Στάθμευση κατοίκων του κέντρου: οι περισσότεροι δεν έχουν προμηθευτεί την ειδική κάρτα

Ηράκλειο
Στάθμευση κατοίκων του κέντρου: οι περισσότεροι δεν έχουν προμηθευτεί την ειδική κάρτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το "αριστερό" ξεκίνησε το μέτρο όπως δηλώνει η Επιτροπή Κατοίκων

Με το... “αριστερό”, καταπώς φαίνεται, έκανε ποδαρικό το μέτρο της στάθμευσης (με ειδικές δωρεάν κάρτες) για τους μόνιμους κατοίκους στο κέντρο του Ηρακλείου.

Μπορεί εδώ και λίγες μέρες να έχει τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου του Ηρακλείου, ωστόσο, όπως προκύπτει από τις διαπιστώσεις της Συντονιστικής Επιτροπής των Κατοίκων του Κέντρου, υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στη θεωρία και στην... πράξη!

Οι δυσκολίες και τα κακώς κείμενα, όπως σημειώνει σε ανοιχτή επιστολή της η Επιτροπή, κατά τις πρώτες αυτές ημέρες εφαρμογής του μέτρου είναι πολλά.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις οδηγών που, χωρίς οι ίδιοι να διαθέτουν την απαιτούμενη κάρτα, αφήνουν τα οχήματά τους στις ειδικά διαγραμμισμένες θέσεις στάθμευσης που προορίζονται για τους μόνιμους κατοίκους που έχουν προμηθευτεί τις κάρτες από τον Δήμο. Το αποτέλεσμα είναι φυσικά να μη βρίσκουν να παρκάρουν οι δικαιούχοι και άρα να αποδεικνύεται επί του πρακτέου δώρον-άδωρον το μέτρο για πολλούς συμπολίτες μας! Την ίδια ώρα, όπως διαπιστώνει η Επιτροπή, μεγάλη μερίδα των εν δυνάμει δικαιούχων δεν έχει σπεύσει να διευθετήσει τα διαδικαστικά για να προμηθευτεί την απαιτούμενη κάρτα.

Γι’ αυτόν τον λόγο καλεί τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν να προμηθευτούν κάρτα που θα τους εξασφαλίζει πάρκινγκ, ενώ ζητά από τον Δήμο Ηρακλείου να δώσει παράταση στις προθεσμίες για την απόκτηση της κάρτας.

Η αποκαλυπτική ανοιχτή επιστολή

«Το σύστημα για την κατά προτεραιότητα στάθμευση των μόνιμων κατοίκων του κέντρου του Ηρακλείου θεωρητικά έχει αρχίσει να λειτουργεί. Λέμε θεωρητικά γιατί παρατηρούμε τα εξής:

- Έχουν χαραχτεί οι μπλε γραμμές (όχι όλες ακόμα) που καθορίζουν τις θέσεις στάθμευσης που είναι προορισμένες μόνο για τους μόνιμους κατοίκους.

- Οι θέσεις αυτές είναι κατειλημμένες στη συντριπτική τους πλειοψηφία από αυτοκίνητα που δεν έχουν αναρτήσει κάρτα μονίμου κατοίκου. Μπορούμε να υποθέσουμε πως μεγάλο ποσοστό από αυτά τα αυτοκίνητα ανήκουν σε επισκέπτες και όχι σε μόνιμους κατοίκους.

- Η Δημοτική Αστυνομία αρχικά άφησε προειδοποιητικό σημείωμα για τους ιδιοκτήτες τους πως έχουν παρκάρει παράνομα. Από προχθές αφήνει κλήσεις για πρόστιμα.

- Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, υπάρχουν ακόμα πολύ λίγα αυτοκίνητα με αναρτημένη κάρτα μονίμου κατοίκου μέσα στις μπλε γραμμές. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με αναρτημένη κάρτα μονίμου κατοίκου, που παρκάρουν αναγκαστικά έξω από τις μπλε γραμμές γιατί δε βρίσκουν θέση να παρκάρουν μέσα, και δικαιολογημένα διαμαρτύρονται. Έχουμε κι εμείς δεχτεί αρκετές καταγγελίες.

- Είναι γεγονός πως πολλοί μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου, που με τα συγκεκριμένα κριτήρια που έχει βάλει ο Δήμος δικαιούνται κατά προτεραιότητα χώρο στάθμευσης, δεν είχαν κάνει ως τώρα τη σχετική αίτηση, αν και είχαν ενημερωθεί. Κι αυτό γιατί δεν πίστευαν πως τελικά το μέτρο θα υλοποιηθεί! Τώρα που έχει ανοίξει ξανά η ηλεκτρονική πλατφόρμα τρέχουν να κάνουν αίτηση. Δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα θα εξεταστούν αυτές οι αιτήσεις.

- Επίσης κάποιοι κάτοικοι των οποίων οι αιτήσεις έχουν εγκριθεί δεν είχαν προσέξει το e-mail του Δήμου, ή καθυστερούν να εκτυπώσουν την κάρτα», αναφέρεται στη σχετική ανοιχτή επιστολή, που καταλήγει: «Ως Σύλλογος Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου/Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου καλούμε:

- Τους μόνιμους κατοίκους που έχουν εγκεκριμένη κάρτα να καταλάβουν θέση μέσα στις μπλε γραμμές. Αν δεν υπάρχει ελεύθερη θέση, ας παρκάρουν έξω από τις γραμμές, με την κάρτα ανηρτημένη, για να φαίνεται το παράλογο της κατάστασης.

- Όσους μόνιμους κατοίκους δεν έχουν κάνει αίτηση ενώ πληρούν τα κριτήρια, να κάνουν αμέσως.

Επίσης, καλούμε τη δημοτική Αρχή α) να αυξήσει την προθεσμία για νέες αιτήσεις απόκτησης κάρτας στάθμευσης από μόνιμους κατοίκους και β) να συνεχίσει να πιέζει - μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας - για το ξεκαθάρισμα της ανώμαλης κατάστασης που προαναφέρθηκε».

Το μέτρο

Θυμίζουμε ότι, μετά από μακρά αναμονή, αρκετές καθυστερήσεις και αφού εντωμεταξύ έχουν μεσολαβήσει αρκετές συνελεύσεις, διαμαρτυρίες και άλλες πρωτοβουλίες εκ μέρους των μόνιμων κατοίκων του κέντρου της πόλης, το μέτρο με τις κάρτες στάθμευσης τέθηκε πριν από λίγες ημέρες σε ισχύ από τον Δήμο Ηρακλείου.

Στόχος της ρύθμισης είναι να δοθεί μια... “ανάσα” στους μόνιμα διαμένοντες στο εντός τειχών Ηράκλειο, που τραβούν τον δικό τους “Γολγοθά”, αναζητώντας εις μάτην καθημερινά μια θέση πάρκινγκ για το όχημά τους.

Πριν την έναρξη εφαρμογής του μέτρου είχε προηγηθεί η αποστολή e-mails στους δικαιούχους για να ξεκινήσουν να εκτυπώνουν τις κάρτες στάθμευσης, που θα τοποθετούνται σε εμφανή θέση στο όχημα, εξασφαλίζοντας δωρεάν στάθμευση σε μία από τις τρεις ζώνες που έχει καθορίσει ο Δήμος, αναλόγως τη διεύθυνση της μόνιμης δηλωθείσας κατοικίας.

Όπως έχει ανακοινωθεί, στις θέσεις όπου θα μπορούν να σταθμεύουν οι κάτοχοι της κάρτας θα υπάρχει οριζόντια σήμανση, καθώς και σήμανση με ταμπέλες (Ρ-69) με την αναφορά “μονίμων κατοίκων - residents”».

Η κάρτα θα πρέπει να τοποθετείται στο αυτοκίνητο, σε εμφανές σημείο, ώστε να μπορούν να την ελέγχουν η Δημοτική Αστυνομία και η Τροχαία.

Στην περίπτωση στάθμευσης στις συγκεκριμένες θέσεις χωρίς την κάρτα ή στάθμευσης σε διαφορετική ζώνη από αυτή που αναγράφεται σε αυτήν, θα βεβαιώνεται παράβαση από τις αρμόδιες Αρχές.

Οι τρεις ζώνες στο εντός τειχών τμήμα

Όπως είχε γραφτεί στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, με βάση τον σχετικό χάρτη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Δήμου με τις καθορισμένες θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου που έχουν εξασφαλίσει ή θα εξασφαλίσουν προσεχώς κάρτες στάθμευσης, το εντός τειχών κομμάτι της πόλης έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες.

* Η Α' ζώνη καλύπτει το κεντρικό τμήμα μέχρι την Μποφόρ στα ανατολικά της, τη Γιαμαλάκη στα δυτικά της, και φυσικά μέχρι το παραλιακό μέτωπο στη βορεινή πλευρά.

Εδώ, με βάση τον χάρτη, κάποιες ενδεικτικές περιπτώσεις ειδικών θέσεων ανά οδό είναι: Στη Γ. Χρονάκη 5 θέσεις, στη Λυσ. Καλοκαιρινού 6, στην Παντ. Πρεβελάκη 8, στην Ανδρεαδάκη 20, στην Κορωναίου 5, στη Λ. Βύρωνα 15, στην Ιδομενέως 6, στη Μαλικούτη 23, στην Επιμενίδου 11, στη Χατζηδάκη 8, στη Μεραμβέλλου 18 και στην Υγείας 3.

* Η Β' ζώνη ουσιαστικά καλύπτει το δυτικό κομμάτι του κεντρικού Ηρακλείου, το κομμάτι δηλαδή που εκτείνεται από τη Γιαμαλάκη δυτικά μέχρι τη Χανιώπορτα, και πιο νότια μέχρι την Πλαστήρα και την Κυρίλλου Λουκάρεως.

Στη Β’ αυτή ζώνη στάθμευσης, οι θέσεις στάθμευσης ανά δρόμο έχουν ενδεικτικά ως εξής: Στην οδό Μελισσηνών 6 θέσεις, στην Κισσάμου 12 θέσεις, στη Στρατηγού Βάσου 5, στην Πολυχρονάκη 4, στη Ραδαμάνθυος 4, στη Βασιλογιώργη 8, σε παράλληλη της Πλαστήρα 12, στην Αποστόλου Παύλου 4, στη Σπιναλόγκας 8, στη Μ. Μουσούρου 8, στη Γιαμπουδή 5, στην Καλλονάδων 7, στη Σαμουήλ Χάουζ 8, στη Σκορδυλών 26, στην Αρετής Νιότη 5, στη Γοργολαϊνίου 6 και στην οδό 1878 5 θέσεις.

* Η Γ' ζώνη στάθμευσης καλύπτει γεωγραφικά το νοτιοανατολικό κομμάτι του κέντρου, δηλαδή την περιοχή της Ανάληψης, της Βίγλας, μέχρι και τη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως.

Εδώ, ενδεικτικά, διαθέσιμες θέσεις πάρκινγκ για τους κατόχους των καρτών στάθμευσης είναι οι εξής: Στην Αρχιμήδους 17 θέσεις, στη Βίγλας 10, στη Σοφοκλέους 8, στην Αναλήψεως 6 και στην Τίτου Γεωργιάδη 8.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News