ΦΥΣΗτήρες: Εύκολη πεζοπορία στο Βρομόνερο

Ηράκλειο
ΦΥΣΗτήρες: Εύκολη πεζοπορία στο Βρομόνερο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξόρμηση στη φύση για την Κυριακή

Την Κυριακή 5 Ιουλίου, η ομάδα ΦΥΣΗτήρες καλεί όλους/ες όσοι/ες νοιάζονται για το μέλλον της Κρήτης και της Ελλάδας, "εσάς που αγωνιάτε για την προστασία της φύσης μας" όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σε μια εύκολη πεζοπορία στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ψηλορείτη, «Αγία Ειρήνη – Βρομονερό», μισή μόλις ώρα μακριά από το Ηράκλειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Η ανάβασή μας οργανώνεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κινητοποίησης για τον νόμο Χατζηδάκη (Ν.4685/20), στον οποίο αντιδρά ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα περιβαλλοντολόγων της Ελλάδας και χιλιάδες Έλληνες πολίτες, από την ημέρα που κατατέθηκε (Απρίλης του 2020, εν μέσω καραντίνας).

Πραγματοποιείται δε την ίδια ώρα και μέρα που σε όλη την Ελλάδα, κόσμος θα πεζοπορεί σε κορυφές, βουνά, οροπέδια και περιοχές όπου η άγρια φύση της χώρας μας απειλείται από έργα μαζικής τουριστικής και βιομηχανικού τύπου ανάπτυξης.

Αλληλεγγύη στ’ Άγραφα!

Αφορμή για την οργάνωση της παγκρήτιας αυτής δράσης ήταν το κάλεσμα πρωτοβουλιών και συλλογικοτήτων που αγωνίζονται για τη σωτηρία των Αγράφων για μια συντονισμένη πανελλήνια κινητοποίηση για την προστασία των μοναδικής αξίας αυτών βουνών.

«Στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα και μέχρι τις Βρυξέλλες, ηχηρό μήνυμα αντίστασης, ελευθερίας, υπεράσπισης του φυσικού πλούτου και των κοινών δημόσιων αγαθών όπως η ενέργεια και το νερό.

Βροντοφωνάζουμε ότι τα Άγραφα και την Πίνδο δεν θα τα παραδώσουμε στα καταστροφικά τους σχέδια που θέλουν να μετατρέψουν όλα τα βουνά και τα ποτάμια σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποσπώντας τους ό,τι πολυτιμότερο έχουν να προσφέρουν στις ερχόμενες γενιές: γη, ελευθερία, καθαρό αέρα, ψυχική ανάταση, καθαρά προϊόντα, ενότητα με τη φύση και πάνω από΄ όλα, μνήμη».

Συντονισμένη κινητοποίηση στην Κρήτη απ’ άκρη σ ‘άκρη

Η πεζοπορία στο Βρομονερό συντονίζεται από τους Φυσητήρες. Ταυτόχρονα, σε όλη την υπόλοιπη Κρήτη, συντονισμένοι μεταξύ τους σύλλογοι, ομάδες αλλά και μεμονωμένοι ορειβάτες, πεζοπόροι, αναρριχητές, φυσιολάτρες και απλοί πολίτες θα περπατήσουν με το ίδιο σκοπό σε εμβληματικά τοπία του νησιού μας όπως:

• στο φαράγγι της Αράδαινας, νομού Χανίων,

• στο ιερό κορυφής του Βρύσινα, νομού Ρεθύμνου,

• στην ιερή κορυφή του Κόφινα Αστερουσίων στο νότο του Ηρακλείου,

• στην κορυφή της Σελένας στο Οροπέδιο των Λασιθιώτικων βουνών,

• στην πολύπαθη περιοχή της Σιτάνου, στα όρη Σητείας.

Ομιλίες και συζητήσεις στους ίσκιους του πρινόδασους

Η ανάβασή μας την Κυριακή στο Βρομονερό θα πλαισιωθεί από:

• μια οργανωμένη παρουσίαση πάνω σε επιλεγμένα θέματα σχετικά με τον νέο Νόμο Χατζηδάκη και τη στρατηγική της κυβέρνησης για το περιβάλλον,

• μια 10λεπτη ενημέρωση από μέλος της Πρωτοβουλίας κατοίκων Αθήνας για την προστασία των Αγράφων

• μια ανοικτή συζήτηση με τους παρευρισκόμενους/ες.

Πρόγραμμα Κυριακής 5 Ιουλίου 2020:

9.00: Συνάντηση στη Μονή Αγίας Ειρήνης Κρουσώνα

9.00-11.30: Πεζοπορία προς το Βρομονερό

11.30-12.30: Άνοιγμα πανό και ξεκούραση

12.30-14.30: Παρουσιάσεις – Συζήτηση

15.00: Αναχώρηση - Επιστροφή

Το βράδυ του Σαββάτου 4 Ιούλη, θα γίνει διανυκτέρευση στο οροπέδιο του Βρομονερού με σεβασμό στο τοπίο και τη φύση. Η διανυκτέρευση είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο/η αλλά προϋποθέτει αυτονομία από τους κατασκηνωτές/τριες, μια και δεν εντάσσεται στη διοργάνωση από τους Φυσητήρες. Η συνάντηση μας είναι στις 17.00 στη Μονή Αγ. Ειρήνης Κρουσώνα.

Πρακτικές πληροφορίες για την ανάβαση στο Βρομονερό του Ψηλορείτη:

• Η συμμετοχή στην δράση και την πεζοπορία γίνεται με αποκλειστική ατομική ευθύνη των συμμετεχόντων.

• Είναι καλό να έχετε μαζί σας νερό, κολατσιό, ορειβατικά ή καλά αθλητικά παπούτσια, καπέλο/αντιηλιακό.

• Η μετακίνηση θα γίνει με δικά μας μέσα, μοιραζόμαστε όμως τ’ αυτοκίνητα μας και μειώνουμε τους ρύπους https://www.groupcarpool.com/t/5ib2uq

• Η διαδρομή ξεκινάει από βατό χωματόδρομο. Για τους μυημένους, είναι δυνατή και η ποδηλασία!

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News