Ηράκλειο

Αρχαιοκάπηλοι σύλησαν τάφο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων

Κατηγορούμενοι για λαθρανασκαφή είναι δύο κάτοικοι της περιοχής ηλικίας 60 και 65 ετών αντίστοιχα στα σπίτια των οποίων βρέθηκαν τα αρχαία αντικείμενα

Φρένο στη δράση αρχαιοκάπηλων που δρούσαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή των Μαλίων έβαλαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Χερσονήσου που κατάφεραν να εγκλωβίσουν τους δράστες στα σπίτια τους και να ανακτήσουν τα αντικείμενα αρχαιολογικής αξία που είχαν αποσπάσει από τάφο τον οποίο σύλησαν, σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων.

Η επίμονη και συστηματική προσπάθεια των αστυνομικών αποκάλυψε τους τυμβωρύχους και έσωσε μια πλειάδα ευρημάτων που είναι αρχαιολογικής σημασίας και αναμένεται να αξιολογηθούν από τους αρχαιολόγους που ήδη έχουν σπεύσει στο χώρο  και ερευνούν τον τάφο και τις λάρνακες που βρίσκονται μέσα στο σκαμμένο χώρο.

Κατηγορούμενοι για λαθρανασκαφή είναι δύο κάτοικοι της περιοχής ηλικίας 60 και 65 ετών αντίστοιχα στα σπίτια των οποίων βρέθηκαν τα αρχαία αντικείμενα όπως και πλήρης εξοπλισμός για... έρευνες σε βάθος.

Οι πληροφορίες για τον τρόπο δράσης τους αλλά και το θράσος τους δεν άργησαν να φτάσουν στα αυτιά των αστυνομικών του Τμήματος Χερσονήσου  που έστησαν κλοιό γύρω τους με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε πιθανότητα τα αντικείμενα που είχαν αποσπάσει να παγιδευτούν, αλλά και να τους συλλάβουν επί τω έργω.

Σήμερα το πρωί, μετά από πολυήμερο καρτέρι, έγινε έφοδος στα σπίτια τους όπου βρέθηκαν 5 τμήματα αγγείων, ένα βυζαντινό και ένα ρωμαϊκό νόμισμα αλλά και καραμπίνες.

Στο σπίτι του έτερου κατηγορουμένου βρέθηκε ένα ολόκληρο «οπλοστάσιο» για τυμβωρύχους. Οι αστυνομικοί έχουν κατασχέσει ανιχνευτή μετάλλων γεννήτρια που τους επέτρεπε να δουλεύουν ακόμη και τη νύχτα λάμπες, καλώδια και πολλά ακόμη αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν για να σκάψουν σε βάθος, σε ώρες που δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτή η δράση τους.

Η λαθρανασκαφή φαίνεται ότι ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα όταν οι δυο συνεργοί εντόπισαν το χώρο και μετά τη διασκόρπιση του εδάφους κατάλαβαν ότι στο συγκεκριμένο χωράφι υπήρχε ασύλητος τάφος.

Μετά από εβδομάδες προσπάθειας και αφού έκαναν τομή στο έδαφος, απέσπασαν τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο σπίτι του ενός κατηγορουμένου χωρίς να μετακινήσουν τις λάρνακες που σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν μέσα στο λάκκο που έχουν σκάψει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα το θράσος τους ήταν τέτοιο ώστε οι ίδιοι πήγαν στον ιδιοκτήτη του χωραφιού και του είπαν πως κάποιος έχει σκάψει στο χώρο του στηλιτεύοντας τους δράστες !!

Μετά τη σύλληψη τους οι κατηγορούμενοι ήταν αρνητικοί σε ότι κλήθηκαν να απαντήσουν. Ο ένας εξ αυτών αρνείται κάθε συμμετοχή ενώ ο δεύτερος φέρεται να ισχυρίζεται πως γνωρίζει τη συμμετοχή του συνεργού του σε λαθρανασκαφή.

Η έρευνα της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη όπως και η διαδικασία τη αξιολόγησης των ευρημάτων από τους αρχαιολόγους που ήδη έχουν πραγματοποιήσει μία πρώτη αυτοψία και στο χώρο του τάφου.

Αναλυτικά το δελτίο της αστυνομίας

Συνελήφθησαν, χθες (23.06.2020) σε περιοχή του Δήμου Χερσονήσου από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, δύο ημεδαποί, κατηγορούμενοι για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα,  όπως διαπιστώθηκε,  σε υπαίθριο χώρο σε περιοχή του Δήμου Χερσονήσου άγνωστοι δράστες είχαν προβεί σε εργασίες μη νόμιμης ανασκαφής.

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου, προέκυψε ότι οι δύο ημεδαποί προέβησαν στις εν λόγω εργασίες.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικούς των ανωτέρω Υπηρεσιών στις οικίες των δύο ημεδαπών και σε αύλιο χώρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • ανιχνευτής μετάλλων,
 • 5 τμήματα αρχαίων πήλινων ευρημάτων,
 • απολίθωμα απροσδιόριστης χρονικής περιόδου,
 • 3 τμήματα ακατέργαστου χρυσού βάρους 14 γραμμαρίων,
 • πιστόλι
 • 2 κυνηγετικά όπλα,
 • φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,
 • ξύλινη σφραγίδα,
 • κοσμήματα τα οποία εμπίπτουν στην Νομοθεσία περί Αρχαιοτήτων,
 • εργαλεία για την ανασκαφή (ηλεκτρικό κομπρεσέρ, ηλεκτρική γεννήτρια, καλώδιο-μπαλαντέζα με δυο προβολείς, φακός κεφαλής, λουξ φωτισμού, παλάμη)
 • μαχαίρι,
 • δίκυκλη μοτοσυκλέτα, για την οποία είχε δηλωθεί κλοπή

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια