Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη

Προετοιμασία των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Στο Ηράκλειο βρίσκεται η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη στο πλαίσιο συναντήσεων για την προετοιμασία των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.  Η κ Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη είχε συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο ο οποίος την ενημέρωσε για μια σειρά εκδηλώσεων που η Εκκλησία της Κρήτης ετοιμάζει ενόψει του εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821. Η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή της για τη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης, επαναλαμβάνοντας ότι νιώθει υπερηφάνεια που κατάγεται από την Κρήτη και πρόσθεσε ότι η μεγαλόνησος, λόγω του πλήθους των επαναλαμβανόμενων κατακτητών, είχε εκδηλώσει τη λαχτάρα για ελευθερία μέσα από επαναστατική δράση, πολύ πριν από το 1821.

 «Η Κρήτη ήταν το νησί που με τους ξεσηκωμούς του, πολύ μεγαλύτερο διάστημα από τα 200 χρόνια, μετέδιδε τη φλόγα της αγάπης για την ελευθερία και παράλληλα έδειχνε αυτό το φρόνημα των Κρητικών έναντι των κατακτητών και αυτό ήταν πολύ σημαντικό» είπε προς τον κ Ειρηναίο η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» συμπληρώνοντας ότι «υποχρέωσή μας είναι να βάλουμε στο κάδρο τη σημειολογία της κάθε θυσίας, της κάθε μάχης που έγινε, του κάθε τόπου που είναι ένα ιερό τοπόσημο».    

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος την υποδέχθηκε στο κτίριο της περιφέρειας στην πλατεία Ελευθερίας, εκφράζοντας την χαρά του που μια Κρητικιά έχει έναν τόσο σπουδαίο ρόλο, στην Επιτροπή.     

Η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη εξέφρασε την ικανοποίηση της για τις προτάσεις που έχει αποστείλει η Περιφέρεια Κρήτης και εντάσσει τα σχολεία μέσα στις δράσεις ενόψει του εορτασμού, επισημαίνοντας ότι η σκέψη για την υλοποίηση προγραμμάτων για την καταγραφή κειμηλίων και ιστορικών στοιχείων που θα περάσουν και στις επόμενες γενιές, είναι αντικείμενο που πρέπει να διδάσκονται οι μαθητές, προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση, ουσιαστικός θα ήταν και ο ρόλος του Πανεπιστημίου Κρήτης.     

«Αυτό που έχει μεγάλη σημασία και δείχνει και μία ιδιαίτερη ευαισθησία και ευφυΐα που έχει ο κ   περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του, είναι η πρόταση για τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές σε όλα τα σχολεία, να δοθεί η δυνατότητα να μάθουν πάρα πολλά από την ιστορία τους, γιατί αυτά που έγιναν τότε, δεν περνάνε μόνο σαν μία ανάγνωση από τα βιβλία. Είναι μαθήματα ζωής και με τη δυνατότητα της τεχνολογίας   αλλά και την καινοτομία που διαθέτουν ιδρύματα του Ηρακλείου, θα μπορέσουμε όλα αυτά να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Οι δράσεις που θα γίνουν, θέλουμε να μην τελειώσουν με το που τελειώνει το 2021, αλλά να είναι δράσεις και δραστηριότητες που θα ωφελήσουν τους νέους και των επόμενων γενιών» δήλωσε η κ. Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη.     

Η επίσκεψη της κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στο Ηράκλειο, συνεχίστηκε με βόλτα στο κέντρο του Ηρακλείου όπου είχε την ευκαιρία να κάνει περίπατο, ενώ είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό.

Το πλαίσιο των προτάσεων του Δήμου Ηρακλείου, ενόψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, παρουσιάστηκε παρουσία της προέδρου της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο, στο οποίο το παρών έδωσαν αντιδήμαρχοι και στελέχη του Δήμου, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι από το χώρο του πολιτισμού αλλά και από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης.

Η κα. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη εξήγησε ότι με τον δήμαρχο Ηρακλείου έχουν συζητήσει τις προτάσεις του Δήμου οι οποίες έχουν κατατεθεί και ο λόγος της επίσκεψης είναι να καταδειχθεί πως «η κοινωνία ανεβαίνει και κάνει με πρωτοποριακό τρόπο προτάσεις, έχει ιδέες και στόχος είναι αυτή η επέτειος να δημιουργήσει μια βάση για να συνεχιστούν δράσεις που είναι για το καλό της κοινότητας».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε ότι οι αγώνες και οι θυσίες των προγόνων μας για το αγαθό της ελευθερίας δεν μπορούν παρά να δημιουργούν αίσθημα υπερηφάνειας, αλλά ταυτόχρονα - όπως σημείωσε - «αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας απέναντι στο παρόν και στο μέλλον. Η Ελλάδα έδειξε και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης τη δυνατότητα να υπερβαίνει τις δυσκολίες και να προχωρά με συλλογικότητα και κοινωνική αλληλεγγύη. Τιμούμε την ιστορία μας όταν συμβάλουμε στην προκοπή της πατρίδας μας σε κάθε τομέα. Στο Δήμο Ηρακλείου σχεδιάζουμε τη συμμετοχή μας στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821 με εκθέσεις, συνέδρια και άλλες δράσεις», ενώ εξήγησε ότι η επιτυχημένη και αποτελεσματική συμβολή και παρουσία, της Γιάννας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, στην διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αποτελεί εγγύηση για το λαμπρό εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» αναφέρθηκε στην ανάγκη σύνδεσης της ιστορίας με το παρόν ενώ διευκρίνισε ότι το 1821 και ο εορτασμός για τα 200 χρόνια, δεν μπορεί παρά να έχει στραμμένο το βλέμμα προς το μέλλον, τη δυναμική και την προοπτική για τη χώρα. «Χαίρομαι για την στρατηγική που έχει να κάνει με το πώς γιορτάζουμε το 1821 και αναφέρεται στη διαδρομή μας, ξεκινώντας από την Επανάσταση του '21, φτάνοντας στο 2021 και χρησιμοποιώντας το σαν εφαλτήριο για τα μετέπειτα χρόνια. Το ζητούμενο είναι πώς θα συνδυαστούν όλες οι ζωντανές δυνάμεις του τόπου. Αυτό είναι το στοίχημα. Οι ζωντανές δυνάμεις σε όλους τους τομείς να κάνουν κάτι εμβληματικό που θα δώσει κάτι μεγαλύτερο. Δεν θέλουμε να δοθεί ούτε ένα ευρώ που θα πάει σε κάτι εφήμερο» συμπλήρωσε η κα. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» θα πραγματοποιήσει, αύριο, επίσκεψη στην Πλάκα και την Σπιναλόγκα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια