Σχολικά κυλικεία και χρέη – Συμβάσεις στο «κόκκινο» και η απάντηση του Δήμου

Ηράκλειο
Σχολικά κυλικεία και χρέη – Συμβάσεις στο «κόκκινο» και η απάντηση του Δήμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ισχύει τελικά για τα σχολικά κυλικεία στο Ηράκλειο

Σε «γόρδιο δεσμό» έχει εξελιχθεί η υπόθεση μερίδας ιδιωτών που έχουν μισθώσει κυλικεία σε σχολεία του Δήμου Ηρακλείου και λόγω χρεών, που μετρούν χρόνια αλλά επιβαρύνθηκαν ακόμη περισσότερο με το κλείσιμο των σχολείων και των κυλικείων λόγω της πανδημίας, έρχονται τώρα αντιμέτωποι με την καταγγελία της σύμβασης τους από τις αρμόδιες σχολικές επιτροπές του Δήμου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μισθωτών Κυλικείων Σχολικών Κτιρίων Ν. Ηρακλείου και μέλος του συνδικαλιστικού οργάνου, Σταύρο Οικονομάκη, ο οποίος έστειλε σχετική επιστολή προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου ,«η απόφαση για την καταγγελία συμβάσεων, 7 στον αριθμό για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, των κυλικείων ήρθε αιφνιδιαστικά, σε μια εποχή μάλιστα που τα κυλικεία παραμένουν κλειστά εδώ και μήνες». Παράλληλα, ο κ. Οικονομάκης αναφέρει στην επιστολή πως αρκετοί δήμαρχοι της χώρας, όπως στην Πάτρα και το Περιστέρι, «με δική τους πρωτοβουλία ανακούφισαν τα κυλικεία με ρυθμίσεις οφειλών, μειώσεις μισθωμάτων, αφαίρεση της β’ δόσης για φέτος και πολλά άλλα, ρυθμίσεις που έχουν γίνει κατά το παρελθόν και στο Ηράκλειο».

Με την επιστολή που δημοσιεύεται στο τέλος του άρθρου, ο κ. Οικονομάκης ζητά την στήριξη των κυλικείων από τον Δήμο, την ρύθμιση των οφειλών τους ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν με δόσεις τα χρέη τους, με το άνοιγμα των κυλικείων από τον Σεπτέμβριο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε επικοινωνία με το neakriti.gr, «δεν έχει ξανά συμβεί μια τέτοια κίνηση, να πετούν στον δρόμο οικογενειάρχες. Ζητάμε ρύθμιση οφειλών για να πληρώσουμε όταν ανοίξουμε, μιας και ο κλάδος έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία. Αύριο έχουμε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηρακλείου ώστε να του αναφέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να δοθεί λύση στο ζήτημα».

Την ίδια στιγμή, έρχεται η απάντηση από τους προέδρους των σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου.                                  

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Αγγελάκη, Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, που μίλησε στο neakriti.gr, οι κυλικειάρχες που χρωστούν «δεν έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται καθώς έχουν ειδοποιηθεί επανειλημμένα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όχι τώρα, αλλά από το 2017». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η απόφαση για την καταγγελία των συμβάσεων ήταν ομόφωνη από την σχολική επιτροπή, όσοι χρωστούν επί χρόνια έχουν ειδοποιηθεί πολλές φορές και προχωράμε όπως ορίζει ο νόμος».

Παράλληλα, ο κ. Αγγελάκης υποστηρίζει πως η σχολική επιτροπή δεν έχει δυνατότητα οικονομικής ρύθμισης ή διευκόλυνσης προς τα κυλικεία, αλλά αρμόδια είναι η οικονομική υπηρεσία του Δήμου, ενώ ανέφερε πως σε περίπτωση ελέγχου των χρεών από τα κυλικεία, είναι τελικά υπόλογη η ίδια η σχολική επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως τα χρέη των κυλικείων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ανέρχονται στα 157.260,34 ευρώ, ποσό μάλιστα, που οφείλεται μόνο από 7 κυλικεία (ίδιος αριθμός των κυλικείων στα οποία έγινε καταγγελία σύμβασης), στο σύνολο των περίπου 40, άρα η πλειοψηφία έχει ανταποκριθεί κανονικά στις υποχρεώσεις και μόνο ορισμένοι δεν πληρώνουν.

Ο κ. Αγγελάκης αναφέρει πως το θέμα θα συζητηθεί με την οικονομική υπηρεσία, ώστε να βρεθεί τρόπος να εισπραχθούν τα χρήματα και να λυθεί το ζήτημα.

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Για το ζήτημα μίλησε στο neakriti.gr και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Αντώνης Περισυνάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε όσους κυλικειάρχες υπήρχαν οφειλές, έχει δοθεί επανειλημμένα χρονικό περιθώριο να τις ξεπληρώσουν, οφειλές που υπάρχουν από το 2017 και όχι τους τελευταίους μήνες.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι δεν είμαστε απέναντι σε κανέναν άνθρωπο του μόχθου, του μεροκάματου. Τα προηγούμενα χρόνια, ήδη από το 2017 και πάντως πολύ πριν τον κορωνοϊό, γίνονταν ρυθμίσεις για να εισπράττονται τα χρήματα με δόσεις, με την πλειοψηφία των ιδιοκτητών κυλικείων να είναι τυπικότατοι και να ανταποκρίνονται σε ποσοστό 80%. Το ζήτημα αφορά 3-4 οικογένειες, οι οποίες χρωστούν και το μεγαλύτερο μέρος της πίτας από συνολικό χρέος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από τα περίπου 80 κυλικεία που υπάρχουν, και ανέρχεται στις 35.000 ευρώ».

Ο κ. Περισυνάκης ανέφερε πως «θα υπάρξει προσπάθεια να διευκολυνθούν οι κυλικειάρχες ώστε να μπορούν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους από τον Σεπτεμβρίο, όμως δεν μπορεί κανείς να επικαλείται τον κορωνοϊό για χρέη που υπάρχουν από το 2017, 2018 και 2019».

Αναλυτικά η επιστολή του Προέδρου Συλλόγου Μισθωτών Κυλικείων προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου:

«Μετά λύπη μας ενημερωθήκαμε εγγράφως από την σχολική επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, ότι μισθωτές οι οποίοι είχαν οφειλές σε μισθώματα και αδυνατούσαν να καταβάλουν στην ώρα τους, πρέπει να βρεθούν στον δρόμο.

Ενώ η δημοτική αρχή διαβεβαίωνε τους δημότες της πόλης μας ότι αφουγκράζεται τα προβλήματα που διογκώθηκαν μετά την εποχή του κορωνοϊού και ενώ εξήγγειλε μέτρα ανακούφισης για όλες τις επιχειρήσεις στο βαθμό που περνούσε από το χέρι της, την ίδια στιγμή πετάει στο δρόμο κυλικειάρχες που έχουν οφειλές.

Αγαπητέ δήμαρχε, δεν γνωρίζεις ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στενάζει και επιβιώνει με ρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα; Δεν γνωρίζεις ότι αυτή η κρίση δεν έχει προηγούμενο και το φθινόπωρο θα χειροτερέψει η κατάσταση; Δεν γνωρίζεις ότι αρκετοί δήμαρχοι της χώρας με δική τους πρωτοβουλία ανακούφισαν τα κυλικεία με ρυθμίσεις οφειλών, μειώσεις μισθωμάτων, αφαίρεση της β δόσης για φέτος και πολλά άλλα;

Δεν γνωρίζεις ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχε συνταχθεί απόλυτα με τις αναγκαίες ρυθμιστικές παρεμβάσεις που ζητάμε ως κλάδος για να επιβιώσουμε; Σας έχουμε αποστείλει πλειάδα εγγράφων όλο αυτό το διάστημα και απάντηση.. καμιά. Στείλαμε επίσημο έγγραφο με τα αιτήματα μας στις σχολικές επιτροπές του δήμου μας και ενώ πήραμε αριθμό πρωτοκόλλου, ότι θα εξεταστούν, αυτό δεν έγινε ποτέ.

Αναρωτιόμαστε η στάση σας αυτή, που δεν έχει κρατήσεις κανείς άλλο δήμαρχος, από πού πηγάζει; Είναι αμαρτία να χρωστάει κάποιος και να ζητά ρύθμιση οφειλών; Στην πρώτη σας θητεία υπήρχαν μειώσεις και ρυθμίσεις οφειλών, όποτε και αν ήταν ανάγκη. Τι άλλαξε; αλλάξατε στάση; γιατί; περιμένουμε να πάρετε πίσω την απόφαση σας αυτή αμέσως και να υπάρξει ρύθμιση οφειλών όπως εδώ και καιρό ζητάμε.. δεν πρόκειται να δεχθούμε μια απόφαση εν μέσω τέτοιας κρίσης και ενώ είμαστε κλειστά τόσο καιρό».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News