Ηράκλειο

«Κόκκινο πανί» η επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο ΠΑΓΝΗ

Τον Βασίλη Κικίλια περίμεναν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου

 Με πανό και συνθήματα υποδέχτηκε τον υπουργό Υγείας το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ. Οι εργαζόμενοι χαρακτήρισαν εξ αρχής πρόκληση την επίσκεψη του υπουργού στο νοσηλευτικό ίδρυμα καθώς κάνουν εδώ και καιρό λόγο για μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, ακόμα και σε ατομικά μέσα προστασίας.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν για μια ακόμη μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ο Βασίλης Κικίλιας από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα μονιμοποιηθούν. Προανήγγειλε ακόμη νέο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη η οποία απευθύνεται σε όλους όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις για την «πιο σύγχρονη ΜΕΘ της Ευρώπης»

Ο κ.Κικίλιας τόνισε ακόμη ότι στόχος είναι η «πιο σύγχρονη ΜΕΘ της Ευρώπης» να βρίσκεται στην Κρήτη. Όπως τόνισε ο υπουργός όλα τα νοσοκομεία του νησιού θα αποκτήσουν υπερσύγχρονες κλίνες στις ΜΕΘ και τους επόμενους μήνες θα διαμορφωθεί υπερσύγχρονη μονάδα εντατικής στο ισόγειο και τον όροφο του ΠΑΓΝΗ με εξωτερική διασύνδεση. 

Η δήλωσή του υπουργού για τις ΜΕΘ προκάλεσε αντιδράσεις αφού ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε για το θέμα:

«Όταν ο Υπουργός Υγείας αναφέρεται στην υγεία στην Κρήτη οφείλει να απαντά με αριθμούς και σε συγκεκριμένα ερωτήματα: Πόσο έχει αυξήσει τις δαπάνες για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας ώστε να πλησιάζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Οφείλει επίσης να απαντά και στο ερώτημα: Πόσες μόνιμες προσλήψεις έχουν γίνει και σε αριθμούς; Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και οι φορείς και οι εργαζόμενοι της Κρήτης παλεύουν για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Επιπλέον, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η ηγεσία του Υπουργείου για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας την οποία η Κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει διαχρονικά; Η Κυβέρνηση δυστυχώς δεν κινείται ούτε στον στόχο για αύξηση των δαπανών στη δημόσια υγεία, ενώ για την Κρήτη δεν την απασχολεί το μεγάλο ζήτημα της υγειονομικής αυτοτέλειας του νησιού και ο στόχος για «κανένα περιστατικό για νοσηλεία εκτός Κρήτης». Εν συντομία: Καλοδεχούμενος ο στόχος για την «πιο σύγχρονη ΜΕΘ της Ευρώπης» στην Κρήτη, ωστόσο θα είναι κενός στόχος όταν εξειδικευμένα περιστατικά της Κρήτης ακόμη στέλνονται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις εκτός Κρήτης. Καλό είναι στα θέματα της υγείας η Κυβέρνηση να μιλά και για το …δια ταύτα».

 

 

Νωρίτερα ο υπουργός είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, στα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο. Στα γραφεία της Υγειονομικής Περιφέρειας, ο υπουργός Υγείας έχει επίσης συγκαλέσει σύσκεψη με τους προέδρους του Ιατρικού, του Φαρμακευτικού και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, στην οποία συμμετείχε η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Λένα Μπορμπουδάκη.

Σωκράτης Βαρδάκης: «Μπούχτισαν οι εργαζόμενοι από συγχαρητήρια, χειροκροτήματα και δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας»

«Η Κυβέρνηση ακόμα να καταλάβει ότι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην υγεία, μπούχτισαν από συγχαρητήρια και χειροκροτήματα του Πρωθυπουργού και των Υπουργών της Κυβέρνησής του.» δήλωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο Ηράκλειο και την σύσκεψη  στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης. 

«Οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος χειροκροτούσε και επαινούσε το έργο των ιατρών και τον νοσηλευτών, κατά την διάρκεια της πανδημίας.  Οι Κυβερνώντες δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι δεν αρκούν τα ευχολόγια, αντιθέτως απαιτούνται πράξεις.

Τις βαρύγδουπες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον οποίο, η κυβέρνησή του συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ακολούθησαν οι σημερινές δηλώσεις του κ. Κικίλια, από το Ηράκλειο της Κρήτης, για ενίσχυση όλων των νοσοκομείων με νέες ΜΕΘ, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το επόμενο διάστημα και ενίσχυση με προσωπικό των υγειονομικών δομών.

Ο κ. Κικίλιας μάλλον ξεχνά ότι οι «μεταρρυθμίσεις» της ΝΔ οδήγησαν το σύστημα δημόσιας υγείας μέχρι και το 2015 στα όρια της κατάρρευσης, μετά από κατασπατάληση πόρων, υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, προμηθειών και μεγάλα σκάνδαλα που έμεναν για πολλά χρόνια στο σκοτάδι και ότι αυτά είναι πράγματα που ούτε ο λαός λησμονεί, ούτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας.

Μιλάει σήμερα για προσλήψεις όταν επί ημερών τους οι προσλήψεις είχαν παγώσει, 2.500 ειδικευμένοι γιατροί είχαν δει την πόρτα της εξόδου από τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας και οι προϋπολογισμοί για τα νοσοκομεία είχαν υποστεί 40% περικοπή.

Ο κ. Υπουργός ξεχνά ακόμα ότι η Κυβέρνηση του, εν μέσω μάλιστα πανδημίας δεν ανανέωσε συμβάσεις γιατρών που απασχολούνται σε Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), αποδυναμώνοντας έτσι το Σύστημα Υγείας, ενώ με περίσσιο θράσος επιμένει ότι  εν μέσω του κορωνοϊού προσλήφθηκε τέτοιο υγειονομικό προσωπικό, που δεν έχει επαναπροσληφθεί ποτέ σε τόσο σύντομες διαδικασίες.

Οι αφανείς ήρωες, όπως είπατε κ. Υπουργέ, για εσάς παραμένουν ακόμα αόρατοι, χωρίς ενίσχυση, χωρίς πολλές φορές ούτε τα στοιχειώδη για να αντιμετωπίσουν την πανδημία χωρίς ΒΑΕ!

Η στάση των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και η «θερμή» υποδοχή που επιφύλαξαν στον Υπουργό είναι η απάντηση στα μεγάλα ψεύτικα λόγια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, στις δηλώσεις και τις υποσχέσεις τους που απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα».

Δυσφορία Δ. Βρύσαλη για την κλούβα των ΜΑΤ

«Τη δυσφορία του για την κλούβα των ΜΑΤ που εμφανίστηκε από νωρίς στο νοσοκομείο εξέφρασε ο πρόεδρος του Σωματείου Δημήτρης Βρύσαλης μιλώντας στο Ράδιο 9.84 και την Αγγέλα Δουλγεράκη επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται το νοσοκομείο δεν είναι τα ΜΑΤ αλλά τις μάσκες, τα γάντια για το προσωπικό , την ενίσχυση των τμημάτων του, την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που είναι δεκάδες, την ομαλοποίηση λειτουργίας όλων των κλινικών. Στις επισημάνσεις του επίσης η ενίσχυση της ΠΦΥ σε όλες τις δομές, καθώς και τα θεσμικά – οικονομικά αιτήματα τους.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια