Αρχαιοκάπηλοι σύλησαν τάφο –Αρνούνται τις κατηγορίες

Κρήτη
Αρχαιοκάπηλοι σύλησαν τάφο –Αρνούνται τις κατηγορίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύριο αναμένεται ν’ απολογηθούν- Κατηγορούμενοι για λαθρανασκαφή είναι δύο κάτοικοι της περιοχής ηλικίας 60 και 65 ετών αντίστοιχα στα σπίτια των οποίων βρέθηκαν τα αρχαία αντικείμενα

Στις 9 το πρωί της Πέμπτης, αναμένεται να περάσει το κατώφλι του δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου για ν΄απολογηθούν οι δυο κατηγορούμενοι που φαίνεται να σύλησαν τάφο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων

Τους ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Το χρονικό της δράσης τους

Φρένο στη δράση αρχαιοκάπηλων που δρούσαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή των Μαλίων έβαλαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Χερσονήσου που κατάφεραν να εγκλωβίσουν τους δράστες στα σπίτια τους και να ανακτήσουν τα αντικείμενα αρχαιολογικής αξία που είχαν αποσπάσει από τάφο τον οποίο σύλησαν, σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων.

Η επίμονη και συστηματική προσπάθεια των αστυνομικών αποκάλυψε τους τυμβωρύχους και έσωσε μια πλειάδα ευρημάτων που είναι αρχαιολογικής σημασίας και αναμένεται να αξιολογηθούν από τους αρχαιολόγους που ήδη έχουν σπεύσει στο χώρο  και ερευνούν τον τάφο και τις λάρνακες που βρίσκονται μέσα στο σκαμμένο χώρο.

Κατηγορούμενοι για λαθρανασκαφή είναι δύο κάτοικοι της περιοχής ηλικίας 60 και 65 ετών αντίστοιχα στα σπίτια των οποίων βρέθηκαν τα αρχαία αντικείμενα όπως και πλήρης εξοπλισμός για... έρευνες σε βάθος.

Αναλυτικά το δελτίο της αστυνομίας

Συνελήφθησαν, χθες (23.06.2020) σε περιοχή του Δήμου Χερσονήσου από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, δύο ημεδαποί, κατηγορούμενοι για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα,  όπως διαπιστώθηκε,  σε υπαίθριο χώρο σε περιοχή του Δήμου Χερσονήσου άγνωστοι δράστες είχαν προβεί σε εργασίες μη νόμιμης ανασκαφής.

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου, προέκυψε ότι οι δύο ημεδαποί προέβησαν στις εν λόγω εργασίες.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικούς των ανωτέρω Υπηρεσιών στις οικίες των δύο ημεδαπών και σε αύλιο χώρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

ανιχνευτής μετάλλων,

5 τμήματα αρχαίων πήλινων ευρημάτων,

απολίθωμα απροσδιόριστης χρονικής περιόδου,

3 τμήματα ακατέργαστου χρυσού βάρους 14 γραμμαρίων,

2 κυνηγετικά όπλα,

φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,

ξύλινη σφραγίδα,

κοσμήματα τα οποία εμπίπτουν στην Νομοθεσία περί Αρχαιοτήτων,

εργαλεία για την ανασκαφή (ηλεκτρικό κομπρεσέρ, ηλεκτρική γεννήτρια, καλώδιο-μπαλαντέζα με δυο προβολείς, φακός κεφαλής, λουξ φωτισμού, παλάμη)

δίκυκλη μοτοσυκλέτα, για την οποία είχε δηλωθεί κλοπή

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News