Αεροδρόμιο Καστελίου: Κινητοποιήσεις για τη μη καταβολή αποζημιώσεων

Ηράκλειο
Αεροδρόμιο Καστελίου: Κινητοποιήσεις για τη μη καταβολή αποζημιώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σύλλογος αντιμετώπισης και αποκατάστασης των επιπτώσεων από την κατασκευή και την μετέπειτα λειτουργία του αεροδρομίου Καστελιού στους κατοίκους και στο περιβάλλον της Περιοχής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρουσσοχωρίων πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και αποφάσισαν τον αποκλεισμό του εργοταξίου του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι προκειμένου όπως τονίζουν να "θορυβηθεί" η κυβέρνηση και να προχωρήσει στη λύση προβλημάτων που έχουν προκύψει με κυριότερο την μη καταβολή αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες κληροτεμαχίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση τους:

"Στην Γεν.  Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 20/06/20  στα Ρουσσοχώρια, (το χωριό που θα υποστεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την κατασκευή του νέου αεροδρομίου)  αποφασίστηκε ομόφωνα  ο αποκλεισμός του εργοταξίου και διακοπή των εργασιών του νέου δρόμου που θα συνδέει το αεροδρόμιο με τον νότιο οδικό άξονα για δύο (2) ώρες την επόμενη Πέμπτη στις 10:00πμ, με σκοπό να ασχοληθεί  η Κυβέρνηση και να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ήδη προκύψει από την κατασκευή του αεροδρομίου και των συνδετήριων δρόμων, με αποκορύφωμα το πρόβλημα της αδυναμίας καταβολής των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών που κατέχουν κληροτεμάχια (κλήροι προσφύγων Μικρασιατών), που είναι πλέον των 1000 περιπτώσεων.

Το πρόβλημα αν και ήταν γνωστό από την αρχή των διαδικασιών απαλλοτρίωσης η πολιτεία δεν φρόντισε να το λύσει παρά τις κραυγές αγωνίας των κατοίκων. Οι ιδιοκτησίες αυτές έχουν ήδη απαλλοτριωθεί και έχουν δοθεί από το Κράτος στην εργολήπτρια  εταιρεία ΤΕΡΝΑ, η οποία έχει ήδη ισοπεδώσει το τοπίο. Το πρόβλημα αποζημιώσεων των κληροτεμαχίων προέκυψε γιατί υφίσταται ο Αναγκαστικός Νόμος 431/1968 όπου απαγορεύει την κατάτμηση αλλά και την καταπάτηση τους. Μέχρι σήμερα τα κληροτεμάχια αυτά έχουν κατατμηθεί άτυπα πολλές φορές(σήμερα τα νέμεται η τέταρτη γενιά). Τα έγγραφά μας δεν τα έχουν λάβει υπόψη, αλλά και ο βουλευτής κ Κεγκέρογλου προσπάθησε δύο φορές με τροπολογία του Νόμου να επιλύσει το πρόβλημα, αλλά η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε δεκτή την τροπολογία, αλλά απάντησε, ότι σχεδόν όλοι έχουν λάβει τις αποζημιώσεις ακόμα και   αυτοί  με τα κληροτεμάχια,  πράγμα που είναι παντελώς αναληθές.  Πήραμε  λοιπόν αυτή την απόφαση μήπως και με την ενέργεια αυτή επιτέλους  εισακουστούμε.                                                                                                                                                     

Στην Συνέλευση μας παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν με σκοπό να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να μας βοηθήσουν σε αυτό το πρόβλημα αλλά και στα άλλα που έχουν δημιουργηθεί, όπως κυκλοφοριακές συνδέσεις του χωριού με το αεροδρόμιο, προσβάσεις στις εναπομείναντες παρουσίες,  καταστροφή δικτύων  άρδευσης και ύδρευσης, δίκτυα αποχέτευσης κτλ, οι βουλευτές κ Κεγκέρογλου, Ηγουμενίδης, Μαμουλάκης και ο Δήμαρχος κ Φραγκάκης με τους Αντιδημάρχους του.

Για τους Συλλόγους

Ζαχαρίας Σεκερτζής

Ιωάννης Μαζιτζής"

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News