Ηράκλειο

Ξεσηκωμός για τον ΕΛΓΑ και στην Κρήτη

Παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο, στις 11 το πρωί της Τετάρτης 1η Ιουλίου

Την πρώτη μέρα του Ιούλη τα γραφεία του ΕΛΓΑ σε πολλές περιοχές της χώρας θα καταληφθούν από διαμαρτυρόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που αρχίζουν σειρά κινητοποιήσεων διεκδικώντας να μη χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του φορέα και, παράλληλα, αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2019 και του 2020, τόσο στην παραγωγή όσο και στις υποδομές, στο φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο, σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις!


Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, Μανόλης Καρκαβάτσος, αναφέρθηκε σε γραπτή δήλωσή του στην απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων για συμμετοχή του σε αγωνιστικές δραστηριότητες, στα πλαίσια του πενθήμερου δράσης που έχει καλέσει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την Κρήτη, έχει προγραμματιστεί πριν από την κινητοποίηση της Τετάρτης παμμεσαρίτικη σύσκεψη που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου. Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στο Πολύκεντρο Δήμου Φαιστού στις Μοίρες. Θα ακολουθήσει η παράσταση διαμαρτυρίας του Συντονιστικού Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Αγροτών Κρήτης, στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο, στις 11 το πρωί της Τετάρτης 1η Ιουλίου.


«Οι καταστροφές της περσινής χρονιάς στην παραγωγή του λαδιού, οι καταστροφές στα θερμοκηπιακά προϊόντα, η εξαθλίωση των κτηνοτρόφων, που βρίσκονται σε απόγνωση με τις τιμές του κρέατος και του γάλατος και την απληρωσιά, οι καταστροφές της φετινής χρονιάς στην καρπόδεση της ελιάς και στα σταφύλια και οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού είναι τα βασικά ζητήματα για εμάς στην περιοχή της Κρήτης και των Αστερουσίων, που το οργανωμένο αγροτικό κίνημα παλεύει», αναφέρει στη δήλωσή του ο Μανόλης Καρκαβάτσος. «Ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει τίποτα απ’ αυτά... Είναι μηχανισμός που έχει τον χαρακτήρα είσπραξης και μόνο, μας δίνει ψίχουλα, ενώ στις μεγάλες καταστροφές, όπως την περσινή χρονιά στο λάδι, ο περιβόητος φάκελος που φτιάχνει η κυβέρνηση είναι στην “καλή διάθεση” της Ε.Ε. Σε εμάς αυτό που έμεινε είναι ο δρόμος του αγώνα. Η συνάντηση των βιοπαλαιστών αγροτών από όλο τον κάμπο της Μεσαράς τη Δευτέρα 29 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο του Δήμου Φαιστού στις Μοίρες, και η ανταπόκριση στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη 1 Ιούλη στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο, στις 11 π.μ., είναι τα επόμενα βήματα του συντονισμού του αγώνα μας. Δε συμφωνούμε με την προτροπή των “καλοθελητών” της κυβέρνησης και της Ε.Ε. “μη μιλάς και σκάβε”», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

Τι διεκδικούν οι παραγωγοί

Στην ανακοίνωση-κάλεσμά του, το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Κρήτης αναφέρει μεταξύ άλλων:


* «Να διεκδικήσουμε άμεση χωρίς άλλες καθυστερήσεις αποζημίωση για όλες τις καταστροφές που υπεστήκαμε το 2019 και το 2020.
* Να απαιτήσουμε την άμεση καταγραφή της νέας ζημιάς στην καρπόδεση της ελιάς.
* Να πούμε “όχι” στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ.
* Να διεκδικήσουμε ΕΛΓΑ δημόσιο.
* Να αλλάξει ο κανονισμός του και να εξασφαλίζεται η αναγκαία και επαρκής χρηματοδότησή του.
* Να ασφαλίζει και να αποζημιώνει το 100% της παραγωγής, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.
Τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων που δημιούργησε η πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων διαχρονικά ήταν ήδη πολλά πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Σε αυτά προστέθηκε και η δραστική μείωση του εισοδήματός μας λόγω της πανδημίας. Αποτελεί πρόκληση η στάση της κυβέρνησης που διαλαλεί ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έχουν πληγεί από την πανδημία και δεν έχουν ανάγκη ουσιαστικής στήριξης.
Το οργανωμένο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κρήτης έχει αναδείξει και έχει παλέψει πολύμορφα για τη λύση αυτών των προβλημάτων. Δυστυχώς κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν έχει λυθεί. Σήμερα όμως, υπάρχει μια καινούργια χειρότερη πραγματικότητα, η οποία εξελίσσεται σε κρίση, όχι μόνο υγειονομική αλλά και οικονομική, που χτυπάει και τους αγροτοκτηνοτρόφους.


Οι φυσικές καταστροφές δε σταμάτησαν να υπάρχουν λόγω του κορωνοϊού. Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών της Κρήτης είδε την ελαιοπαραγωγή της να καταστρέφεται από τον δάκο. Η ζημιά στα ομφαλοφόρα πορτοκάλια τον χειμώνα λόγω της χαλαζόπτωσης ήταν τεράστια και σε ορισμένες περιπτώσεις ολοκληρωτική. Οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών είδαν τα θερμοκήπιά τους να τα καταστρέφουν οι ισχυροί άνεμοι.
Οι χαμηλές τιμές, η απληρωσιά και το υψηλό κόστος παραγωγής συνεχίζουν να μας κάνουν δύσκολη την επιβίωσή μας.
Για άλλη μια χρονιά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις εξαιτίας των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών κ.λπ., καθώς ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι για την κατεστραμμένη περσινή ελαιοπαραγωγή μας το μόνο που έχουμε είναι το δούλεμα του “φακέλου” που έχει κάνει κυβέρνηση-Περιφέρεια και επιλεγμένοι συνομιλητές τους και πάει και έρχεται στο ΥΠΑΑΤ!
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις γεωργικές ασφαλίσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια