να βάλουν ταφόπλακα στις διεκδικήσεις μας για τα δικαιώματα μας στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο, για τις σημερινές μας ανάγκες σε κάθε πλευρά της ζωής μας.

Δε θα τους αφήσουμε. Δε θα ζητάμε άδεια από τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους μεγαλέμπορους και τις κυβερνήσεις τους για να διαδηλώσουμε απέναντί τους.

Δεν θα φυλακίσουν τους αγώνες μας με πρόσχημα τα «άδεια εμπορικά καταστήματα». Η ίδια πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους είναι αυτή που βάζει λουκέτο στα μαγαζιά των αυτοαπασχολουμένων. 

Δε θα σταματήσουμε να αντιπαλεύουμε τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας και τους μηχανισμούς που τους υπηρετούν, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που θέλουν να ενοχοποιήσουν τους αγώνες μας στο όνομα της “βίας” και της “ριζοσπαστικοποίησης”. Με την καταδίκη της ριζοσπαστικοποίησης επιδιώκουν να συκοφαντήσουν την οργανωμένη λαϊκή πάλη, αλλά  και να υπονομεύσουν τις διεκδικήσεις μας που δεν χωράνε στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που υπηρετούν.

Το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, η ΟΓΕ στο πλάι του εργατικού λαϊκού κινήματος θα ακυρώσει στην πράξη το τερατούργημά τους. Κανένας δε θα σταματήσει το ποτάμι των διεκδικητικών μας αγώνων όσο υπάρχει η εκμετάλλευση και η καταπίεση, οι πόλεμοι και η προσφυγιά.

Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού την Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 7.30 στην πλατεία Ελευθερίας"

Πανελλήνιος μουσικός σύλλογος παράρτημα Κρήτης

"Συμμετέχουμε και εμείς οι μουσικοί στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στην Πλατεία Ελευθερίας Πέμπτη 9 Ιουλίου και ώρα 7.30 μ.μ.

Καταγγέλλουμε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του. Οι αγώνες των εργαζόμενων δεν μπαίνουν στον γύψο.

Ο ίδιος ο τίτλος του νομοσχεδίου «Περί δημοσίων συναθροίσεων» προκαλεί δικαιολογημένα ανατριχίλα καθώς παραπέμπει σε καταπάτηση όχι μόνο συνδικαλιστικού δικαιώματος αλλά ακόμα και στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων. Περιλαμβάνει πάρα πολλές διατάξεις κάθε μια από τις οποίες αποτελεί και ένα πλήγμα ενάντια στο δικαίωμα των εργαζόμενων να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η ποινικοποίηση ακόμα και της απλής συμμετοχής σε κινητοποίηση απαγορευμένη από την αστυνομία ως ιδιώνυμο αδίκημα, που επισύρει ποινή φυλάκισης ενός έτους, και η σύσταση Διεύθυνσης «Αντιμετώπισης της Βίας» απευθείας υπαγόμενης στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με κύριο αντικείμενο την καταπολέμηση του «ριζοσπαστισμού», διευρυμένης έννοιας που σε αυτήν κατατάσσονται από την πολιτική δράση μέχρι και την διεκδίκηση των εργαζόμενων για καλύτερους όρους εργασίας.

Η κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου αποδεικνύει πως ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της πολιτικής που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Ο στρατηγικός στόχος είναι η διάσωση αυτής της οικονομίας που έχει θεό το κέρδος και που σήμερα κλυδωνίζεται επικίνδυνα. Θέλουν να φορτώσουν όλη την ζημιά στους εργαζόμενους για να ξελασπώσουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι γελασμένοι εάν νομίζουν πως θα μας φιμώσουν.

Το δίκιο των εργαζομένων δεν μπορεί να κριθεί από τα δικαστήρια και την αστυνομία, όσους κατασταλτικούς νόμους κι αν ψηφίσουν.

Ο δικός μας κλάδος, οι μουσικοί, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό και το Θέαμα Ακρόαμα, μάθαμε μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της καραντίνας την δύναμη του οργανωμένου αγώνα, όταν συνειδητά και οργανωμένα απειθαρχήσαμε στις κρατικές υποδείξεις και διαδηλώσαμε για το δικαίωμα στην επιβίωση. Αυτή η πείρα πρέπει να αποτελέσει πολύτιμο οδηγό για την δράση μας το επόμενο διάστημα καθώς μπροστά μας έχουμε ακόμα δυσκολότερες καταστάσεις.

Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο νομοσχέδιο. Δηλώνουμε πως ακόμα και να ψηφιστεί δεν πρόκειται να το αναγνωρίσουμε, ούτε θα βάλουμε την αστυνομία συνδιοργανωτή στις διαδηλώσεις μας. Το δικαίωμα να διαδηλώνουμε, να οργανωνόμαστε στα Σωματεία μας, έχει κατακτηθεί με αιματηρούς αγώνες, δεν το διαπραγματευόμαστε με την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Συμμετέχουμε και εμείς οι μουσικοί στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στην Πλατεία Ελευθερίας Πέμπτη 9 Ιουλίου και ώρα 7.30 μ.μ."

Ρέθυμνο  πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων στις 8 το απόγευμα

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

"Ένα θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα απειλείται να καταπνιγεί στη πράξη. Όλοι/όλες  στη συγκέντρωση την Πέμπτη 9 Ιουλίου στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων στις 8:00 μ.μ.

 Το νομοσχέδιο «για τις υπαίθριες συναθροίσεις», που κατέθεσε στην Βουλή η κυβέρνηση και επιθυμεί να το ψηφίσει άμεσα, περιλαμβάνει δέσμη ακραίων αυταρχικών και αντιδημοκρατικών μέτρων που περιστέλλουν δραστικά το δικαίωμα του λαού και των εργαζομένων να πραγματοποιούν δημόσιες συγκεντρώσεις και να διαδηλώνουν.

Διαδηλώσεις θα γίνονται πια μόνο όταν το επιτρέπουν η αστυνομία και η κυβέρνηση με βαριές ποινές και ιδιώνυμο κατά των διαδηλωτών!

Η δημόσια συνάθροιση και διαδήλωση όμως είναι θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα. Δεν μπορεί να ασκείται με την άδεια της κυβέρνησης, ενάντια στην πολιτική της οποίας κυρίως εκδηλώνεται. 

Την ώρα που προωθούνται πιο σκληρά ταξικά αντεργατικά μέτρα (απελευθέρωση απολύσεων, εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις μισθών, τσάκισμα συλλογικών συμβάσεων κλπ.) η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκει να φιμώσει την μαζική δράση και τις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών, των λαϊκών και πολιτικών οργανώσεων που αντιστέκονται και παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες που οργανώνουν τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι για να υπερασπίσουν και διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τίθενται στο μέλλον “εκτός νόμου” και η αστυνομία θα έχει την εξουσία να τις διαλύει , να τις απαγορεύει, να ορίζει το δρομολόγιο τους και να τις περιορίζει και όποιος δεν υπακούει στις αστυνομικές αποφάσεις θα υφίσταται ποινικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ορίζεται οργανωτής (φυσικό πρόσωπο) που οφείλει να δηλώνει την πορεία στην αστυνομία ή στο λιμενικό πριν από τη διεξαγωγή της ενώ επιβάλλονται μεγάλοι περιορισμοί και απαγορεύσεις των διαδηλώσεων. Μιλάμε για ένα νέο ιδιώνυμο-καταπέλτη με απειλές για μεγάλες ποινές για συμμετοχή σε διαδηλώσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται ποινικά ως «τρομοκρατικές πράξεις».

Καθιερώνει το φακέλωμα εκείνων που οργανώνουν διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις απαιτώντας από αυτούς να γνωστοποιούν στις αστυνομικές αρχές τα στοιχεία ταυτότητας τους και τι σκοπεύουν να κάνουν.

Οι οργανωτές δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης καθίστανται υπεύθυνοι για ότι τυχόν συμβεί σε μια διαδήλωση και θα τους επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις για τυχόν «επεισόδια», ενώ οι περιορισμοί της διαδήλωσης, αφορούν τον χώρο που θα αναπτυχθεί, την αλλαγή της διαδρομής ή ακόμη τη σύλληψη ατόμων μέσα από τη διαδήλωση που θεωρούνται επικίνδυνα

Απαγορεύονται διαδηλώσεις όταν κατά τη γνώμη της αστυνομίας απειλείται η δημόσια ασφάλεια, η ιδιωτική περιουσία, η πολιτειακή εξουσία. Προβλέπεται απαγόρευση ακόμη όταν πρόκειται για «δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ο σκοπός της οποίας αντιτίθεται προς τον σκοπό ήδη προγραμματισμένης γνωστοποιηθείσας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 3 και μη απαγορευθείσας συνάθροισης που πραγματοποιείται ή βρίσκεται σε εξέλιξη στην ίδια περιοχή ή εγγύς της ίδιας περιοχής και κατά το αυτό χρονικό διάστημα», που σημαίνει ότι απαγορεύονται δια νόμου όλες οι αντιφασιστικές αντισυγκεντρώσεις.

Μπροστά σε αυτή την σοβαρή αντιδημοκρατική απειλή είναι ανάγκη το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να κινητοποιηθεί άμεσα για να την αποτρέψει.

Το νέο νομοσχέδιο διαμορφώνει ένα νέο αντιδραστικό καθεστώς το οποίο στην πράξη πάει να καταργήσει το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι, με στόχο να καταπνίξει τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού για τα δικαιώματα τους και να επιβάλλει ανεμπόδιστα την αντεργατική πολιτική .

-Καταγγέλλουμε το νέο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο.

-Να μην επιτρέψουμε να αφαιρεθούν από τους εργαζομένους οι δημοκρατικές κατακτήσεις τους με τις οποίες υπερασπίζουν και διεκδικούν εργασιακά, συνδικαλιστικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα τους.

-Κάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις και τους αγώνες των εργαζομένων.

Όλοι/όλες στη συγκέντρωση την Πέμπτη 9 Ιουλίου στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων στις 8 το απόγευμα"

Χανιά: Στην Πλατεία Αγοράς στις 19:00

Το ψήφισμα της ΕΛΜΕ Χανίων

"Να ανατρέψουμε το μεγάλο αδελφό και τη νέα «χούντα» που ετοιμάζουν.

Το νομοσχέδιο «για τις υπαίθριες συναθροίσεις» που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση και θέλει να το ψηφίσει τάχιστα, βάζει στο γύψο το δικαίωμα στη διαδήλωση και στη δημόσια συγκέντρωση. Προβλέπει ιδιώνυμο κατά διαδηλωτών, απαγορεύσεις, εξοντωτικές αποζημιώσεις και ευχέρεια στη διάλυση των συγκεντρώσεων. Το δικαίωμα στη διαδήλωση και η ελευθερία της συνάθροισης παραμένουν μόνο όταν το επιτρέπουν η αστυνομία και η κυβέρνηση! Η δημόσια συνάθροιση και διαδήλωση όμως είναι θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και δεν μπορεί να ασκούνται με άδεια των κυβερνήσεων, ενάντια στις πολιτικές των οποίων κυρίως εκδηλώνονται.

Με το νομοσχέδιο που αποτελεί σταθερό και διαχρονικό πόθο του ΣΕΒ και του κεφαλαίου, επιχειρείται να επιβληθεί:

1) Οι διαδηλώσεις να γίνονται μόνο με άδεια της ΕΛΑΣ, καθώς ο «οργανωτής» θα πρέπει να έχει γνωστοποιήσει σε ειδική πλατφόρμα, χρόνο, μέρος και σκοπό (!) της κινητοποίησης. Το κράτος και η αστυνομία θα είναι πλέον «επίτροποι» στα σωματεία και τους μαζικούς φορείς και θα αξιολογούν τους στόχους, τα αιτήματα και το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων. Να τονίσουμε εδώ ότι ακόμη και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: «Η ελευθερία του συνέρχεσθαι περιλαμβάνει δημόσιες ή ιδιωτικές συναθροίσεις, πορείες συγκεντρώσεις,  διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες. Ο σκοπός μπορεί να είναι πολιτικός,

θρησκευτικός ή πνευματικός, κοινωνικός ή άλλος. Δεν έχει επιβληθεί κανένα όριο όσον αφορά τον σκοπό, αλλά οποιαδήποτε συνάθροιση πρέπει να είναι ειρηνική. Παρεμπίπτουσα βία δεν θα σημαίνει ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας για τη συνάθροιση...» και «Το Κράτος έχει καθήκον να προστατεύει όσους ασκούν το δικαίωμα τους να συνέρχονται ειρηνικά από οποιαδήποτε βία ασκείται από αντι-διαδηλωτές»

2) Η αστυνομία να αποφασίζει για το που επιτρέπεται η συγκέντρωση, τι χώρο θα καταλαμβάνει, ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η «μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και νοσηλευτικά ιδρύματα».

3) Υποχρεωτική δήλωση ατόμου - «οργανωτή» για κάθε διαδήλωση, ο οποίος είναι υπεύθυνος «για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση». Δηλαδή, κυβερνήσεις, κράτος και εργοδότες θα μπορούν να φορτώσουν στον «οργανωτή» όλες τις «βλάβες» και τις ζημιές, που συνήθως προκύπτουν από την προσπάθεια καταστολής μιας διαδήλωσης, με εξοντωτικές αποζημιώσεις, έτσι ώστε να γίνεται πρακτικά αδύνατο να καλεστεί μια συγκέντρωση.

4) Υποχρέωση του «οργανωτή» να «ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης» και «συνεργασία» με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή! Χωρίς «συνεργασία» με την ασφάλεια η δημοκρατία καταργείται.

5) Κάθε «αυθόρμητη υπαίθρια συνάθροιση» επιτρέπεται μόνο όταν «δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Προπαντός ο έλεγχος των κοινωνικών αγώνων,  η οικονομική λειτουργεία της αγοράς, η διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου και της εργασιακής εκμετάλλευσης – γι’ αυτό γίνονται όλα!

6) Η διάλυση μιας διαδήλωσης να λαμβάνεται με απλή απόφαση της αστυνομίας, χωρίς καν την παρουσία και εντολή εισαγγελέα.

7) Απαγόρευση των διαδηλώσεων εάν «επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» ή αν «απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Μάλιστα, η ΕΛΑΣ θα έχει το δικαίωμα να απαγορεύει προκαταβολικά μια διαδήλωση με βάση τον «εκτιμώμενο αριθμό συμμετεχόντων»!

8) Συστήνει «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας» για να ταυτίσει το ριζοσπαστισμό και τη δυναμική, συλλογική διεκδίκηση ακόμα και με το έγκλημα (πρακτικές FBI).

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο εξαιρετικά αντιδραστικό, που μεταφέρει στο σήμερα πολλές από τις χουντικές διατάξεις (ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν επαναδιατύπωση στη δημοτική γλώσσα των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 3 του ν.δ. 794/71 της χούντας), που επιβάλλει το κράτος του αστυνόμου και αντιμετωπίζει τους αγώνες ως όχληση, με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και την ανεμπόδιστη προώθηση της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής. Με το νομοσχέδιο αυτό οι κοινωνικοί αγώνες με τις διαδηλώσεις, ακόμα και η καθημερινή πάλη εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων θα συναντά μεγάλες δυσκολίες. Βεβαίως, η κυβέρνηση πατά πάνω στην πολύχρονη προετοιμασία δημοτικών αρχών (όπως του Καμίνη, αλλά και τώρα του Μπακογιάννη), των μεγαλοξενοδόχων και του ΣΕΒ, των προηγούμενων κυβερνήσεων (βλ. και το νόμο για τις απεργίες), τις απαγορεύσεις της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης μέσα στην πανδημία, καθώς και στο σιωπητήριο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Ένα ανυπόστατο ψέμα που διακινείται από τα ΜΜΕ είναι  ότι οι εργατικές -λαϊκές διαδηλώσεις ευθύνονται για το κλείσιμο των καταστημάτων, όπως με ευκολία ακούγεται προκειμένου να δικαιολογηθεί αυτό το τερατούργημα. Κλειστά μαγαζιά υπάρχουν σε κάθε γειτονιά και σε κάθε πόλη της χώρας χωρίς να γίνονται διαδηλώσεις. Για τα λουκέτα των μαγαζιών και για τη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων ευθύνεται η πολιτική που σαρώνει τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις, η ανεργία, οι ελαστικές σχέσεις και συνολικά το σύστημα της εκμετάλλευσης που κομμάτι του αποτελεί και αυτό το νομοσχέδιο που ενισχύει την καταστολή.

Ο αγώνας για το δικαίωμα στη διαδήλωση πρέπει να γίνει υπόθεση του κινήματος, όλου του λαού και της νεολαίας. Κανένας αγώνας των καταπιεσμένων δεν πήρε άδεια από την αστυνομία και το κράτος για να αναπτυχθεί. Καλούμε σε συντονισμό ενάντια στο νομοσχέδιο – γύψο στις διαδηλώσεις και εργατικούς αγώνες για την αποτροπή της ψήφισης και την ανατροπή του.

Καλούμε σε οργάνωση συλλαλητηρίου μαζί με τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα την Πέμπτη 9/7/2020 στις 19:00 στην Πλατεία Αγοράς, καθώς και άλλων δυναμικών κινητοποιήσεων που χρειάζεται να προηγηθούν

-Θα φωνάζουμε δεν θα σιωπήσουμε

-Θα διαδηλώνουμε δεν θα υποταχτούμε

-Θα αναπνεύσουμε δεν θα μας πνίξετε

-Θα ανατρέπουμε δεν θα διαχειριζόμαστε τις αντιλαϊκές πολιτικές

-Θα τσακίσουμε τον χουντικό νόμο της κυβέρνησης"

Το κάλεσμα του Σωματείου Επισιτισμού Χανίων

Το μόνο που φοβούνται είναι η οργανωμένη δράση , οι αγώνες των εργαζομένων! Δε θα επιτρέψουμε να τους βάλουν στο γύψο. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο στις 9 Ιούλη, στις  8 μ.μ. στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων Χανίων (Σωματείο Επισιτισμού) καλεί όλους τους εργαζόμενους στην εστίαση, τους εποχικά εργαζόμενους που βιώνουν τις συνέπειες της νέας οικονομικής κρίσης να δώσουν μαζικό παρών στην διαδήλωση την Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 8 μ.μ στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Καταγγέλλουμε το κατάπτυστο και χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που επιδιώκει να βάλει στον γύψο τις διαδηλώσεις των εργαζομένων, που δημιουργεί τους όρους ώστε να ενταθεί η προβοκάτσια με στόχο τους αγώνες του εργατικού-λαϊκού κινήματος.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε εμπόδια στην κήρυξη απεργίας , που μετέτρεψε σε «ιδιώνυμο» αδίκημα την δράση ενάντια στους πλειστηριασμούς εργατικών-λαϊκών κατοικιών ,προχωρά ένα βήμα παραπέρα, στον περιορισμό και απαγόρευση των διαδηλώσεων των σωματείων.

Την ίδια στιγμή που έχουν αφήσει στον αέρα, χωρίς κανένα εισόδημα χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους στον Επισιτισμό-Τουρισμό και στις μεταφορές,νομοθετούν την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Γνωρίζουν πολύ καλά για τις δεκάδες καταγγελίες που έρχονται καθημερινά στα σωματεία ,στην επιθεώρηση εργασίας και αφορούν απλήρωτες υπερωρίες, μη καταβολή δεδουλευμένων και του Δώρου του Πάσχα. Αντί να πάρουν μέτρα ώστε να τερματιστεί η εργασιακή ζούγκλα, αντί να νομοθετήσουν ώστε οι εργαζόμενοι να μην μείνουν χωρίς εισόδημα, θωρακίζουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Την ίδια στιγμή που λιποθυμούν παιδιά συναδέλφων από την πείνα, δίνουν στην αστυνομία το δικαίωμα να αποφασίζει για το ποια διαδήλωση είναι νόμιμη και ποια παράνομη. Ανοίγουν τον δρόμο για ένταση της προβοκάτσιας με προφανή στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων.

Ξεκαθαρίζουμε ότι το εργατικό λαϊκό κίνημα θα αφήσει και αυτό το νομοσχέδιο στα χαρτιά! Καλούμε όλα τα σωματεία του Νομού μας, κάθε τίμιο συνδικαλιστή σε κοινή συμπόρευση, ώστε να ματαιωθούν τα σχέδια των κυβερνήσεων που θέλουν τον λαό στην γωνία να δέχεται απαθής τα χτυπήματα που του ετοιμάζουν!

Η λύση βρίσκεται στο δυνάμωμα των αγώνων μας, στην μαζικοποίηση των σωματείων μας"

Από το Σύλλογο Γυναικών Χανίων 

"Οι αγώνες μας για τα σύγχρονα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν στο γύψο

Ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων, μέλος της ΟΓΕ, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας καταγγέλλει το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ που βάζει στο στόχαστρο τις διαδηλώσεις, τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Πρόκειται για ένα εμβληματικό δώρο της σημερινής κυβέρνησης στους επιχειρηματικούς ομίλους που έρχεται να προστεθεί στα δωράκια των προηγούμενων χρόνων, όπως αυτό του ΣΥΡΙΖΑ στο χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας. Η κυβέρνηση δίνει νέα όπλα στην εργοδοσία για να μας κλείσει το στόμα παίρνοντας μέτρα καταστολής και ποινικοποιώντας τους αγώνες των εργαζομένων :

- Με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου η αστυνομία και άλλοι μηχανισμοί καταστολής θα έχουν υπερεξουσίες και θα αποφασίζουν αν τα εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς θα έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν. Θα μπορούν να απαγορεύουν ή να διαλύουν συγκεντρώσεις !

-  Οι διαδηλώσεις θα απαγορεύονται με βάση το “σκοπό” της συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με τον αριθμό των συγκεντρωμένων.

- Απαιτούνται τα στοιχεία ταυτότητας του οργανωτή και πλήρες χρονοδιάγραμμα και τοπογραφικό για την έναρξη–λήξη και τη διαδρομή της συγκέντρωσης.

- Ανάγεται σε ιδιώνυμο αδίκημα η συμμετοχή σε απαγορευμένη συγκέντρωση – διαδήλωση.

Η μεγαλοεργοδοσία θέλει να μας ξεζουμίζει χωρίς να σηκώνουμε κεφάλι, ενώ ήδη κάνει νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων, ιδιαίτερα των γυναικών. Πετάει χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες στην ανεργία, επεκτείνει τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και μας υποχρεώνει να δουλεύουμε πιο εντατικά χωρίς δικαιώματα. 

Γι αυτό μας θέλουν απομονωμένες, απογοητευμένες, μακριά από κάθε κοινωνική, συνδικαλιστική δράση. Με την περιστολή των διαδηλώσεων θέλουν να χτυπήσουν τη συλλογική αγωνιστική μας δράση. Επιδιώκουν να βάλουν ταφόπλακα στις διεκδικήσεις μας για τα δικαιώματα μας στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο, για τις σημερινές μας ανάγκες σε κάθε πλευρά της ζωής μας.  Δε θα τους αφήσουμε.

Δε θα ζητάμε άδεια από τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους μεγαλέμπορους και τις κυβερνήσεις τους για να διαδηλώσουμε απέναντί τους.

Δεν θα φυλακίσουν τους αγώνες μας με πρόσχημα τα «άδεια εμπορικά καταστήματα» και  τον «μεγάλο περίπατο». Η ίδια πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους είναι αυτή που βάζει λουκέτο στα μαγαζιά των  αυτοαπασχολουμένων ανδρών και γυναικών. 

Δε θα σταματήσουμε να αντιπαλεύουμε τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας και τους μηχανισμούς που τους υπηρετούν, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που θέλουν να ενοχοποιήσουν τους αγώνες μας στο όνομα της “βίας” και της “ριζοσπαστικοποίησης”. Με την καταδίκη της ριζοσπαστικοποίησης επιδιώκουν να συκοφαντήσουν την οργανωμένη λαϊκή πάλη, αλλά  και να υπονομεύσουν τις διεκδικήσεις μας που δεν χωράνε στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που υπηρετούν.

Το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, η ΟΓΕ στο πλάι του εργατικού λαϊκού κινήματος θα ακυρώσει στην πράξη το τερατούργημά τους. Κανένας δε θα σταματήσει το ποτάμι των διεκδικητικών μας αγώνων όσο υπάρχει η εκμετάλλευση και η καταπίεση, οι πόλεμοι και η προσφυγιά. 

Καλούμε τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο, την Πέμπτη 9/7, στις 20:00, στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, μαζί με άλλα συνδικάτα και φορείς. Δε θα περάσει η σιγή νεκροταφείου!       " 

H ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ:                                                          

"ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΗ στην πλατεία Ελευθερίας στις 7:30 μμ

Ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απαγόρευση των διαδηλώσεων

Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας παραπέρα τον απεργοκτόνο νόμο που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση, επιδιώκει με σχετικό νομοσχέδιο να περιορίσει το δικαίωμα της κοινωνίας να διαδηλώνει και των εργαζομένων να απεργούν. Το “νομοσχέδιο” ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα “ερμηνείας του νόμου”. Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται. Φέρνουν ξανά το χωροφύλακα μέσα στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στις διαδηλώσεις, στις συνελεύσεις.

Θα μείνει στα χαρτιά!

Ο περιορισμός των διαδηλώσεων και ειδικά στην παρούσα περίοδο δεν αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια. Πέρα από τον σταθερό και διαχρονικό «πόθο» των κυβερνήσεων, σήμερα έρχεται να δέσει με την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που προωθούνται σε όλα τα επίπεδα. Η πρόθεση παρέμβασης στις διαδηλώσεις συμπληρώνει το συνολικό σχεδιασμό καταστολής που θέλει τον εργαζόμενο λαό στο περιθώριο.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ συμμετέχει στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ που διοργανώνεται την ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΗ στην ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ στις 7:30μμ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να καταθέσει το συγκεκριμένο αντιδημοκρατικό και αυταρχικό νομοσχέδιο.Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους έχει άφωνους!"

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News