3 τουρίστες στο ξενοδοχείο καραντίνας

Ηράκλειο
3 τουρίστες στο ξενοδοχείο καραντίνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα τα αποτελέσματα για την 18χρονη φίλη της Γερμανίδας

«Ελεγχόμενη ανησυχία» χαρακτηρίζουν ανεπίσημα φορείς της Υγείας την κατάσταση μετά τον εντοπισμό θετικών στον κορωνοϊό τουριστών, που επισκέπτονται την Κρήτη. Πρόκειται για τρεις τουρίστριες - δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένα για το οποίο αναμένονται τα αποτελέσματα - οι οποίες μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο COVID της Χερσονήσου και έχουν τεθεί σε καραντίνα. Οι κοπέλες σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία τους, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και παραμένουν για προληπτικούς λόγους στο ξενοδοχείο.

Συγκεκριμένα, η μία τουρίστρια έχει καταγωγή από τη Ρουμανία και τέθηκε κατευθείαν σε αυτοπεριορισμό. Η γυναίκα παραμένει στο δωμάτιό της, σε ξενοδοχείο στην περιοχή Ανισαρά Χερσονήσου, ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ξεκίνησε άμεσα τη διαδικασία ιχνηλάτησης, με στόχο την αποφυγή ενδεχόμενης διασποράς του ιού.

Μετά τη γυναίκα από την Ρουμανία που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, ακόμα ένα θετικό κρούσμα εμφανίστηκε στο Ηράκλειο και την Κρήτη. Ο λόγος για μια νεαρή γυναίκα ηλικίας 20 χρονών από τη Γερμανία, που βρέθηκε θετική στο τεστ που υποβλήθηκε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και στη συνέχεια ενημερώθηκε από τον ΕΟΔΥ.

Ακολούθησαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο καραντίνας στην περιοχή της Χερσονήσου.

Στο ξενοδοχείο καραντίνας μεταφέρθηκε και η 18χρονη φίλη της Γερμανίδας, η οποία υπεβλήθη στα απαραίτητα τεστ και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα.

Τη διαδικασία ενημέρωσης και μεταφοράς των τουριστών που εντοπίζονται θετικοί στον ιό έχει αναλάβει η Πολιτική Προστασία και με προσεκτικές κινήσεις οι ξένοι επισκέπτες μεταφέρονται σε ξενοδοχεία COVID, δύο εκ των οποίων λειτουργούν στον δήμο Χερσονήσου και ένα στα Χανιά.

Την ίδια ώρα και μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται το ρεπορτάζ, παραμένει στη μονάδα COVID του Βενιζελείου το ζευγάρι ομογενών που διαγνώστηκε θετικό και μεταφέρθηκε από την Κάρπαθο στην Κρήτη. Το ζευγάρι είναι καλά την υγεία του και αναμένεται να υποβληθεί σε νέο τεστ για να διαπιστωθεί αν έχει αναρρώσει από τον ιό.

Υποτιμημένος ο αριθμός των θανάτων

Υποτιμημένος είναι πιθανότατα ο αριθμός των θανάτων που αποδίδονται σε λοίμωξη COVID-19 στις επίσημες αναφορές, όπως σχολιάζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζοντας τα ευρήματα μελέτης, που αναλύει τους δείκτες θνησιμότητας και νοσηρότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Σύμφωνα με τη μελέτη, δε λαμβάνονται υπόψη οι θάνατοι που σχετίζονται έμμεσα με τον ιό και επιπλοκές της λοίμωξης, καθώς και όσοι σχετίζονται εμμέσως με τα ληφθέντα μέτρα για περιορισμό του ιού SARS-CoV-2.

Στην αρχή της πανδημίας, τα άτομα που πέθαναν λόγω COVID-19 μπορεί να μην είχαν αναγνωριστεί λόγω ανεπαρκούς γνώσης και εμπειρίας σχετικά με τη λοίμωξη COVID-19 ή/και έλλειψης υλικοτεχνικών δομών. Έτσι, οι θάνατοι αυτών των ασθενών μπορεί να έχουν αποδοθεί σε άλλη αναπνευστική νόσο, όπως η γρίπη. Άνθρωποι που κατέληξαν στο σπίτι ή σε γηροκομεία μπορεί να μην είχαν εξεταστεί ή διαγνωστεί με COVID-19 και αυτοί οι θάνατοι δεν υπολογίζονται στη θνησιμότητα που σχετίζεται με την πανδημία.

Επιπλέον, άλλοι θάνατοι που δεν προέρχονται άμεσα λόγω λοίμωξης COVID-19 ενδέχεται να προήλθαν από την πανδημία, ιδίως όταν σχετίζονται με ανησυχίες σχετικά με την έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μια σχετική μελέτη έδειξε ότι οι νοσηλείες σε εγκαταστάσεις βετεράνων στις ΗΠΑ για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο, μειώθηκαν κατά 41,9% κατά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας. Συμπτωματικοί ασθενείς μπορεί να μην αναζήτησαν ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια των αυστηρών μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, ωστόσο δεν έχει καταστεί σαφές εάν αυτή η πρακτική έχει οδηγήσει σε επιπλέον θανάτους ή ποιες θα είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις σε αυτούς τους ασθενείς.

Αντίθετα, τα μέτρα καραντίνας μπορεί, επίσης, να έχουν οδηγήσει σε μείωση των θανάτων από άλλες αιτίες, όπως τροχαία ατυχήματα, επειδή λιγότερα άτομα οδηγούσαν στους δρόμους. Ακόμη, τα κοινωνικά μέτρα αποστασιοποίησης έχουν αποδειχτεί ότι μειώνουν την επίπτωση της γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιών, και πιθανώς οδηγούν σε μείωση των θανάτων από αυτές τις αιτίες.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αξιολόγηση των επιπλέον θανάτων πέραν των αναμενόμενων, με βάση τα στατιστικά στοιχεία προηγούμενων ετών, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Κατά την έξαρση της πανδημίας στις ΗΠΑ, καταγράφηκαν επιπλέον 87.001 θάνατοι, εκ των οποίων το 65% μπορούσε να αποδοθεί σε λοίμωξη από COVID-19, ενώ το υπόλοιπο 35% αποδόθηκε είτε σε σφάλματα καταγραφής των δεδομένων είτε στην αποφυγή ιατρικής φροντίδας λόγω φόβου COVID-19.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι δε θα πρέπει να παραβλέπονται και οι δείκτες νοσηρότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως και με τη θνησιμότητα, υπάρχουν άμεσες και έμμεσες συσχετίσεις με τη νοσηρότητα, πολλές από τις οποίες δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν πλήρως. Οι νοσηλείες λόγω COVID-19 αποτελούν σημαντικό και άμεσο μέτρο για την εκτίμηση της νοσηρότητας. Ωστόσο, είναι δυσχερής η εκτίμηση των μακροχρόνιων επιπλοκών της νόσου COVID-19, όπως - για παράδειγμα - σε ασθενείς με υπολειμματική καρδιαγγειακή και πνευμονική βλάβη. Επιπλέον, η κοινωνικοοικονομική αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία και οι επιπτώσεις στον ψυχολογικό τομέα, τόσο των ασθενών όσο και όλων των πολιτών που τηρούσαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, σαφώς και έχουν έμμεση επίπτωση στους δείκτες νοσηρότητας.

Ανοίγουν τα σύνορα με Βρετανία

Την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας από τις 15 Ιουλίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τη Σουηδία παρακολουθούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. «Είμαστε μία από τις λίγες χώρες που εξακολουθεί να κάνει στοχευμένους ελέγχους ταξιδιωτών», είπε, διευκρινίζοντας πως όλοι οι επισκέπτες συμπληρώνουν ειδικό έντυπο 48 ώρες πριν την άφιξή τους και λαμβάνουν QR Code. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στη νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως τα μέτρα αυτά εστιάζουν στη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον χώρο του τουρισμού.

Σαράντα τρία νέα κρούσματα και ένας θάνατος

Σαράντα τρία είναι τα νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.562, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες, ενώ 852 (23,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.936 (54,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Έντεκα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 59 έτη. Πέντε (45,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 90,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Εκατόν είκοσι ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα, καθώς χθες το απόγευμα μια 83χρονη γυναίκα κατέληξε στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” λόγω κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από κορωνοϊό στη χώρα μας. Η 83χρονη, σύμφωνα με πληροφορίες, απεβίωσε στις 4 απόγευμα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έπασχε από διάφορα υποκείμενα νοσήματα. Η γυναίκα αποτελεί το 193ο θύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας, ενώ να σημειωθεί ότι ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει νωρίτερα 9 νέα κρούσματα και κανένα νέο θάνατο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News