Σπαρακτικό αντίο στον πιλότο - Η Κρήτη έχασε έναν «αητό»

Χανιά
Σπαρακτικό αντίο στον πιλότο - Η Κρήτη έχασε έναν «αητό»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θρήνος για τον άδικο χαμό του σμηναγού Μανόλη Γαρεφαλάκη - Ερψωτηματικά για το τροχαίο δυστύχημα στη Λ. Σούδας

Δυστυχώς ο περήφανος "αητός" από την Κρήτη έφυγε πρόωρα για το ύστατο... ταξίδι και δε θα σηκώσει ξανά τα φτερά του για τους αιθέρες, που τόσο αγαπούσε.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά, η ομάδα επίδειξης "Ζευς" της Αεροπορίας, το Καστέλι Πεδιάδος και η Κρήτη ολόκληρη θρηνούν για τον χαμό του σμηναγού Μανόλη Γαρεφαλάκη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 33 χρονών, "νικημένος" όχι εκεί ψηλά στους αιθέρες, όπου συνήθιζε να πετά με περηφάνια, ικανότητα και ζήλο, αλλά δυστυχώς πάνω στην αιματοβαμμένη κρητική άσφαλτο!

Η είδηση του θανάτου του 33χρονου σμηναγού, που βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο προχθές Πέμπτη το βράδυ στη λεωφόρο Σούδας, στα Χανιά, έπεσε βαριά στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Άλλωστε, ο αδικοχαμένος "Ίκαρος" ήταν γνωστός στο πανελλήνιο ως αφηγητής της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "Ζευς" της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο χαμός του αδικοχαμένου σμηναγού, με καταγωγή από το Καστέλι Πεδιάδος, βύθισε στο πένθος την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους του, που αδυνατούν να πιστέψουν ότι έχασαν μια για πάντα το αγαπημένο τους πρόσωπο. Η οδύνη ανείπωτη για την οικογένεια, τους γονείς, την αδερφή και τους συγγενείς του αδικοχαμένου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σπαρακτικά πραγματικά τα μηνύματα και οι αναρτήσεις για τον τραγικό χαμό του άτυχου σμηναγού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το αδιαχώρητο επικράτησε στο τελευταίο "αντίο" σήμερα το απόγευμα, στη γενέτειρά του, το Καστέλι Πεδιάδος. Να σημειωθεί ότι η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλει από τον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στις 4 το απόγευμα.

Βαρύ είναι, την ίδια ώρα, το πένθος και στην Πολεμική Αεροπορία, καθώς ο Μανόλης ήταν πιλότος στην 343 Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική Βάση της Σούδας. Πριν από λίγα χρόνια, ο αδικοχαμένος σμηναγός ήταν αφηγητής στην επίδειξη της Ομάδας "Ζευς" που έγινε στον Καράβολα.

Τη στιγμή που θρηνεί το Καστέλι Πεδιάδος, η 115 Πτέρυγα Μάχης, η Πολεμική Αεροπορία αλλά και ολόκληρη η Κρήτη για τον αδόκητο χαμό του υποσμηναγού Μανόλη Γαρεφαλάκη, συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το τροχαίο δυστύχημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τροχαία προχώρησε στην προσαγωγή ενός ατόμου, συγκεκριμένα ενός οδηγού μηχανής, για ενδεχόμενη εμπλοκή στο μοιραίο τροχαίο δυστύχημα, που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη λεωφόρο της Σούδας. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό χθες το απόγευμα, η προσαγωγή του μοτοσυκλετιστή, o οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέμεινε εξαρχής το μοιραίο βράδυ της Πέμπτης στον τόπο του δυστυχήματος σε κατάσταση σοκ, μετατράπηκε σε σύλληψη.

Πληροφορίες αργά χθες το βράδυ ήθελαν τον οδηγό της άλλης μηχανής, που φέρεται να είχε εμπλοκή, να μένει ελεύθερος με εισαγγελική εντολή, ενώ εξετάζεται η ακριβής εμπλοκή του. Παράλληλα εξετάζεται και το υλικό από κάμερες ασφαλείας επιχειρήσεων που βρίσκονται κοντά στο σημείο.

Πώς συνέβη το τροχαίο δυστύχημα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και εν αναμονή φυσικά των αποτελεσμάτων της έρευνας, ο άτυχος σμηναγός, οδηγώντας μηχανής μεγάλου κυβισμού, κινείτο στη λ. Σούδας, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες εισέβαλε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και προσέκρουσε σε φράχτη.

Στο σημείο έσπευσε άμεσα το ΕΚΑΒ, ωστόσο δυστυχώς ήταν ήδη αργά, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο 33χρονος ήταν νεκρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξαρχής τέθηκε και εξετάστηκε το ενδεχόμενο στο θανατηφόρο τροχαίο να εμπλέκεται και δεύτερη μηχανή. Τα πώς και γιατί φτάσαμε στο μοιραίο δυστύχημα θα "φωτιστούν" μέσα από την έρευνα. Ωστόσο, οι φωτογραφίες από το σημείο του δυστυχήματος καταδεικνύουν τη σφοδρότητα της μοιραίας - όπως έμελλε δυστυχώς να αποδειχτεί για τον Μανόλη Γαρεφαλάκη - σύγκρουσης.

Λίγες ώρες μάλιστα πριν το μοιραίο συμβάν, ο Μανόλης είχε πετάξει ξανά στους αγαπημένους του αιθέρες, σε αποστολή αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που είχαν εισβάλει στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η διαδρομή του αδικοχαμένου "Ίκαρου"

Ο Μανόλης Γαρεφαλάκης εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2006. Το 2012 τοποθετήθηκε στην 116 Π.Μ./336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Ε Corsair ΙΙ, ενώ το 2014 τοποθετήθηκε στην 115 Π.Μ./ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2015 υπηρετεί στην 343 Μοίρα.

Είχε περισσότερες από 700 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 500 είναι σε αεροσκάφη F-16 και αποτέλεσε μέλος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "Ζευς".

Ανακοίνωση ΓΕΑ

Σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για το τραγικό δυστύχημα αναφέρεται: «Την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:30, ο σμηναγός (Ι) Ε.Γ., 33 ετών, που υπηρετούσε στην 115 Πτέρυγα Μάχης, ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα. Διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εκφράζει τη λύπη για την απώλεια του συναδέλφου και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Συλλυπητήρια από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος

«Ο δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μινώα Πεδιάδας εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους και τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μανόλη Γαρεφαλάκη, υποσμηναγού και μέλους της ομάδας "Ζευς", ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από τροχαίο στα Χανιά. Ο θάνατός του έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στον τόπο καταγωγής του, το Καστέλι.

Είναι πραγματικά λυπηρό ένας νέος άνθρωπος, ένας νικητής των αιθέρων, να φύγει τόσο άδικα. Καλό σου ταξίδι Μανόλη», αναφέρεται στο συλλυπητήριο μήνυμα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.

Ενορία Αγίου Αντωνίου

«Τα Αγγελικά Τάγματα από χθες προσμετρούν ακόμη έναν Άγγελο! Φαίνεται επόθησαν τη δεξιοτεχνία σου στους αιθέρες και σε πήραν μαζί τους...! Ο Θεός να σε αναπαύσει, καλό μας παιδί!

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας μας εκφράζει στους γονείς, την αδελφή και όλους τους οικείους του τα θερμά συλλυπητήριά του!

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, η σημαία του Ιερού Ναού του Αγίου Αντωνίου, μέχρι την ημέρα της ταφής, θα κυματίζει μεσίστια!», αναφέρει η Ενορία Αγίου Αντωνίου στο Καστέλι Πεδιάδος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News