Ηράκλειο

Όθων Φραϊδάκης: Κάνει λόγο για παράνομη αντικατάστασή του

Επιστολή - καταγγελία του διευθυντή του ΤΕΠ Βενιζελείου στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη"

Για «παράνομη» και «σίγουρα κομματική» απόφαση του διοικητή σε βάρος του κάνει λόγο σε επιστολή του προς την εφημερίδα μας ο διευθυντής ΕΣΥ στο ΤΕΠ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Όθων Φραϊδάκης. Σύμφωνα με την επιστολή, ο διοικητής αποφάσισε χωρίς να συγκαλέσει τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσεων να τον αντικαταστήσει, διορίζοντας, ουσιαστικά, στη θέση του γιατρό με «υποδεέστερη προϋπηρεσία, υποδεέστερο επιστημονικό έργο στο αντικείμενο και μηδενικό εκπαιδευτικό έργο»!


Σε σχετικές διευκρινίσεις του προς την εφημερίδα μας, πάντοτε στην επίμαχη επιστολή, ο Όθων Φραϊδάκης ξεκαθαρίζει ότι στην παρούσα φάση διεκδικεί νομικά την ακύρωση της απόφασης, αλλά, εφόσον τα καταφέρει, θα κινηθεί στη συνέχεια δικαστικά και εναντίον του διοικητή, καθώς μέσα από όλη αυτή την κατάσταση έχει προκαλέσει ήδη σοβαρό πρόβλημα στον ίδιο και το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις, τόσο για το νοσοκομείο όσο και για τους ίδιους τους ασθενείς!


«Εγώ από τον διοικητή έχω ζητήσει να μου δώσει έγγραφα. Το πρώτο έγγραφο, δηλαδή ότι θα πρέπει να γίνουν κρίσεις, είναι αυτό που γίνεται τυπικά και στηρίχτηκε στη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου του νοσοκομείου. Όμως, ο διοικητής ζήτησε και πήρε και τη νομική σύμβουλο της ΔΥΠΕ, η οποία προφανώς του έδωσε άλλη συμβουλή. Εγώ έχω ζητήσει να μου στείλει τα χαρτιά εδώ και ένα μήνα. Έχει παρέλθει ο μήνας και δε μου έχει απαντήσει ο διοικητής σε τίποτα...».
Εξάλλου, ο ίδιος επισημαίνει ότι «είναι βεβαιότητα αυτή (σ.σ. ότι η τοποθέτηση είναι κομματικού περιεχομένου). Απλώς, το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει κάποια αιτιολογία γι’ αυτό. Δεν μπορεί να αιτιολογήσει αυτή την απόφαση ο διοικητής. Εγώ δε θα δικαιολογήσω αυτό το πράγμα καθόλου. Αλλά, εφόσον δικαιωθώ, θα ασκήσω στη συνέχεια στον διοικητή κάθε νόμιμο δικαίωμα γιατί υπάρχει στη συνέχεια αστική ευθύνη, λόγω της προσβολής που υπήρξε στο πρόσωπό μου...».

Το κείμενο της καταγγελίας

Αναλυτικότερα, η επιστολή έχει ως εξής: «Λέγομαι Όθων Φραϊδάκης και είμαι διευθυντής ΕΣΥ στο ΤΕΠ του Βενιζελείου. Έλαβα την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας το 1996 και έκτοτε επαγγελματικά ασχολήθηκα με την Επείγουσα Ιατρική (1996-2001 ως ιατρός στο ΕΚΑΒ, 2001-2004 ως συμβασιούχος Π.Δ. 407 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη διδασκαλία στους φοιτητές του μαθήματος “Επείγουσα Ιατρική”, 2006-2017 στο ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ, και 2017-2020 στο ΤΕΠ του Βενιζελείου). Μετεκπαιδεύτηκα για 6 μήνες στο Κέντρο Τραύματος της Κοπεγχάγης και για ενάμιση μήνα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Hope Hospital του Manchester. Έχω συμμετάσχει ως προεδρείο ή ως ομιλητής και στην οργανωτική ή την επιστημονική επιτροπή όλων των συνεδρίων και σεμιναρίων Επείγουσας Ιατρικής στην Ελλάδα και ως προσκεκλημένος ομιλητής σε δύο ευρωπαϊκά.


Τον Ιούλιο του 2017, μετά από ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος στο ενιαίο τότε ΠΑΓΝΗ-Βενιζέλειο, μετακινήθηκα και ανέλαβα τη Διεύθυνση του ΤΕΠ του Βενιζελείου μετά από κρίση και συνέντευξη μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων.


Συμμετείχα στην Ομάδα Εργασίας για την Εξειδίκευση της Επείγουσας Ιατρικής του ΚΕΣΥ, η εισήγηση της οποίας δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ - τεύχος Β 1404/23.4.2019 σ. 16.741-16.754 “Εκπαίδευση στην ιατρική εξειδίκευση της Επείγουσας Ιατρικής”. Το ένα από τα δύο εκπαιδευτικά κέντρα της χώρας είναι το ΠΑΓΝΗ ως νοσοκομείο κορμού με συνδεόμενο νοσοκομείο το Βενιζέλειο (προφανώς και λόγω της παρουσίας μου) και επίκειται άμεσα ο διορισμός των πρώτων εξειδικευόμενων. Έχω οριστεί από τον διευθυντή του Εκπαιδευτικού Κέντρου ΠΑΓΝΗ, αν. καθηγητή Π. Αγγουριδάκη, εκπαιδευτής στην Εξειδίκευση και σύνδεσμος Εκπαίδευσης με το Βενιζέλειο. Επίσης έχω οριστεί από τον διευθυντή του Εκπαιδευτικού Κέντρου ΠΓΝ “Αττικό” (το άλλο εκπαιδευτικό κέντρο της χώρας), καθηγητή Ι. Παρίση, σύμβουλος Εκπαίδευσης των εξειδικευομένων του.


Κατέχω τον τίτλο Ιατρικής Εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική (ο μόνος στο Βενιζέλειο και ένας από τους τρεις στην Κρήτη). Συμμετείχα στο Συμβούλιο Κρίσης και επιλογής ιατρών για το ΤΕΠ της 7ης Υ.ΠΕ., οι προσλήψεις των οποίων έγιναν τον Μάρτιο του 2019. Μετά τον διαχωρισμό των νοσοκομείων μετατέθηκα με απόφαση του υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, τον Δεκέμβριο του 2019, από το ΠΑΓΝΗ στο Βενιζέλειο, όπου παρέμεινα στη θέση μου ως διευθυντής. Η βαθμολογία των ετήσιων κρίσεών μου στο Βενιζέλειο κυμαίνεται από 106 έως 109 βαθμούς, με απόλυτα μέγιστη βαθμολογία το 110.
Με την έλευση της νέας Διοίκησης του νοσοκομείου, η διορισθείσα το 2019 διευθύντρια ΕΣΥ Παθολογίας επί θητεία στο ΤΕΠ ζήτησε από τον διοικητή να της ανατεθεί η Διεύθυνση του τμήματος.
Ο διοικητής αρχικά ζήτησε να γίνει η κρίση μεταξύ των δύο σύμφωνα με τον νόμο και την κρίση της νομικής συμβούλου του νοσοκομείου, αλλά την ημέρα που ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Κρίσεως (15/5/2010) με νεότερη απόφασή του ανέθεσε τη Διεύθυνση του τμήματος στη διευθύντρια ΕΣΥ Παθολογίας παράνομα και χωρίς αιτιολόγηση. Η εν λόγω ιατρός είχε υποδεέστερη προϋπηρεσία, υποδεέστερο επιστημονικό έργο στο αντικείμενο και μηδενικό εκπαιδευτικό έργο. Το βιογραφικό της το γνωρίζω διότι ήμουν στην Επιτροπή Κρίσεων, όπως προανέφερα. Για τον λόγο αυτό η δικηγόρος μου (και δικηγόρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Βενιζελείου κ. Βιβή Δερμιτζάκη) κατέθεσε έκθεση ακύρωσης της παράνομης απόφασης.
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια