Δίχρονη προσχολική εκπαίδευση: Με μετακινήσεις νηπίων και προβλήματα η νέα σχολική σεζόν

Ηράκλειο
Δίχρονη προσχολική εκπαίδευση: Με μετακινήσεις νηπίων και προβλήματα η νέα σχολική σεζόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλος είναι ο αριθμός των νηπίων και προνηπίων που θα φοιτήσει στο Ηράκλειο

Μεγάλος είναι ο αριθμός νηπίων - προνηπίων στο Δήμου Ηρακλείου για τη φετινή σχολική σεζόν καθώς ανέρχονται σε περισσότερους από 3.500 μαθητές. Μάλιστα φέτος όπως αναφέρει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου δημιουργήθηκαν προβλήματα ως προς την ορθή κατανομή των παιδιών και ανακοινώθηκε ότι τα παιδιά θα μετακινηθούν σε άλλες σχολικές μονάδες λόγω έλλειψης χωρητικότητας.

Αναλυτικά σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες των νηπίων-προνηπίων που έχουν εγγραφεί για πρώτη φορά για να φοιτήσουν κατά το σχολικό έτος 2020-2021 τα εξής:

Το επόμενο σχολικό έτος, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, προτίθεται να υλοποιήσει την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και στον Δήμο Ηρακλείου. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τα Νηπιαγωγεία ξεκίνησαν έγκαιρα τη διαδικασία κατανομής με βάση τη χωρητικότητα των υπαρχουσών αιθουσών και αυτών που πρόκειται να τοποθετηθούν σε χώρους  που έχει υποδείξει ο Δήμος Ηρακλείου. 

Η διαδικασία κατανομής ξεκίνησε να υλοποιείται από τις αρχές Ιουνίου με τον τρόπο που οριζόταν έως τότε από τη σχετική νομοθεσία. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή άλλαξε με νεότερο νόμο που δημοσιεύτηκε στα μέσα Ιουνίου.

Η αλλαγή αυτή της διαδικασίας και το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα υλοποίησης της κατανομής και ενημέρωσης των γονέων που προβλεπόταν να έχει ολοκληρωθεί έως τις 22 Ιούνιου, ειδικά για έναν τόσο μεγάλο αριθμό νηπίων-προνηπίων του Δήμου Ηρακλείου που ανέρχονται σε περισσότερους από 3.500 μαθητές, δημιούργησε προβλήματα ως προς την ορθή κατανομή τους.

Η Υπηρεσία μας προκειμένου να άρει τα προβλήματα που εντοπίστηκαν ως προς την κατανομή των νέων εγγραφών νηπίων-προνηπίων, μετά και από συνεννόηση με το Υ.ΠΑΙ.Θ. και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνει τις προσεχείς ημέρες ενδελεχή επανέλεγχο όλων των νέων εγγραφών με βάση τα υποδείγματα-πίνακες που μας έχουν αποσταλεί από τα Νηπιαγωγεία, σε συνδυασμό με τα δεδομένα από τις ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφών των γονέων/κηδεμόνων στο gov.gr.

Μετά την ολοκλήρωσή της διαδικασίας, θα εκδοθεί και η σχετική Απόφαση από τη Δ/νση μας, η οποία θα κοινοποιηθεί στα Νηπιαγωγεία για την άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων γονέων.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την κατανόηση των γονέων μέχρι την ολοκλήρωση του σχετικού ελέγχου και την έκδοση Απόφασης.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό μήνυμα που τυχόν έλαβαν οι γονείς από το gov.gr λόγω της αυτοματοποιημένης μετάπτωσης των δεδομένων στο ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών σχετικά με την οριστική εγγραφή των τέκνων τους σε συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο, παρακαλούμε να μη ληφθεί υπόψη από τους γονείς /κηδεμόνες των Νηπιαγωγείων που λόγω ανεπαρκούς χωρητικότητας μετακινούν μαθητές σε άλλες σχολικές μονάδες, αφού η οριστικοποίηση της φοίτησης τους θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του παραπάνω ελέγχου και την έκδοση της σχετικής Απόφασης από τη Διεύθυνση Π.Ε. Ηρακλείου.

Σχετικά με τις μετακινήσεις μαθητών σε άλλα Νηπιαγωγεία από αυτά της εγγραφής τους, αυτό προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία στις περιπτώσεις που η χωρητικότητα των σχολικών αιθουσών είναι ανεπαρκής. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου είχε υποδείξει έγκαιρα  τις περιοχές που εκτιμούσε ότι θα χρειαστούν επιπλέον αίθουσες στον Δήμο Ηρακλείου. Από τον  Δήμο όμως  δεν κατέστη δυνατή  η εξεύρεση κατάλληλων χώρων για σχολική στέγη σε όλες αυτές τις περιοχές με τις εκτιμώμενες αυξημένες ανάγκες φοίτησης, με αποτέλεσμα ορισμένοι μαθητές να μετακινούνται σε σχετικά απομακρυσμένα Νηπιαγωγεία, καθώς και τα όμορα τους είναι υπερπλήρη. Στις περιπτώσεις αυτές, η υπηρεσία μας εξετάζει τη δωρεάν μεταφορά τους, εφόσον πληρούνται οι αποστάσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήματα που υποβάλλονται από γονείς στην υπηρεσία μας αναφορικά με την έγκαιρη τοποθέτηση των επιπλέων προκατασκευασμένων αιθουσών που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, σας ενημερώνουμε ότι η αποκλειστική αρμοδιότητα ανήκει στο Υ.ΠΑΙ.Θ., στις Κτιριακές Υποδομές και στον Δήμο Ηρακλείου". 

Για οποιαδήποτε πληροφορία η Πρωτοβάθμια ενημερώνει ότι είναι στη διάθεση των γοενών. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News